‘Ulusal birlik hayati önemdedir’

KNK’nin “ulusal birlik” çağrısını değerlendiren PSK ve Azadi Hareketi yöneticileri, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler karşısında Kürtlerin birlikteliğinin hayati önemde olduğunu vurguladı.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Azadi Hareketi temsilcileri, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde alınan referandum kararını ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) başlattığı “ulusal birlik” girişimini değerlendirdi.

Bağımsızlığın Kürtler açısından tarihi olduğunu belirten PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Kürtlerin Mahabad tecrübesinden sonra tekrardan bölge ve uluslararası alanda rol oynamaya başladığını söyledi.

‘HER ULUSUN KADERİNİ TAYİN HAKKI VARDIR’

Referandum kararının mecburiyetten doğduğunu belirten Bozyel, “Birincisi bu referandumun sebebi Kürtler değil Bağdat’ın kendisidir. Anayasayı ihlal ettiler, Sünni Kürtleri Bağdat’tan uzaklaştırdılar. Peşmerge ve Kürdistan yurttaşlarının maaşlarını kestiler. Kürdistan’ın bütçesini kısıtladılar. Yani Kürtleri referandum kararına zorladılar. Kürtler ilelebet Bağdat’ın eline bakmaya mecbur değildir. Bu referandum kararı son derece meşrudur. Her ulusun kendi kaderini tayin etme hakkı vardır” dedi.

Federe Kürdistan hükümetinin önünde Kerkük ve Şengal gibi sorunların bulunduğunu ve bu sorunların çok öncesinden halledilmesi gerektiğini belirten Bozyel, bu sorunların barışçıl ve demokratik mekanizmalar ile çözülmesi çağrısında bulundu. Referandumun hemen ardından bağımsızlığın gerçekleşmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Bozyel, “Bağdat ve uluslararası alanda bunun zemininin hazırlanması gerekir. Bağımsızlık sağlanması halinde Kürt hareketleri farklı bir noktaya taşınmış olacaktır. Kürdistan’ın diğer üç parçası üzerinde pozitif bir etkisi olacaktır. Kürtlerin inançlarını güçlendirecektir. Kürtlerin kendi kendilerini idare edebileceklerini gösterecektir” diye konuştu.

‘DÖRT PARÇADA BİRLİK SAĞLANMALIDIR’

KNK tarafından yapılan birlik çağrısı için “Son derece önemli” diyen Bozyel, şöyle devam etti: “Biz bu çağrıya Kürdistan Sosyalist Partisi olarak iki açıdan bakıyoruz. Her parçada birlik ve dört parçada birlik. Bugün biliyoruz ki Kürtlerin içinde bulunduğu şartlar farklıdır. Mesela Güney Kürdistan’da bağımsızlık gündemde, Rojava’da statü elde etme gündemde, Türkiye’de farklı durumlar söz konusu, yani bunun içindir ki her parçada ayrı ayrı birlik ve bunun sonucunda dört parçada birlik sağlanmalıdır.”

“Tabi bağımsızlık referandumundan önce ulusal birliğin sağlanması iyi olurdu” vurgusunda bulunan Bozyel, “Kürdistan’da bugün parlamento görev yapmıyor bu da bir eksikliktir. Parlamentonun işletilmesi gerekirdi. Atılan her adımla ilgili parlamentonun yasa çıkarması gerekirdi. Referandum olsun olmasın parlamentonun çalışması şarttır. Çünkü biz Ortadoğu’da demokrasiyi temsil ettiğimizi iddia ediyoruz” dedi.

‘BİRLİK ÇAĞRISI İÇİN GEÇ BİLE KALINDI’

Kürtlerin Ortadoğu’da önemli rol oynamaya başladığını belirten Azadi Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşıti ise, Federe Kürdistan Bölgesi’nde elde edilebilecek herhangi bir kazanımın Kürtlerin yararına olacağı değerlendirmesinde bulundu. “Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kürtlerin mücadelesine bakıldığında yarın, Kürt ve Kürdistan için bugünden daha iyi olacaktır” diyen Aşıti, “Ulusal birlik çağrısı çok geç kalınmış bir çağrıdır. Çok önceden oluşturulması gerekirdi. Ulusal birlik hayati önemdedir. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Kürt ve Kürdistan için bir şeyler yapmaya çalışan herkesin yanındayız. Tek tek olsun, birlikte olsun, hepsine destek sunmaya hazırız” dedi.

Yaşanan gelişmeler karşısında Kürtlerin birlik olmak dışında bir çaresinin olmadığını vurgulayan Aşıti, “Sömürgeci devletler Kürtlerin bir araya gelmesini istemiyor. Ancak Kürt hareketleri şu aşamada birbirlerine karşı düşman siyaseti yürütmekten vazgeçebilir. Bu mümkündür” dedi.

EN SON EKLENENLER