Türkiye’de önlem yok, muhaliflere ‘cadı avı’ var

Woldometers sitesine göre dünya genelinde Avrupa saatiyle 15 itibariyle koronavirüse yakalanan kişi sayısı 193 ülke ve bölgede 3 milyon 13 bini aştı. Aynı saatte Johns Hopkins Üniversitesi 2 milyon 989 bini aşkın vaka kayda geçirdi.

Her iki kaynağa göre 207 binden fazla can kaybı var ve bunların 55 binden çoğu ABD’de. Avrupa genelinde de 1 milyon 300 bine yakın vaka, 122 binden fazla ölüm var.

Sınırlı testler yapıldığı için gerçek vaka sayısı ile çoğunlukla sadece hastanelerde yaşanan ölümler kayda alındığı için gerçek ölümlerin, resmi açıklamaların çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

TÜRKİYE

Türkiye’deki vaka sayısının 110 bin 130’a çıktığını duyuran AKP-MHP iktidarı, can kaybı sayısının da 2805 olduğunu savundu. Ancak sağlıkçılardan uluslararası basına kadar pek çok çevre, Türkiye’nin verileri gizlediğini belirtiyor ve buna ilişkin kayıtları açıklıyor. İktidarın, ölüm kayıtlarına farklı hastalıklar yazarak verileri çarpıttığı ortaya çıkmıştı.

İKTİDAR HALKIN EKMEĞİNE DE SALDIRIYOR

Adana’nın Yüreğir İlçesine bağlı Yunusoğlu Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı esnasında 3 kişinin CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi’nden gelen ekmekleri halka dağıttıkları için gözaltına alındığı belirtildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, AKP hükümetinin belediyelerin bedava ekmek dağıtmasını engellenmesini, 5 kuruş fiyat belirleyerek aşmaya çalışmıştı.

SAĞLIKÇILAR VE İŞÇİLERDE BİLANÇO ARTIYOR

Amed Tabip Odası (DTO), Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 54 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konulduğunu duyurdu.

İzmir Tabip Odası’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre; kentte 142’si hekim, 2’si diş hekimi, 137’si hemşire-ebe-sağlık memuru, 81’i personel, 16’si tıbbi sekreter, 23’ü teknisyen, 30’u memur, 6’sı eczacı, 2’si psikolog, 5’i güvenlik görevlisi, 1’i şoför ve 2’si mühendis olmak üzere toplam 447 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konuldu.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Lütfi Çamlı, koronavirüs testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının arttığını ve bunun koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklandığını açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’ne (DİSK-AR) göre en az 535 DİSK üyesinin testi pozitif çıktı. Raporda, DİSK üyesi işçiler arasında pozitif vaka oranının Türkiye’nin 3,2 katı olduğunun altı çizildi. Raporda, 60 binden fazla DİSK üyesinin ise salgından doğrudan etkilendiği belirtildi.

‘ENDİŞE BÜYÜYOR, İMRALI’YA BAĞIMSIZ HEYET GİTMELİ’

Cezaevlerinde siyasi tutsaklar ölüme terk edilirken, ciddi önlemlerin alınmadığı da belirtiliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Covid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni’nin ikincisini yayımladı.

Bültende, koronavirüs dolayısıyla tutsaklar için riskin büyüdüğüne dikkat çekildi, cezaevlerinin durumuna dair bilgiler açıklandı. Bültende, İmralı’yla ilgili endişelerin giderek arttığı ifade edildi, “Hemen bağımsız heyet İmralı’ya gitmeli” denildi.

Çok sayıda cezaevinde temizlik ürünlerine erişelemediği, maske ve eldiven dağıtılmadığı gibi kantinde de satılmadığı belirtildi.

SOSYAL MEDYAYA GÖZALTI, BAROYA SORUŞTURMA

Türk İçişleri Bakanlığı, yalanlarının teşhir edilmesine ve salgınla ilgili bilgi akışına da engel oluyor. Sosyal medyada koronavirüs salgınıyla ilgili asılsız ve provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere operasyon düzenlendi. 402 kişi bu operasyonlarda gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu tarafından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile ilgili yapılan basın açıklamasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Baro, Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasıyla ilgili basın açıklaması yapmıştı.

TOPLUM MASKESİZ BIRAKILDI

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, ücretsiz dağıtılacağı söylenen, ancak milyonlarca yurttaşın hala erişemediği maskelerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Özsoy, şunları kaydetti: “Devlet kurumları maskeleri dağıtamamakta, eczaneler yasak olduğu için maske satmamakta, milyonlarca vatandaş maskesiz dışarı çıkmaktadır. Ayrıca, dağıtılan maskelerin sağlıksız olduğu, medikal kriterleri karşılamadığı, örneğin burun kısmını kapatmaya yarayan tel içermediği gibi çokça iddia yazılı, görsel veya sosyal medyaya yansımıştır.”

ABD

ABD’de vaka sayısı 987 bin civarında, can kaybı da 55 bin 400’ü aştı.

Beyaz Saray’da kurulan Koronavirüs İle Mücadele Ekibi üyesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı Dr. Anthony Fauci, Amerika’nın test kapasitesini iki katına çıkarması gerektiğini söyledi.

Amerika’da yapılan bir araştırmada 4 eyalette yaklaşık 3.300 mahkûmun testi pozitif çıktı. Arkansas, Kuzey Carolina, Ohio ve Virginia’da tespit edilen 3.277 mahkûmun yüzde 96’sının virüsü taşıdığına dair belirti göstermemesi dikkat çekti.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kevin Hassett, ülkede işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 16 ya da daha fazla olacağını açıkladı.

