Tarlaya gitmek için karakoldan izin alıyorlar

Askeri operasyonlar ve yasaklı bölge nedeniyle tarım ve hayvancılığın yapılamaz hale geldiği Çukurca’nın Güzeldere ile Ormanlı köylüleri, ekin ve hasat için karakoldan izin alıyor.

Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı köyler, süren askeri operasyonlar ve ilan edilen yasaklar nedeniyle tarım ve hayvancılık yapamaz hale geldi. Yayla, mera ve hatta tarlaları dahi yasaklı olan köylerden Güzeldere (Minyaniş) ve Ormanlı (Zawite) halkı, hapis hayatı yaşadıklarını söyledi.

KÖYÜN 4 YAYLASI DA YASAKLI

Xendek, Kani Kunmişk, Kani Kêtke ve Xarêgove yaylalarının yasaklı bulunduğu köyde yaşayan Süleyman Demir, hayvancılık yapılan köyde günden güne hayvan sayısının azaldığını dile getirerek, “Yaylanın olmadığı böylesi bir bölgede hayvan beslenemez. Burada yazın sıcaklıklar 45 dereceye dayanıyor. Yaylarımız yıllardır yasaklandığı için artık çıkamıyoruz. Şu anda hepsi yasaklı olduğundan dolayı çıkamıyoruz. Her evde ancak 2-3 keçi beslenebiliniyor. Onu da evin önüne bağlıyoruz. Başka türlü hayvancılık kalmadı” dedi.

ESKİDEN ÜRETİP SATTIKLARINI, ŞİMDİ SATIN ALIYORLAR

Köyün etrafındaki yamaçların dahi yasaklı olduğunu vurgulayan Esma Demir, köye hapsolduklarını söyledi. Demir, şöyle dedi: “Eskiden koyunlarımız vardı. Şimdi elimizde bir tane bile yok. Köy ortamında koyun beslenemez. Ancak bir iki keçi bakabilirsiniz o da yasaklar yüzünden köyden çıkılmadığı için besleyemiyoruz. Yaşantımız kalmadı. Artık her şeyi dükkandan alır olduk. Eskiden köylerden şehre peynir, yoğurt ve tereyağı yolardık şimdi ise bizler dükkandan satın alıyoruz.”

‘HER ŞEYİMİZİ ÜRETİRDİK’

Yasak ve operasyonlar nedeniyle boşalan Ormanlı köyünden Ekrem Ediş, köyde hayvancılığın yanı sıra ceviz, pirinç ve buğday üretiminin de yapıldığı dile getirerek, “Eskiden burada 40 haneydik 2 bin koyunumuz vardı. En az ceviz satan aile 200 teneke ceviz satardı. Pirincimizi, buğdayımızı kendimiz ekerdik. Çay, şeker ve kıyafetten başka bir şey satın almazdık. Gerisinin tamamını köyde kendimiz üretirdik. Ancak şimdi köyümüz yasaklandı ve kurudu. Artık su içmek için dahi karşıya geçemiyoruz. Oraların tamamı tapulu olduğu halde gidemiyoruz bizler bunu hak etmiyoruz. 15 çocuğum, 9 keçim var. Kime ne yetsin?” diye sordu.

TARLAYA GİDEBİLMEK İÇİN KARAKOLDAN İZİN ALINIYOR

Aynı köyden Kemal Ölmez ise, kendi tarlalarına gidebilmek için dahi bölgedeki Avuşdüzü Taburu’ndan izin aldıklarını belirterek, “Köyün kuzeyinde karakol var o bölge bize yasak. Karşı yamaçta kalan eski Zawîte köyüne ise yasaklardan dolayı gidemiyoruz. Ola ki bir iş için gitmeniz gerekiyorsa karakoldan izin alıp tarlaya gidebilirsiniz. Onun da şahidi olmalı ki yoksa tarlanıza da gidemezsiniz. Bu nedenle artık köydeki gelirimiz sıfıra düştü. Yaşam alanlarımız kalmadı” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER