Yargıda OHAL: Delil olsa dahi dosya açılmayabilir

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile yargısal anlamda birçok değişiklik yapıldı. Bu kapsamda CMK’ye göre kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen dosyalarda yeniden dava açılması için yeni delil şartı aranırken, çıkarılan KHK ile dosyanın açılması sulh ceza hakimliğinin isteğine bırakılıyor

OHAL ilanı kapsamında peş peşe çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile birçok alanda düzenleme yapıldı. 6 Ocak’ta çıkarılan 679,680 ve 681 No’lu KHK’ler ile aralarında barış imzacılarının da olduğu yüzlerce akademisyen ihraç edilirken, birçok dernek kapatıldı. Çıkarılan son KHK’ler ile yargısal alanda yapılan düzenlemeler keyfi uygulamaların da önünü açıyor.

Hâkim istemedikçe

KHK ile Ceza Muhakemesi Yasası’nda değişiklikler yapıldı. Mevcut CMK’ye göre kovuşturmaya yer olmadığına karar verildikten sonra aynı konuda dava açılması için yeni delilin ortaya çıkması şartı aranırken, KHK’ler kapsamındaki değişiklikle yeni delil şartı yeterli olmayacak. Bunun için ayrıca “bu hususta sulh ceza hakimliğince bir karar verilmesi” hükmü getirildi. Bu düzenleme ile sulh ceza hakimlikleri istemedikçe yeni delil ortaya çıksa da kapatılan bir dosya yeniden açılamayacak. Özellikle işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili delil yetersizliğinden verilen takipsizliklerin kaldırılması için sulh ceza hakiminin onayı gerecek.

Yargılamalar yerinde yapılacak

Çıkarılan KHK’ler kapsamında Cemaat bağlantısı iddiasıyla soruşturma açılan HSYK, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi, askeri hâkim ve savcılar ile diğer yargı mensuplarının nerede yargılanacağı konusunda da düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle tüm soruşturmaların yetkisizlik kararıyla Ankara’da toplanmasının önüne geçildi. Bu kapsamda yargılamaları, o hâkim ve savcının görev yaptığı yerin bağlı olduğu bölge adliye mahkemesinin bulunduğu yerdeki il cumhuriyet başsavcılığı ile aynı yer ağır ceza mahkemesi yapacak. Bu düzenleme hem askeri hem de sivil hâkim ve savcılar için geçerli olacak.

El konulan kurumları TMSF yönetecek

OHAL Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkındaki 680 Sayılı KHK ile TMSF’ye devredilen ya da kayyum atanan şirketlerle ilgili de düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre, OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK’ler gereğince TMSF’ye devredilen ya da kayyum olarak TMSF’nin atandığı şirketler, soruşturma ve kovuşturmanın sonuna kadar, TMSF’nin gözetiminde, TMSF’nin ilişkili olduğu bakanın atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun olarak yönetilecek.

7khk-berkinBerkin için tek başına

OHAL kapsamında 6 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 679,680,681 sayılı KHK ile 8 bin 399 kamu görevlisi ihraç edildi. İhraç edilenler arasında Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şube Başkanı Mithat Tokur da bulunuyor. Tokur, Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın anmasına katılamadığı için oturduğu sitede oturma eylemi başlatmıştı.

ANKARA

EN SON EKLENENLER