Teşhis edilmesine rağmen cenazeler verilmiyor: 269 CENAZE NEREDE

Sokağa çıkma yasakları sürecinde yaşamını yitiren çok sayıda cenaze teşhis edilmesine rağmen ailelere verilmiyor. 90’lı yıllarda yapılan uygulamaları hatırlatan MEYA-DER Eşbaşkanı Hasan Pençe, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı

Sokağa çıkma yasakları sürecinde çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin cenazeleri ailelerine verilmiyor. DNA testi dahi yapılan çoğu cenaze kaçırılarak Kimsesizler Mezarlığı’na defnediliyor.

KHK ile kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MEYA-DER) verilerine göre, farklı tarihlerde yaşamını yitiren en az 269 HPG ve YPS’linin cenazesi ya hastanelerde bekletiliyor ya da ailelere haber verilmeden kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Derneğin verilerine göre, Şirnex (Şırnak) ve Colemêrg’de (Hakkari) çok sayıda cenaze kayıp. Pençe, cenazelerin akıbetini sorarak kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

DNA sonuçları verilmiyor

Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin bilinmesine rağmen ailelere verilmediğini söyleyen Pençe, “Yaklaşık 1 buçuk yıldır yaşamını yitirenlerin ailelerine cenazelerle ilgili herhangi bir cevap verilmiyor. Oysa kan örneği alındıktan sonra ailelere izin verilmesi gerekiyor. Ailelere olumlu ya da olumsuz hiçbir şekilde cevap verilmiyor. Aileler halen bir cevap bekliyor. 15 Temmuz’dan sonra da birçok savcı ile hâkimin değişmesiyle de birçok DNA örneği de kayboldu. Bu aileler için büyük bir sorun oluşturuyor” dedi.

Kaybetirilmek isteniyor

90’lı yıllarda yapılan ihlalleri hatırlatan Pençe, cenazelerin kaybettirilmek istendiğini söyledi. Pençe, “Yaşamını yitirenlerin bedenleri medya üzerinden insanlık dışı uygulamalarla teşhir ediliyor, görüntüleri paylaşılıyor. Aileler de çocuklarının cenazelerini bu görüntülerden bulmaya çalışıyor. JÖH, PÖH gibi birçok hesap işkence ettikleri cenazelerin fotoğraflarını paylaşıyor. Peki, o zaman bu cenazeler nerde? Bu cenazeler üzerinde tüm insanlık dışı uygulamalar uygulanıyor” dedi.

Hastanede bekletiliyor

Hastanelerde bekletilen cenazeleri hatırlatan Pençe, “Diyarbakır’da 18 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedildi. Yüksekova’dan 51 cenaze Erzurum’a getirildi. Şırnak’ta 13 cenaze, Cizre’de 16, Habur’da 47, Bitlis’te Şubat ayında yaşamını yitiren 7 cenaze. Bitlis’te 14 cenaze defnedildi. Sivas’ta 3 cenaze defnedildi. Nusaybin’de bir yanda 18 cenaze diğer tarafta da 7 cenaze var. Malatya’da 15 cenaze, Elâzığ’da 1 cenaze, Antep’te 20 cenaze, Mardin’de 12 ve Urfa’da 28 cenaze var” bilgisini paylaştı.

AMED / dihaber

EN SON EKLENENLER