Tarihi höyük ve mezarlığa tuvalet, kabin ve otopark yapıldı

 Kayyum atanan Edremit Belediyesi tarafından açılışı yapılan halk plajının tuvalet, soyunma kabini ve otoparkı Dilkaya Höyüğü ve mezarlık alanına yapıldı.

Van’ın kayyum atanan Edremit Belediyesi tarafından açılışı yapılan Halk Plajı’nın tuvalet, otopark ve soyunma kabinleri, 1’inci Dereceden Sit Alanı ilan edilen Ermeni Mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üstüne yapıldı. Dilkaya (Xorkom) Mahallesi’nde bulunan ve koruma altına alınmayan höyüğün tahrip edildiği, mezarlıktan çıkan onlarca kemiğin etrafa saçıldığı bölgede yapılan plajın açılışı, 23 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum Vali Murat Zorluoğlu ve Edremit Belediyesi’ne atanan kayyum Atıf Çiçekli’nin katılımıyla yapılmıştı. Söz konusu plaj günlerce ana akım medya ve yerel basın tarafından “Burası Antalya Değil Van” başlığıyla servis edilmişti.

24 URME MEZAR ÇIKMIŞTI

Sağ ve soluna yapılan plajla tahrip edilen höyüğün girişinde kadınlar tuvaleti ve soyunma kabinleri kurulmuş durumda. Hiçbir koruma tedbirinin alınmadığı bölgede, defineciler tarafından yapılan kazılarla delik deşik edilmiş höyük, 1984 yılında Ege Üniversitesi, Van Müzesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışma alanı olmuştu. Çalışma sonucunda, MÖ 3 bin yılından Ortaçağ’a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü’nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyük etrafında Urartu dönemine ait 24 urne mezar ortaya çıkmıştı. Yapılan kazılarda insan iskeletlerine ait kafatasındaki “pencere açma ameliyatı” da ilk burada yapılmıştı.

‘ERMENİ MEZARLIĞIYDI’

Halk plajı yapılan alanda, sahile doğru ilerlerken erklere ayrılan bölümün sağ tarafında topraktan çıkmış onlarca kemik ile karşılaşılıyor. Bir dönem Ermenilerin yaşadığı mahallede, söz konusu mezarlığın Ermeniler tarafından da mezarlık alanı olarak kullanıldığı belirtiliyor. Dilkaya sakinlerinden 65 yaşındaki Vahdettin Koçgürbüz, eskiden köy statüsünde olan mahallenin Ermenilere ait olduğunu belirterek, plajın yapıldığı alanın da mezarlık olduğunu söyledi. Ünlü Ermeni Ressam Arshile Gorky’nin doğduğu yer olan bu köyün tarihi bir köy olduğuna dikkat çeken Koçgürbüz, “Burası aslında Ermenilerin topraklarıdır. 1984 yılında burada kemik toplamaya da geldiler. Bugün hala burada mezarlıktan kemikler çıkıyor. Buraya plaj yapılması doğru değil. Ne olursa olsun hangi ırk olursa olsun, bir mezarlığın bulunduğu yere plaj yapılmaz. Hele ki üzerine tuvalet hiç yapılmaz” diye konuştu.

TUVALET, KABİN VE OTOPARK YAPTILAR

Yurttaşlardan Abdulkerim Onat ise tuvalet, kabin ve oto parkın yapıldığı alanın mezarlık ve höyük alanı olduğuna dikkat çekti. Onat, “Bunların altında Ermenilerin kemikleri bulunuyor. Bizim içimiz el vermiyor bu duruma. İnsan kemikleri üzerine eğlence olmaz. Eskiden atalarımız bizlere burada yaşananları anlatıyordu. Ancak o dönemi hatırlayanların birçoğu öldü. Yaşayanlar ise çok yaşlı olduğundan pek anlatamıyorlar” dedi.

BİRİNCİ DERECEDEN SİT ALANI

Plajın yapıldığı alanın 1’nci Dereceden Sit Alanı olarak ilan edildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ise şöyle: “Van İli, Edremit İlçesi, Dilkaya Köyü, VanL50c13 pafta, 84 parselde bulunan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.06.1992 yılında tarih ve 1067 sayılı kararı ile birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Dilkaya Höyüğü’ne ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 02.08.2013 tarih ve 152169 sayılı yazısı ile Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13.01.2014 tarih ve 2 sayılı uzman raporu okundu, konuya ilişkin bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda; Dilkaya Köyü VanL50c13 pafta, 84 parselde bulunan Dilkaya Höyüğü hakkında kazı ekibi tarafından yapılan bilimsel incelemelerde alanın Höyük ve Mezarlık Alanı’ndan oluştuğu belirtildiğinden, Dilkaya Höyüğü ve Mezarlık Alanı’nın Genel Müdürlüğümüzün höyükle ilgili olarak Müdürlük Uzmanlarınca inceleme istemesi sonucunda höyük ve mezarlık doğal tahribatına ilişkin olarak İlgili Valilik ve Yerel Yönetimler tarafından gerekli koruma önlemlerinin alınması gerektiği ve sit sınırının yeniden belirlenmesine ilişkine olarak da Höyük ve Mezarlık alanın VanL50c13 pafta, 84 parselde belirlenen ve karar ekinde 1/2000 ölçekli haritada gösterildiği şekliyle 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenmesine, yeniden hazırlanan sit fişinin de uygun olduğu karar verildi.”

EN SON EKLENENLER