Türkiye’ye savaş malzemesi satışında kısıtlama!

İsviçre Ekonomiden Sorumlu Devlet Sekretaryası (SECO) 01 Ocak 2019 – 30 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılan savaş malzemesi satışı raporunu açıkladı. Rapora göre, İsviçre 6 aylık süre zarfında 58 farklı ülkeye toplamda 272 milyon 690 bin 837 İsviçre Frank’ı değerinde savaş malzemesi satışı gerçekleştirdi.

En fazla savaş malzemesi satışının yapıldığı ülke 82 milyon 341 bin 822 Frankla Danimarka olurken, ikinci sırayı 51 milyon 635 bin 924 Frankla Almanya takip etti. Bu ülkeleri sırasıyla 18 milyon 971 bin 717 frankla ABD, 18 milyon 47 bin 105 frankla Romanya ve 13 milyon 293 bin 61 frankla Pakistan takip etti.

2018 yılında 64 farklı ülkeye toplamda 509 milyon 880 bin 699 İsviçre Frankı değerinde savaş malzemesi satışı gerçekleştiren İsviçre’ye, ülkede birçok sivil toplum kuruluşu tepki göstermişti.

TÜRKİYE’YE YAPILAN SATIŞ DURMA NOKTASINA GELDİ

Türkiye’ye 2017’de 650 bin, 2018 yılında ise 95 bin İsviçre Frankı değerinde savaş malzemesi satışı gerçekleştiren İsviçre, gelen tepkiler üzerine 2019 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye sadece 2 bin 400 frank değerinde bir satış gerçekleştirdi. Diğer yıllara oranla, 6 aylık satış raporuna bakıldığında İsviçre’nin Türkiye’ye savaş malzemesi satışında bir kısıtlama getirdiği dikkat çekiyor.

2017 yılı içerisinde Türkiye’ye yapılan savaş malzemesi satışı oranının yüksekliği ülkedeki demokratik çevreleri harekete geçirmişti. Türkiye’nin hem ülke içinde hem de Rojava ve Kuzey Suriye’de Kürtlere karşı yürüttüğü savaşa dikkat çeken çok sayıda İsviçreli milletvekili, konuyu parlamentonun gündemine taşıyarak, Federal Konsey’den Türkiye’ye savaş malzemesi satışını durdurulmasını istemişti.

ÇATIŞMALI SÜREÇ GÖZ ÖNÜNE ALINDI

İç savaşın yaşandığı ülkeye veya satışı yapılan ürünün alıcı ülke tarafından iç savaşın yaşandığı bir ülkede kullanılmasını yasaklayan İsviçre, bu listeye Türkiye’yi hala almamış olsa da, Türkiye’ye savaş malzemesi satışında kısıtlama getirmişti.

Son olarak Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle’in konuya ilişkin verdiği önergeyi yanıtlayan İsviçre Federal Konseyi, Türkiye’ye mevcut durumda sadece hava savunma sistemleri için yedek parça ve Türk diplomatların kendi güvenliğini sağlamak amacıyla kullandığı tabancaların satışını yapıldığını belirtmişti.

Konsey ayrıca, Türkiye’deki çatışmalı hal ve bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle gelen talebe rağmen Türkiye’ye birçok savaş malzemesi satışının durdurulduğunu duyurmuştu.

Ülkedeki sol ve demokratik cevreler, yapılan kısıtlamanın yetersiz olduğunu ifade ederek, İsviçre’den Türkiye’ye bir bütün olarak savaş malzemesi satışını durdurmasını talep ediyor.

EN SON EKLENENLER