Ücretsiz suya AKP vergisi

Bulgaristan’dan İsveç’e pek çok ülke elektrikten doğalgaza fatura desteği sunarken AKP, İBB’nin İnsani Su Hakkı olarak ücretsiz verdiği sudan da KDV almaya başladı. Ücretsiz suya AKP vergisi büyük tepki çekti.

HABER MERKEZİ

Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan gıdaya her alanda peş peşe gelen zam haberleri halkın belini bükerken AKP iktidarı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “İnsani Su Kullanım Hakkı” kapsamında kullandırdığı suya da göz dikti. İBB’nin “İnsani Su Kullanım Hakkı” kapsamında bir kısmını ücretsiz olarak kullandırdığı sudan, Hazine ve Maliye Bakanlığı için kesinti yapılmaya başlandı.

İBB, 2019 yılında aldığı kararla, kentte hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü ‘İnsani Su Hakkı’ kapsamında ücretsiz verirken, söz konusu uygulamadan 1 Ocak itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi alınmaya başlandı. Ücretsiz suya vergi uygulaması, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) su faturalarına koyduğu uyarı notuyla ortaya çıktı.

İBB’nin 2019 yılında yürürlüğe aldığı ‘İnsani Su Hakkı’ uygulaması Sayıştay’ın 2020 yılı İSKİ Denetim Raporu’nda mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesiyle durdurulmuştu, ardından İBB Meclisi’nin aldığı yeni bir kararla tekrar yürürlüğe girmişti.

HAZİNE’YE AKTARILIYOR

Her 2,5 metreküp suya karşılık 0,5 metreküp suyu ücretsiz veren İBB’nin bu uygulaması bu kez de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na takıldı. İSKİ’nin hazırladığı su faturalarında yer alan notta, “Sayın Abonemiz; Vergi Denetim Başkanlığı’nın inceleme raporu gereği; önceki dönemlerde Bakım Bedeli ve İnsani Su Hakkı uygulaması nedeni ile eksik tahakkuk eden 20,02 TL KDV farkı ödenecek tutara yansıtılmıştır. Tahakkuk eden bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılmaktadır” ifadeleri yer aldı. Bakanlık tarafından sudan vergi alınması sosyal medyada yurttaşların tepkisini çekerken, vergi alındığına dair notun da yer aldığı bir fatura paylaşıldı.

BULGARİSTAN SABİTLEDİ

Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden Bulgaristan’da aralık ayında göreve başlayan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümeti, vatandaşlar için doğalgaz ve elektrik fiyatlarını mart ayının sonuna kadar sabitleme kararı aldı. Enerji fiyatlarının çok yükseldiği ve birçok hanenin faturaları ödeyemediği ülkede, bu kararın gelecek yılın mart ayının sonuna kadar devam edeceği belirtildi. Bu süreç sonrasında da bir plan hazırlanması gerektiği kaydedildi.
Bulgaristan’da daha önce doğalgaz ve elektrik krizi ülkede kriz yaratmış, 2013 yılında Boyko Borisov’un ikinci hükümetinin görevi bırakmasına sebep olmuştu.

220 DOLAR DESTEK

İsveç’te ise hükümet, elektriğe zam yapılmasının ardından zamdan etkilenen vatandaşlara hane başı 220 dolar yardım yapılacağını açıkladı. Yetkililer, elektrik faturalarına gelen zamdan etkilenen 1,8 milyon hane olduğunu belirterek, geçen aralık ayı da dahil olmak üzere 3 aylık para desteği sağlanacağını bildirdi. Toplamda 661 milyon dolar yardım yapılacak. İsveç Maliye Bakanı Mikkel Damberg yardım kararına ilişkin, “Olağandışı durumlar için olağandışı önlemler alıyoruz” dedi. İsveç Enerji Bakanı Khashayar Farmanbar ise vatandaşların ekonomik olarak endişeye düşmekte haklı olduklarını söyledi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da da hükümet olası enerji fiyatları artışının halka yansımaması için “yenilenebilir enerji desteği vergisini” yüzde 43 oranında indirmişti. İngiltere’de de pandemi nedeniyle evden çalışanlar evden çalışma indiriminden yararlanabiliyor.

EN SON EKLENENLER