Yasakçı Meclis başkanlığa uyarlanıyor

Muhalefetin sesini kısan ve geçen yasama yılının sonunda kabul edilerek yürürlüğe giren içtüzük hükümleri, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek. AKP başkanlık sistemi için de tüm yasalarda değişikliğe gitmek için çalışma başlattı

Bahçeli ve Erdoğan tarafından geçtiğimiz yasama yılında hazırlanan iç tüzük ile iyice işlevsiz hale getirilen Meclis, yeni döneme yasaklar ile giriyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan günümüze inkâr, imha ve asimilasyon politikaları ile Kürt halkını yok sayarken, Kürtçe üzerindeki baskıları da sürekli arttırdı. 24 Eylül 1925 yılında Şark Islahat Planı ile ilk defa yasaklanan Kürtçe, günümüzde ise Meclis kürsüsünde bile yasaklı hale geldi. Aradan geçen 92 yılda değişen hiç bir şeyin olmadığını Şark Islahat Planı’nın şu ifadeleri ortaya çıkarıyor:

“Aslen Türk olup Kürtlüğe yenilmeye başlayan Malatya, Elaziz, Diyarbakır, Bitlis, Van, Muş, Urfa, Ergani, Hozat, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Palu, Çarsancak, Çemişkezek, Ovacık, Hısnımansur, Behisni, Hekimhan, Birecik, Çermik vilayet ve kaza merkezlerinde, hükümet ve belediye dairelerinde ve diğer kurum ve kuruluşlarda, okullarda, çarşı ve pazarlarda, Türkçe’den başka dil kullananlar, hükümet ve belediyenin emirlerine muhalefet etmek ve direnmek suçundan cezalandırılacaktır.”

1960 ve 1980 anayasalarında da Kürtçe’nin yasaklı olması devam ederken, Kürtçe yasağını kaldırma vaadinde bulunan AKP ise, yasağı Meclis kürsüsüne kadar taşıyarak kendinden öncekilerin bile yapamadığını hayata geçirdi.

Kürdistan’a ilk ceza yolda

Geçtiğimiz yasama yılında yasallaşarak yürürlüğe giren Meclis İç Tüzük Değişikliği’ndeki yaptırımlarda Meclis açılmadan uygulanmaya girdi bile. “Kürdistan”, “Ermeni soykırımı”, “Kürt halkı” gibi ifadelere para cezası veren yeni iç tüzüğün ilk uygulaması, Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresinin oylandığı gün “Kürdistan” ve “Kürt halkı” diyen Baydemir’e gelebileceği belirtiliyor.

Yeni içtüzük hükümlerine göre, “Kürdistan”, “Ermeni soykırımı” gibi ifadelerin Genel Kurul kürsüsünde kullanılması durumunda ceza verilmesi düzenleniyor. İçtüzüğe göre, Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödeneği ve yolluğunun üçte ikisinin kesilebilecek. Söz konusu hükmün işletilip işletilmeyeceği yeni yasama yılının başlamasıyla netleşecek.

Her şey değişiyor

Başkanlık sisteminin bir çok uygulamasını şimdiden hayata geçiren AKP, 1 Ekim’de açılacak Meclis’te birçok yasayı değiştirmek için de çalışma başlattı. Adalet Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalarda Siyasi Partiler Yasası, Seçimin Temel Hükümleri Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdareler Seçim Yasası, Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Halkoylaması Yasası’nın tüm maddeleri yeni sisteme uyarlanıyor. Edinilen bilgiye göre, tüm yasalarda artık ‘anamuhalefet’ ifadesi kullanılmayacak. Başkanlık sistemi nedeniyle tanımlar da değişecek. Meclis seçimlerinden sonra partiler, ‘birinci, ikinci ve üçüncü parti’ olarak nitelendirilecek. Konuşma süreleri, protokol sıraları, seçim sandıkları, oy kullanma sıraları gibi düzenlemelerdeki tüm ifadeler, bu şekilde değiştirilecek.

ANKARA

34

EN SON EKLENENLER