WHO: Afrika’da sağlık sistemleri çökebilir

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yoksulluğun hâkim olduğu ve sağlık sistemleri oldukça zayıf olan Afrika kıtasının ‘en kötüsüne hazırlanması’ gerektiğini söyledi.

WHO’nun Afrika Bölgesel Direktörü Matshidiso Moeti ise, sağlık sistemi diğer ülkelere göre çok daha iyi olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde dahi ciddi zorlanmanın yaşanacağı uyarısında bulundu. Moeti, ülkedeki hastanelerin yatak kapasitesinin oldukça düşük olduğuna dikkati çekerken, sağlık hizmetlerinin çökmemesi için önleyici mekanizmaların devreye konacağını söyledi.

LABORATUVARLARIN SAYISI ARTTIRILDI

Afrika kıtasındaki en önemli sorunlardan birinin Covid-19 virüsünü test etmek için yeterli sayıda test kitinin olmadığını belirten Moeti, uluslararası toplumdan bu konuda destek verilmesini istedi. Moeti’ye göre şubat ayı itibariyle kıta genelinde Covid-19 testi yapılabilen sadece iki laboratuvar varken, bunların biri Senegal’de diğeri ise Güney Afrika’da idi. Ancak yapılan çalışmalar sayesinde en üçü 200 milyon nüfuslu Nijerya’da olmak üzere 40 civarında laboratuvarda Covid-19 testleri yapılabilecek.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 10’U BULABİLİR

Şu anda toplam vaka sayısı 700 civarında, ölü sayısının ise en az 17 olduğu bildirilen Afrika’da bazı ülkelerin durumu daha da endişe verici. Son Ebola salgınında 9 ayda 2 bin 264 kişinin yaşamını yitirdiği ve salgının son haftalarda sıfır düzeyine getirilebildiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde olası Covid-19 salgınının etkilerinin ağır olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, Ebola salgını sırasında yüzde 60 olan ölüm oranlarının Covid-19’da yüzde 10’lar civarında olacağını düşünüyor. Bu ise dünya genelindeki ortalamanın kat kat üzerinde.

WHO’nun dikkatlerin yoğunlaşmasını istediği Afrika’ya ilişkin geçtiğimiz gün BM tarafından yapılan bir başka açıklamada, kıtada yüz milyonlarca kişinin temiz su ve sabun gibi temel hijyen için gerekli imkanlardan yoksun olduğu uyarısı yapılmıştı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA

Afrika kıtasındaki en önemli bir diğer sorunun da sağlık çalışanlarının korunması olduğu bildiriliyor. birçok gelişmiş ülkede dahi maskelerin yetersiz olduğu düşüldüğünde Afrika’daki sağlık çalışanlarının vakaların artmasıyla birlikte Covid-19 virüsüne daha hızlı yakalanmaları riski doğacak.

EN SON EKLENENLER