‘Taksim 1 Mayıs Meydanıdır, vazgeçmeyeceğiz!’

Tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçen 1977 1 Mayıs Katliamı’nda  yaşamını yitiren 34 kişi, Taksim Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle sembolik olarak gerçekleşen anmaya, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Polis ablukası altında yapılan anmada, “1 Mayıs 1977 katliamını unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankart açıldı. Etkinlik, 1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ortak açıklamayı okuyan 78’liler Girişimi Üyesi Nimet Tanrıkulu, sözlerini ozan Ruhi Su’nun 1 Mayıs katliamı için yazdığı, “Sabahın bir sahibi var, sorarlar bir gün sorarlar, biter bu dertler acılar, sorarlar bir gün sorarlar” ağıtını seslendirerek başladı.

SORARLAR BİR GÜN SORARLAR…

Bundan tam 43 yıl önce, 1 Mayıs günü Kazancı Yokuşu’nda 34 kişinin hunharca katledildiğini hatırlatan Tanrıkulu, “1 Mayıs 1977 yılında 34 arkadaşımız katil muktedirler ve cuntacı asker-sivil zümrenin kahrolası yüksek politikaları gereğince alçakça katledildiler” dedi.

Bu meydanda arkadaşlarının kanının aktığını vurgulayan Tanrıkulu, kanın şimdilerde betonlaşmış bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştığını hatırlattı. 43 yıldır katliamın hesabı sorulmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, katliam unutulsun, kimse bilmesin diye 34 kişinin anısına bir anıtın bile dikilmediğine işaret etti.

ÖYLE BIRAKIP GİDEMEYİZ

Katledilenlerin anısını yaşatacaklarını ve 1 Mayıs alanı olarak Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

“Bu meydanda katledilen arkadaşlarımızın kanları yerde, toprağın altında, ardımızda; Ahmed Arifin deyişiyle, ‘öyle mahzun, öyle garip’ bırakıp gidemeyiz! Vazgeçmeyeceğiz! Taksim bir kamusal alan! Bir özgürlük alanı! Dünyanın her ülkesinde böyle alanlar var. Moskova’da Kızıl Meydan, Pekin’de Tiananmen Meydanı, Paris’de Concorde Meydanı, Venedik’de San Marco Meydanı, New York’da Times Meydanı, Londra’da Trafalgar Meydanı, Prag’da Eskişehir Meydanı ve İstanbul’da Taksim Meydanı, bu meydanlar içinde başta gelenleridir.

TAKSİM 1 MAYIS MEYDANIDIR

1 Mayıs katliamının, Gezi direnişinin yaşandığı, yıllarca söylenen özgürlük şarkılarının kokusunun sindiği Taksim, 1 Mayıs Meydanıdır. Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz. 1 Mayıs 1977 Katliamı Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulana, katliamın suçluları ve güçlüleri yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz. Katledilenlerin anısına Taksim’de, Kazancı Yokuşu başında bir anıt yapılana kadar bir kez daha haykırıyoruz; Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan.”

Hep bir ağızdan 1 Mayıs marşının seslendirildiği anma, 34 kişinin katledildiği noktaya karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

KATILIMCILAR

78’liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Partizan, Halkların Demokratik Partisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim üyeleri Derneği, Yeşil Sol Parti.

 

EN SON EKLENENLER