Yemen’de gıda yardımı için anlaşma sağlandı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Direktörü David Beasley, gıda yardımlarının ulaştırılabilmesi için Husilerle anlaşıldığını söyledi.

‘Prensip anlaşmasının’ hayata geçirilmesi ardından Husilerin kontrolündeki başkent Sana’ya gıda yardımlarının yapılmaya başlanabileceğini kaydetti.

30 milyona yakın nüfusun üçte ikisinin ağır açlık tehlikesi veya gıda ihtiyacının olduğu Yemen’de Husilerin kontrolündeki alanlara gıda yardımları 20 Haziran’da kesilmişti.

Çatışmaların varılan bir ateşkesle şimdilik son bulduğu Hudeyda şehrine gıda yardımlarının yapılabildiğini hatırlatan BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths, benzeri gelişmenin diğer alanlar için de mümkün olabileceğini söyledi. Ancak insani yardımlardan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowrock, insani yardımların faydalı olabilmesi için artık ülke genelinde bir ateşkesin şart olduğunun altını çizdi.

Lowrock, bugüne kadar yardım vaadinde bulunan ülkelerin henüz katkılarını sunmadığına da dikkati çekti. Lowrock, Husilere karşı savaşta Mansur Hadi güçlerini destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de mali angajmanlarına uymadıklarını dile getirdi.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü.

Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun dahil olduğu çatışmaların şimdiye kadar on binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor. Farklı kaynaklar ölü sayısının 10 bin ila 60 bin arasında değiştiğini savunuyor.

İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

EN SON EKLENENLER