Türkiye’den AB’ye vize hamlesi

Hürriyet’ten Güven Özalp’ın haberine göre Türkiye, Avrupa Birliği ile en önemli konu başlıkları arasında yer alan ancak uzun süredir tıkanıklık yaşanan vize muafiyeti sürecini canlandıracak kritik önemde bir adım attı. Vize serbestisi için tamamlanması gereken son 7 kriter konusunda son dönemde Brüksel’in telkinlerine rağmen herhangi bir girişimde bulunmayan Ankara, kriterleri tamamlama konusunda izlenecek yaklaşımı ve atılacak adımları belirledi. Konuyla doğrudan ilgili dört bakanın ortak çalışması sayesinde oluşturulan Türkiye’nin ‘pozisyon belgesi’ onay sürecinin tamamlanmasının ardından kısa sürede AB’ye iletilerek beklemeye geçilecek.

DÖRT BAKANDAN ONAY

Arlarında terörle mücadele yasasında bazı değişiklikler yapılmasının da yer aldığı 7 kriter bağlamında Türkiye’nin atabileceği adımlar çarşamba günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında yapılan toplantıda belirlendi. Dört bakan arasında konuya ilişkin temas ve çalışmalar uzun süredir yürütülüyor olsa da konjonktürün de etkisiyle ilerleme sağlanamıyordu.

ALGIDAN YARARLANILACAK

En zorlu kriter, terörle mücadeleye ilişkin yasalarda değişikliğe gidilmesiydi. Türkiye’nin bu yönde adım atması gündemde ancak yapılacak olası değişikliklerin terörle mücadele kapasitesini zayıflatacak ya da ilgili yasanın özünü değiştirici nitelikte olması söz konusu değil. Türkiye, esasa yönelik kapsamlı bir değişiklikten ziyade kriterin teknik olarak karşılanması sonucunu doğuracak bir formülü masaya sürme niyetinde. Ankara, Avrupa’da değişmeye başlayan ve sertleşen terörle mücadele algısından da yararlanarak AB’yi ikna etme yolunu deneyecek.

“SON DÜZLÜĞE GİRİLDİ”

Ankara-Brüksel hattında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin uzun süreden sonra vize muafiyeti konusunu tekrar gündeme alması, ‘dikkate değer bir normalleşme’ sinyali olarak görülüyor. Türkiye’nin önerilerinin AB tarafından kabul edilmesinin garantisi yok. Belge Brüksel’e iletildikten sonra derinlemesine bir değerlendirme yapılacak. Ardından da, olması halinde, AB’nin talep ve beklentileri Ankara’ya iletilecek. Üst düzey bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin uzun bir aradan sonra konuya kapsamlı şekilde eğilmesi olumlu ancak vize serbestisi konusunda son düzlüğe girildiği tespitinde bulunmak için oldukça erken” dedi.

EN SON EKLENENLER