Tillerson’dan ‘savaş’ narası

ABD’nin yeni yönetimi, içerideki sıkışıklığı aşmak için bu kez Kuzey Kore ile gerilimi tırmandırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmeye devam etmesi halinde askeri bir müdahale seçeneğinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Güney Kore’yi ziyaret ederek yönetimle görüşen Tillerson, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmeye devam etmesi halinde askeri bir müdahale seçeneğinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Tillerson, “stratejik sabır” politikasının sona erdiğini duyurdu: “Yeni bir dizi diplomatik, ekonomik ve güvenlik önlemlerini araştırıyoruz. Askeri eylem dahil tüm seçenekler masada.” Tillerson’un sınırdaki askerden arındırılmış bölgede bulunan ve kimsenin yaşamadığı Panmunjom köyünde sarfettiği sözler, birçok yerde “son dakika” gelişmesi olarak duyruldu ve tüm büyük haber organları gelişmeyi yayınlarını keserek verdi. Pyongyang’a karşı stratejik dayanma limitinin sona erdiğini belirten Tillerson, ABD’nin gündeminde yeni diplomatik, güvenlik ve ekonomik tedbirlerin olduğunu aktardı.

Panmunjom vakası

Tillerson’un ziyaret ettiği Panmunjom, dünyada eşi benzeri olmayan bir köy. ABD, Çin ve Rusya arasında güç gösterilerinde kullanılan Kuzey ve Güney Kore arasındaki bu köy, tam bir komedinin yaşandığının resmi. Köyde, sokak ve binalar bile ikiye bölünmüş halde.

Kimsenin yaşamadığı köyde askerler nöbet tutuyor. ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti sırasında, Kuzey Kore askerleri de uluslararası haber ajanslarının geçtiği karelerde yer aldı. Askerlerin Tillerson’ın fotoğrafını çektiği görülüyor. Bir zamanlar küçük ve sakin bir Kore köyü olan Panmunjom, artık düşman kardeşlerin arasındaki sınıra adını veriyor. Tampon bölgede bulunan köyde yer alan BM Askeri Ateşkes Komisyonu’nun konferans binası da bölünmüş durumda. Hattaki sınır, bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor. Masanın yarısı başka bir ülke, diğer yarısı başka bir ülke. Masadaki sınır ihlallerini önlemek için her iki uçta da silahlı iki asker nöbet bekliyor. Köyde sınır binası turistlere açık, ‘sınır masasını’ bekleyen askerlere dokunmak ise yasak. Masada oturanların ellerini birkaç santim ileri uzatması sınırı ihlal edebilir, resmi olarak halen savaş halinde olan iki ülke arasındaki ateşkes bozulabilir. Biri bir parmak ihlal etse ötekine ateş açma yetkisi verilmiş durumda.

Taşeronlar kullanıldı

Adnan Menderes hükümetinin de ABD taşeronu olarak savaşa dahil olmasıyla Kuzey ve Güney Kore savaşı, 3 yıl sürmüştü. Savaş 27 Temmuz 1953’te Panmunjom’da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti. Ancak barış anlaşması imzalanmadı, bu da teknik olarak halen savaş halinde olunması demek. 1953’te biten Kore Savaşı’nın ardından milyonlarca aile iki ülkeye ayrıldı.

PANMUNJOM

EN SON EKLENENLER