Tuncel, Beştaş, Aydoğan ve Kışanak hakim karşına çıkıyor

Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın yüzlerce yıl hapis istemiyle yargılandığı davalar Malatya ve Diyarbakır’da görülecek.

Tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak 21 Nisan’da Diyarbakır ve Malatya’da hakim karşısına çıkacak. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak olan Nursel Aydoğan’ın davası yetkisizlik gerekçesiyle Şırnak’tan Diyarbakır’a, Kışanak ve Tuncel’in davaları ise “güvenlik” gerekçeyle Diyarbakır’dan Malatya’ya nakledilmişti.

KIŞANAK’A 230 YIL HAPİS İSTEMİ

Darbe girişimi sonrası Meclis’te kurulan Darbe Komisyonu’nda konuştuktan sonra döndüğü Diyarbakır’da 25 Ekim’de gözaltına alınarak, 30 Ekim’de tutuklanan Gültan Kışanak hakkında 2012-2016 yılları arasında katıldığı basın açıklaması, cenaze töreni ve DTK toplantıları nedeniyle “Örgüt kurma ve yönetme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve 41 defa “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, Kışanak’ın 230 yıla kadar hapsi isteniyor. Kışanak tutuklanmadan aylar önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı BİMER üzerinden yapılan bir ihbarı gerekçe göstererek, Kışanak’ın “PKK ve KCK’ye yardım ettiği” yönündeki iddianın araştırılması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yazı göndermişti. Kışanak hakkında inceleme yapan İl Emniyet Müdürlüğü, iddialara dair bulgu ve belgelere rastlanmadığını içeren yazıyı savcılığa gönderdiği ortaya çıkmıştı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Ocak’ta görülen ancak Tuncel’in katılmadığı davada savunma yapan Kışanak, hakkında açılan dava için “Bu dava belediyeye kayyum atamak için hazırlanan ısmarlama bir davadır” savunmasını yapmıştı. Mahkeme Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

TUNCEL’İN 135 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Sebahat Tuncel ise 4 Kasım’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda aralarında HDP Eş Genel Başkanları’nın da bulunduğu 13 HDP’li milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek için 4 Kasım 2016’da geldiği Diyarbakır Adliyesi önünde polislerce yaka paça gözaltına alınmış ve 6 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulmuştu. Tuncel hakkında hazırlanan iddianamede, 2012 ve 2016 yılları arasında katıldığı 16 eylem ve etkinlik, DBP’nin PM toplantılarında yaptığı açıklamalar ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantıları suçlama konusu yapıldı. İddianamenin bütününde Tuncel’in DBP Eş Genel Başkanı olduğuna değinilmemiş bunun yerine Tuncel’den “DTK üyesi” olarak bahsedilmesi dikkat çekmişti. “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” ile suçlanan Tuncel’in 135 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor.

DAVALARI BİRLEŞTİRİLDİ

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, ayrı soruşturmalar kapsamında tutuklanan Kışanak ve Tuncel’in hakkında açılan davalar için birleştirme kararı vermişti. “KCK Ana Davası”nda “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 10’ar yıl hapis istemiyle yargılanan Kışanak ve Tuncel’in dava dosyalarını ayıran Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu dosyaları Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Mahkeme de Kışanak ve Tuncel’in dosyalarının tutuklu yargılandıkları dava ile birleştirmişti.

AYDOĞAN 103 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANIYOR

HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım’da yapılan operasyonda Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise 103 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Yetkisizlik kararı verilerek Diyarbakır’a gönderilen Aydoğan’ın davası Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davanın iddianamesinde Aydoğan “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve suçluyu övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanıyor. Aydoğan’ın tutuklandığı Şırnak’ta avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıkmıştı. Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ve 8 Mart’a katılmak ile suçlanıyor. Yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen milletvekili Aydoğan’ın 2011 yılında katıldığı DTK toplantısında yaptığı konuşma polislerce teknik araçlarla dinlenerek kayıt altına alınmış ve bu konuşmalar iddianameye yansımıştı. Aydoğan ile birlikte dinlenen milletvekilleri arasında dönemin BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin DTK eş başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, Altan Tan, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Sebahat Tuncel yer alırken, teknik araçlarla kayıt altına alınan bu konuşmalar iddianamede yer almıştı.

Öte yandan Aydoğan, 2011 yılında Diyarbakır’da katıldığı 5 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze töreni nedeniyle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nce (istinaf) onanmıştı.

BEŞTAŞ’IN 23 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 28 Ocak 2016’da Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra aynı gün “adli kontrol” şartı ile serbest bırakılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı itiraz üzerine Beştaş hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılan Beştaş HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in tahliye edildiği 30 Ocak akşamı tutuklanmıştı. Beştaş, Diyarbakır Sur ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” ardından başlatılan operasyonları protesto etmek amacıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına katılması ve o dönem üyesi olduğu HDP MYK’nin DAİŞ saldırısı altındaki Kobanê için 2014 yılında yaptığı çağrı nedeniyle suçlanıyor. Davanın iddianamesinde “örgüte üye olmak”, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek”, “Toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” iddialarıyla suçlanan Beştaş’ın 8 yıldan 23 yıla kadar hapsi isteniyor. Beştaş, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

EN SON EKLENENLER