Yasakta ‘denetimli’ cezası aldı, takasa başladı: Ekolojik dengeyi koruyorum

Silopi’de sokağa çıkma yasakları döneminde hakkındaki denetimli serbestlikten dolayı uzun yol şoförlüğünü bırakan Mehmet Cemal Belüş, sokak sokak, köy köy kadınlardan atık alıp, bıttım sabunun veriyor. Belüş, yaptığı işin aynı zamanda ekolojik dengeyi koruduğunu söyledi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Cemal Belüş (32), kendi deyimiyle yol arkadaşı olan atıyla birlikte her sabah sokak sokak, köy köy dolaşarak hurda topluyor. Kerpiç duvarlarla çevrili evlerin bulunduğu dar sokaklarda bir yandan atın nal sesi bir yandan da Belüş’ün “Xurdecî hat, werin sabunê” (Hurdacı geldi, gelin yeşil sabuna) sesi yankılanıyor. İlçedeki tüm sokak ve köyleri dolaşan Belüş, atık plastik, demir ve çeşitli hurdaları topluyor. Kadınlardan aldığı atıklar karışlılığında bıttım sabunu veren Belüş’ün takas ticareti her iki tarafı da memnun ediyor.

UZUN YOL ŞOFÖRLÜĞÜNDEN HURDACILIĞA

Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ablukalardan önce uzun yol şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Belüş, yasağın ardından denetimli serbestlik yüzünden yurt dışı cezası alınca, hurdacılığa başlıyor. Sabah saat 05:00 de atıyla yollara düştüğünü anlatan Belüş, “Ekmek paramı çıkarabilmek için bütün gün kapı kapı dolaşıyorum. Evlerde bulunan katı atıklar benim ve ailemin geçim kaynağı oldu. Daha önce işim rahattı ancak denetimli serbestlik yüzünden bu işi yapmaya başladım. Bu iş de olmasa aç kalacağız” dedi.

‘SAVAŞ EKONOMİYİ VURDU’

Hükümetin savaş politikalarından ekonominin durma noktasına geldiğini dile getiren Belüş, şöyle devam etti: “Süreçte kaynaklı kimse bir şey alıp satmıyor. Hadi atık malzemeyi bin bir zahmetle topladık ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bir kilo hurdayı 400 kuruşa alıp, hurda merkezine 500 kuruşa satıyorum. Günlük taş çatlasa 40 ya da 50 lira kazanıyorum.”

KADINLAR TAKASI TERCİH EDİYOR

Hurda karşılığında bıttım sabunu vererek takas usulünü yaşatan Belüş, “Bir buçuk kilo hurda karşılığında bir kalıp sabun bıttım sabunu veriyorum. Kadınlar ile yaptığımız alışverişte takas yapıyoruz. Bu durumdan bende onlarda memnun. Erkekler daha çok alışverişte para kullanıyor ancak kadınlar takası tercih ediyor” diye belirtti.

‘ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİYORUM’

Yaptığı işin aynı zamanda ekolojik düzeni koruduğunu dile getiren Belüş, “İnsanlar daha duyarlı olursa çevre kirliliğinin önüne geçilir. Evlerinde katı atıkları biriktirerek bizim aracılığımız ile geri dönüşüme katkıda bulunabilirler. Bu sayede hem doğa kirlenmez hem de benim gibi insanların ekmek kapısı kapanmamış olur” dedi.

EN SON EKLENENLER