Tarım işçilerinin çocukları için yaz okulu

Halkevleri, 12 yıldır eğitim sistemine alternatif olarak düzenlediği yaz okulu uygulamasını bu yıl mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için seferber etti. Ege Bölgesi’nde 5 hafta sürecek yaz okuluna, 7- 10 yaş arası çocuklar alınacak.

Eğitim sistemi politikalarına alternatif çalışmalar yürüten Halkevleri, 3 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında 7-10 yaş arası çocuklar için 5 haftalık yaz okulu çalışması başlatacak. İzmir’de Narlıdere, Buca, Konak, Gültepe, Çiğli, Karşıyaka ve Menderes olmak üzere 7 bölgede düzenlenecek olan yaz okullarında çocukların hem fiziksel hem de zihinsel yönden gelişimine katkı sunulacak.

GÖNÜLLÜ AĞI İLE ÇALIŞIYORLAR

Eğitim kadrolarının gönüllülerden oluşan yaz okuluna ilişkin ayrıntıları Halkevi Yöneticisi Uğur Göçmüş anlattı. Eğitim kadrolarında başta çocuk çalışmalarına gönül veren ve daha önce de çeşitli dersler veren eğitim çalışmalarını yürüten arkadaşları olduğunu belirten Göçmüş, Şubadap, Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu gibi ekiplerin gönüllü öğretmenler olduğunu söyledi. Göçmüş, “Başta üniversite öğrencileri olmak üzere kendi alanında çocuk çalışmalarına hakim gönüllü ağı oluşuyor. Onların katkılarını alıyoruz. Amacımız bu gönüllülük ağını genişletmek. Çünkü bugün eğitim alanında dayanışmaya ihtiyaç var. Eğitimde var olan gidişattan memnun olmayan insanlara ulaşıp birlikte üretmek istiyoruz” dedi.

ÇOCUKLARA YAZ OKULU

Bu dönem 7-10 yaş aralığına odaklanmayı tercih ettiklerini ifade eden Göçmüş, toplumsal olarak önemli yerde duran ve hafızalarda yer edinen bölgelerde bu çalışmayı devam ettireceklerini söyledi. Halkevi Yaz Okulu’nu daha önce de toplumsal olarak önemli yerde duran bir kaç yerde yaptıklarını dile getiren Göçmüş, Van depreminin ardından Van Çocuk Evi kurduklarını, Soma’da da benzer bir şekilde çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için çalışma yürüttüklerini vurgulayan Göçmüş, şöyle devam etti: “Ayrıca bu yıl Akhisar’da Ağustos ayında okullar açılmasına yakın mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için yapacağız. Kürt işçilerin geldiği ağır koşullar altında çalışan bir nüfus var Akhisar’da. Çocuk işçilerin olduğu bir alan olması nedeniyle Ağustos ayını tercih ettik.”

‘ÖZNESİ OLALIM’

Halkevleri Yaz Okulu’nun alternatif bir eğitim örneği olduğunu dile getiren Göçmüş, öğrenci velilerine ve kamuoyuna toplumsal kırılmaların yaşandığı alanlarda çalışma yapma çağrısında bulundu. Göçmüş, sözlerini şöyle tamamladı: “Halkevleri Yaz Okulu bir alternatif eğitim örneği. 12 yılı geride bıraktık. Parasız bilimsel demokratik bir eğitimi savunuyoruz. Devlet tarafından bunların bir hak olarak verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ama ne yazık ki gerçeklik böyle değil. Gerici, paralı ve piyasalaştırılmış bilimsellikten uzak bir eğitim ile karşı karşıyayız. Buna karşı biz eğitim hakkı mücadelemizi okullarda da yürütüyoruz. Eğitim hakkı mücadelesinin bir yanı da alternatif üretmektir. Yaz okulu bunun bir örneği. Çocukları gönderdiğimiz devlet okullarında eğitim hakkı mücadelesini sürdürelim. Aynı zamanda da alternatif çalışmalara da hem eğitimciler hem de veliler olarak destek verelim. Bu işin öznesi olalım.”

EN SON EKLENENLER