‘Türkiye tutum değiştirmeli’

Cenevre’de yapılan Kıbrıs müzakerelerinde oluşturulan yüksek beklentiler bir kez daha boşa çıktı. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades, Türk askerlerinin Kıbrıs’tan ayrılması konusunda yaklaşımların değişmesi gerektiğini söyledi

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, AKP iktidarının Kıbrıs konusundaki yaklaşımını eleştirerek “Eğer Türkiye’nin bu konudaki tavrı değişmezse bu çözüm istemedikleri, çözüm arayışı içerisinde de olmadıkları anlamına gelir” dedi.
Kıbrıs konusunda pompalanan umutlar, müzakereler yoğunlaşınca çıkmaza girdi. Görüşmeler sona yaklaşırken Ankara’nın taş koyması sonucu kadük kalan müzakereler Cenevre’de harita, asker ve güvenlik meselelerine takıldı.
Cenevre’de yürütülen Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için düzenlenen zirve kapsamında Euronews’e demeç veren Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, “Öncelikle hiçbirimiz buraya çok yüksek beklentilerle gelmedik. Bizim asıl isteğimiz diyalogun başlamasıydı. Ve bunu başardık. Öncelikle her ne kadar fikir birliği oluşmasa da masaya haritalarımızı koyarak, toprak paylaşımı konusunu ele aldık. İlk kez böyle bir durum yaşanıyor. Garantiler konusuna gelince ise Türkiye ilk defa garantör ülke kuralının kaldırılması ve askerlerinin geri çekilmesini öneren bir diyalogta yer almayı kabul ediyor. Tabii sadece diyalogtan bahsediyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk askerlerinin asla Kıbrıs’tan ayrılmayacağını ve orada garantör ülke olarak kalmaya devam edeceklerini söyledi. Herhangi bir çözüm ihtimaline hala inanıyor musunuz?” sorusuna Anastasiades şu yanıtı verdi: “Her ne kadar olumsuz olsa da sadece açıklamalar ve sözlü ifadeler doğrultusunda bir yargıda bulunmamalıyız. Sonucu ve son kararı beklemeliyiz. Eğer Türkiye’nin bu konudaki tavrı değişmezse bu çözüm istemedikleri, çözüm arayışı içerisinde de olmadıkları anlamına gelir.”

AB’nin rolü

Anastasiades, “Sizin de taraftar olduğunuz gibi Avrupa Birliği bu müzakerelerde yeni bir rol üstlenmek istiyor. Fakat Türkiye Dışişleri Bakanı ve Sayın Juncker arasında yaşananlara bakılınca, Türkiye’nin AB’nin üstlenmek istediği bu role olumsuz baktığını görüyoruz. Bu konuda ne kadar ısrarcı olabilirsiniz?” sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: “Sayın Junker ve Çavuşoğlu arasında yaşanan tartışma olayın özü hakkında değil sadece süreci ilgilendiren sorunlarla ilgili. Sayın Junker’in bir taraf olarak mı yoksa gözlemci olarak mı burada bulunması gerektiği hakkında. Bu tartışma üzerinde daha fazla durmamız doğru olmaz. Şunu söylemem gerek ki Avrupa Birliği’nin (AB) ilk kez burada olması ve müdahalede bulunması beni oldukça mutlu etti. Zira AB genel olarak ikili anlaşmalara dahil olmamayı tercih ediyor. Fakat iç yönetim ve devlet yapısı hakkında iki taraf arasında varılan anlaşmanın, AB güvenlik ve mülkiyet politikasına uyumlu olup olmadığı hakkında söz hakkına sahip olmak istiyor.”

Akıncı’dan harita çıkışı

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre’nin Cenevre kentindeki Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının sunduğu haritanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gerçekten kabul edilecek bir harita değil, bunu kabul edecek bir tek Kıbrıslı Türk de çıkmaz” dedi. Akıncı, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, 18 Ocak’ta devam edecek konferansta kendisinin Müzakereci Özdil Nami tarafından temsil edileceğini kaydetti. Akıncı, tarafların yanı sıra garantör temsilcilerinin konferansa katılacağını belirtti. “Kıbrıs Türk tarafı adına 20 aydır sürdürdüğümüz bu çalışmaların son aşamasına geldik” diyen Akıncı, henüz çözüme ulaşmamış konular olduğunu fakat bu konuların son aşamaya gelindiğinde çözüme ulaştırılacağına dikkat çekti. Akıncı, “Buraya kadar getirilen sürecin başarısızlığa ulaştırılması büyük hata olur çünkü böylesi bir fırsat bir daha ele geçmeyebilir” dedi. İddialara göre BM kasasına kaldırılan haritayla, Kıbrıs adasının yüzde 36.6’sını elinde tutan Kuzey Kıbrıs, yüzde 7.4 oranında toprak iadesiyle yüzde 29.2’ye gerilemeyi teklif etti. Rum tarafı ise Türklerin yüzde 28.2 toprak sahibi olmasını istiyor.

CENEVRE

EN SON EKLENENLER