İTALYA

İtalya’da 197 bin 675 vaka, 26 bin 644 ölüm kaydedildi.

Koronavirüs salgınına karşı 7 haftadır karantina tedbirlerinin uygulandığı İtalya, 4 Mayıs’tan itibaren sağlık krizinde “ikinci aşamaya” geçecek. Hükümet bu aşamada, tedbirleri kısıtlı ve kademeli olarak gevşetmeyi planlıyor. Salgın eğrisi yeniden yükselirse tedbirler tekrar sıkılaştıracak. Bu yöntem “dene-gör” olarak adlandırılıyor.

İSPANYA

İspanya’da vaka sayısı 230 bine dayandı, ölü sayısı 23 bin 500’ü geçti. İspanya, ABD’den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke.

FRANSA’DA EVLERDE EN AZ 9 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Fransa’da 162 bin 100 kişiye koronavirüs bulaştı. Ülkedeki can kaybı 22 bin 850’den fazla. Ülkede 17 Mart’tan bu yana uygulanan önlemlerin 11 Mayıs’ta kaldırılması bekleniyor.

Diğer bir çok ülkede olduğu gibi, Fransa’da da sadece hastaneler ve sağlık destekli kurumlarda koronavirüsten dolayı yaşanan ölümler resmi bilançoya yansıyor. Ancak bir doktor sendikasına göre evlerde de binlerce kişi öldü.

Fransa Aile Hekimliği Sendikası (MG France) Başkanı Jacques Battistoni, Ouest France gazetesine yaptığı açıklamada, en az 9 bin kişinin koronavirüsten kaynaklı olarak evlerinde öldüğünü belirtti. “Bu rakam bizi şaşırtmıyor” diyen Battistoni, “Bu şunu gösteriyor: koronavirüsten kaynaklı gizli ölümler var” şeklinde konuştu.

Battistoni, bu verinin halen doğrulanmaya da ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Resmi olarak, hastanelerde, huzur evlerinde ve sağlık destekli kurumlarda yaşanan ölümler hesaba katılıyor. Buna göre ülke genelindeki 23 bine yakın kişiden 14 bin kadarı hastanelerde, 8 bin Ephad isimli huzur evleri ve sağlık destekli kurumlarda hayatını kaybetti. 

Evlerde danışmanlık konusunda uzman olan SOS Medecins isimli örgüt de 22 Mart ve 5 Nisan arasındaki iki hafta içerisinde evlerdeki ölümlerin yüzde 50 artış sınırını geçtiğini belirtti. Doktorlar Federasyonu, bu süre içerisinde evlerde en az 253 kişinin öldüğüne dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54’lük bir artış var. Büyük çoğunluğunun salgınla ilgili olduğu tahmin ediliyor.

İNGİLTERE

İngiltere’de vaka sayısı 153 bine yaklaştı, ölü sayısı 20 bin 700’ü aştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs salgınına yakalanması üzerine 5 Nisan Pazar günü Londra’daki St. Thomas Hastanesi’nde kaldırılmış ve yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı. 12 Nisan’da taburcu edilen Johnson, dün akşam Downing Street’teki Başbakanlık konutuna geri döndü. 5 Nisan’dan sonra ilk kez bugün kabineye başkanlık edecek olan Johnson, ardından bakanlar ve diğer yetkililerle görüşecek.

Kraliyet Darphanesi, İngiltere ve Galler’deki sağlık çalışanları siperlik üretimine başladı. Bugüne kadar 150 bin siperlik üretildi, hedef ise 2 milyon.

ALMANYA

158 bine yakın vakanın olduğu Almanya’da koronavirüs nedeniyle 5984 kişi yaşamını yitirdi.

Alman hükümetinin, koronavirüs pandemisi nedeniyle, bu yıl ekonomik büyümede Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinin en büyük düşüşünü beklediği bildirildi. Hükümet, koronavirüs nedeniyle ülke ekonomisinin yüzde 6,3 küçülmesini bekliyor. Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne (IfW) göre ise krizin Almanlara kişi başı maliyeti 3 bin 500 euroyu bulabilir.

HOLLANDA

Hollanda’daki vaka sayısı 38 bin 245, ölü sayısı 4518. Hollanda’da 33 binden fazla kişi tedavi sürecinde.

İSVİÇRE

İsviçre’de vaka sayısı 29 bin 164, ölü sayısı 1640 olarak kaydedildi. 5 bin 700’den fazla kişinin tedavi gördüğü ülkede 22 bine yakın kişi de iyileşti.

BELÇİKA

Belçika’da vaka sayısı 47 bine yaklaşırken, ölü sayısı 7 bin 200’ü geçti. Ülkede 29 bine yakın kişi tedavi sürecinde.

İRAN

Gerçek verileri paylaşmadığı belirtilen İran’da hükümet yetkililerine göre vaka sayısı 91 bin 472, ölü sayısı 5806. İran’da resmi bilançonun gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Muhalif kaynaklar, 297 kentte 35 binin üzerinde ölü olduğunu iddia ediyor. Ülkede bağımsız ve şeffaf bir süreç işlemediği için, salgının gerçek boyutlarına ilişkin sağlıklı bilgi almak mümkün görünmüyor.

EN SON EKLENENLER