TOKİ 30 imzalatıp 120 TL istedi!

İpekyolu’nda arsalarına karşılık 2011 yılında yapılan TOKİ konutları için 30 bin TL’lik anlaşma imzalayan yurttaşlara 120’bin TL’lik borç çıkarıldı. TOKİ’ye dava açan yurttaşlar 2 yıldır sonuç almayı bekliyor.

Van’ın İpekyolu ilçesi Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yapılan ve “Sosyal meskenler” olarak adlandırılan konutların yerine, 2011 yılında yapılan TOKİ konutları için 30 bin TL’lik anlaşma imzalayan yurttaşlara, 120’bin TL’lik borç çıkarıldı. Arsa sahibi olan yurttaşlar, mağdur edildiklerini belirterek, TOKİ’ye karşı dava açtı ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen halen bir gelişme kaydedilemedi.

TOKİ OLUNCA İŞ DEĞİŞİYOR

Davanın avukatlarından Cesim Kaya, aradan geçen zamana dikkat çekerek, “Bu davanın emsali olan davalara bakıyoruz. Bursa’da, İstanbul’da açıldı. TOKİ mevzu bahis olunca hakimler farklı bir izlenim içerisine giriyor. Hakimlerde TOKİ’yi koruma içgüdüsü var” dedi.

‘HUKUKÇUYUM O YAZIDAN BİRŞEY ANLAMADIM’

Yurttaşlara muğlak ifadelerin yer aldığı kağıtların imzalatıldığını söyleyen Kaya, “Sadece imzaladıkları kağıtlarda yazılanları istiyorlar. Kağıtta yazan 30 bin TL ama istenen 120 bin TL. Vatandaş bunu haklı olarak kabul etmiyor. İmzalattıkları kağıtta çok yuvarlık bir şekilde yazmışlar. Açık olan bir şey yok. Ben bir hukukçuyum o yazıyı okuduğumda ben de bir şey anlayamıyorum, yanılgıya düşüyorum” diye konuştu.

‘VATANDAŞLARA TEHDİT SÖZ KONUSU’

Arsa sahibi ile arsa sahibi olmayanların arasında bir farkın olmadığını dile getiren Kaya, “TOKİ’nin imzalattığı kağıtta 3’üncü maddeye dayanarak bunları mağdur ediyorlar. 3’üncü madde şu şekilde: ‘Gecekondu enkaz bedelinin ve işgal ettiğim alanının tespit sonucu oluşan bedeli arasında bir fark çıkarsa TOKİ’ce ödeme planına göre işlem yapılacaktır’ Bunu yuvarlak bir şekilde yazdıkları için insanlar bundan bir şey anlamadıkları için imza atmış. Bu maddenin altında ise 30’bin TL’ye imza atmış bu insanlar. Bu vatandaşlara tehditte söz konusu olmuş. Öyle imzalamışlar. Vatandaşların arsasını diğerleri ile eşit tutmuş. Arsa verenle normal fiyata alanın arasında bir fark yok. İnsanların arsasını kullanıyorlar diğer yandan insanları mağdur ediyorlar” ifadesinde bulundu.

HAKİMLER: TOKİ BÖYLE ŞEYLER YAPABİLİR

2015’ten bu yana kadar süren davanın 2 dosyasının mahkemece reddedildiğini paylaşan Kaya, “2 dosyayı mahkemeler reddetti. Bu elimizde olan dosyaların da reddedilme durumları var. Hakimler ‘Olur TOKİ böyle şeyler yapabilir’ diyor. Vatandaşların arazisinde binalar yaptılar ve bunları vatandaşlara fazlası ile sattılar. Normalde TOKİ’nin amacı kar etmeden insanlara sosyal alanlar kurması. Fakat baktığımızda TOKİ’ler öyle bir hal almış ki, müteahhit daha fazla kar amaçlı çalışıyor. Eskiden orada 40 daire varken, şimdi ise 80 daire var iki katı daire var. Yer sahiplerine bunları satarak 120 bin lira borçlandırıyor. Hem o geriye kalan 40 dairesi başka insanlara satıyor. O sattıkları daireleri ise en az 160’bin liraya satıyorlar. İmzaladıkları sözleşmede 30 bin yazıyor şimdi ise borçları 120 bin ve bunu ödemeye başladılar. Ve bunlar buna mecbur kaldılar çünkü TOKİ sürekli tehdit ediyor, bu insanları” şeklinde konuştu.

‘BURADAN BİRŞEY ÇIMAZSA AİHM’ GİDECEĞİZ’

Davaların Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi’ne götürüldüğünü paylaşan Kaya, “Oradan sonra diğer davalara karar verecekler. Bunlar bitince biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz oradan da bir şey çıkmazsa AİHM’e gideceğiz. Mülkiyet hak var ve mülkiyet hakkının ihlaledir. Mülkiyet hakkı evrensel bir haktır Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’ne gidilebilir” dedi.

‘TEHDİT EDİLDİK’

Sosyal meskenlerde mağdur olan 180 aileden biri de Tekin Ailesi. 4 çocuk babası olan ve yıllardır işçilik yapan Tahir Tekin, borçsuz ve huzurlu yaşadıkları evlerinde TOKİ tarafından huzurlarının edildiklerini dile getirerek, yaşanan süreci şöyle anlattı: “2011 yılından önce bizlere buraları kentsel dönüşüm kapsamına koyacaklarını söylediler. TOKİ’den gelen memurlar ‘Burada yapılacak yeni konutları sizlere uygun fiyata vereceğiz’ dediler. 3 toplantı üst üste yaptılar. Sonuç olarak bize 3+1 daireleri 70’bin TL’ye 2+1 daireleri ise 53’bin TL’ye vereceklerini söylediler. Daha güzel daha refah konutlarda oturacaksınız dediler. Vatandaşlar bunu duyunca daha güzel bir daire de kalmak için bunu kabul etti. Kabul etmeyenleri de ‘tehdit’ ettiler, evlerinde çıkmaları için. Ben de ‘tehdit’ edildim.

HERKESİ MAĞDUR ETTİLER

Bizleri toplantılara çağırıyordular. Gidip geliyorduk bu toplantılara. Daha sonra kabul eden sayısı fazla olunca bizi buradan çıkarak, evlerimizi yıktılar. Bizleri kiraya gönderdiler. Kiralarımızı karşıladılar o dönemde. Daha sonra evlerimize yerleştik. Bizleri bankaya çağırdılar, gittiğimizde ise bize söylenen tutarın çok üstünde bir tutar ile karşılaştık. Daha sonra bunun neden olduğunu sorduk. Ama kendimize bir muhatap bulamadık. O şekilde gidip avukat tuttuk. Bizleri burada çoluk çocuk, yaşlı genç demeden mağdur ediyorlar. Biz bu borçları ödeyecek durumda değiliz. Bizleri tehdit ettiler şimdi ise borçlu ettiler. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız. Gerekirse AİHM’e gideceğiz.”

EN SON EKLENENLER