Yine kriz yine silah satışı

ABD ve Güney Kore birlikleri, temmuz ayında ortak tatbikat yaptı. Kuzey Kore tepki olarak balistik füze denedi

Kuzey Kore’nin balistik füzeler ve hidrojen bombası (termonükleer bomba veya füzyon bombası) denemesi ve ABD-Güney Kore askeri tatbikatları ile alevlenen kriz sürerken, ABD krizi yine silah satışı fırsatına çevirdi. BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore gündemiyle acilen toplandı. Oturumda konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Amerika savaş istemiyor ama sabrımızın da bir sınırı var” dedi. Nikki Haley, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un eylemleriyle “savaş istediğini” söyledi, “Artık yeter. Amerika savaş istemiyor ama sabrımızın da bir limiti var. Çok geç olmadan diplomatik araçlarımızın tümünü kullanmanın zamanı geldi. Şu anda mümkün olan en güçlü tedbirleri almalıyız” diye konuştu.

Çin’in temsilcisi de, “bölgede kaos ve savaşa izin vermeyeceğiz” dedi. Kuzey Kore’yi “yanlış eylemler” sergilemeye son vermeye çağırdı ve tüm taraflara da, Pekin’in çözüm teklifini ciddi düşünmeleri çağrısında bulundu. Bu teklif de, Pyongyang’ın balistik füze denemeleri ve nükleer programlarını, ABD ve Güney Kore’nin de askeri tatbikatlarını askıya almasını içeriyor. Rusya’nın temsilcisi sorunun sadece diplomatik kanallar yoluyla çözülebileceğini söyledi, BM Genel Sekreteri’nin arabuluculuk çabalarını artırabileceği teklifini ortaya attı. BM’nin siyasi işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı da Kuzey Kore’nin füze denemesini “tehlikeli bir provokasyon” olarak niteledi.

Milyarlarca dolar

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’nin 3 Eylül’deki hidrojen bombası (Daha az enerji çıkaran hidrojen bombasının tahrip gücü atom bombasından çok daha fazla. Patladığında büyük bir gürültü, ışık, ısı ve nükleer serpinti oluşuyor.) denemesine karşı Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Almanya Başbakanı Angela Merkel telefon görüşmeleri yaptığı, liderlerin Kuzey Kore tehdidine karşı ortak tavır içinde olunduğu bildirildi.

ABD ile Güney Kore arasındaki ortak askeri kapasitesinin artırılması kararlaştırıldı. Trump, Güney Kore’nin füze taşıma kapasitesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda onay verdi. Beyaz Saray “Başkan Trump aynı zamanda ABD’den Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık silah satımı konusunda da kavramsal olarak onay verdi.” bilgisi paylaşıldı.” açıklaması yaptı. Trump, Katar’a karşı Körfez ülkelerini de kışkırmış, kriz büyüyünce bölge ülkeleriyle devasa silah anlaşmaları yapmıştı. Öte yandan ABD Kuzey Kore’ye karşı ticaret kısıtlaması kartını da deneyebilir. Kuzey Kore ile ticaret yapan ülkelerin ilk sıralarında Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan, Singapur, Almanya, Portekiz, Fransa, Tayland, Filipinler yer alıyor.

Batı kıyısına balistik füze

Güney Kore medyası, 3 Eylül’de 6. nükleer denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore’nin ülkenin batı kıyısına kıtalararası balistik füze taşıdığını ileri sürdü.

EN SON EKLENENLER