“Yol kadındır, sır içinde sır olmayacağız”

Heidenheim ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi (HAKM) Kadınlar Kolu, Yazar Gülfer Akkaya’nın konuk olduğu “Yol Kadındır, Sır İçinde Sır Olmayacağız” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.

Yazarımız, Araştırmacı Gülfer Akkaya, Avrupa’da söyleşilerine devam ediyor. Avrupa’nın çeşitli ülke ve şehirlerinde panel ve söyleşilere katılan Akkaya ile, Giengen kasabasında bulunan Heidenheim ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi (HAKM) de “Yol Kadındır, Sır İçinde Sır Olmayacağız” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü kadınlar kolu üyesi ve aynı zamanda Heidenheim ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi (HAKM) Eş Başkanı olan Ayşe Göçmen yaptı. Dernek sekreteri İmdat Şahin de etkinliğin organizasyonu için yoğun çaba harcarken, dernek gençlerinden Sıla ve Ebru’nun, aileleriyle birlikte gelen çocuklara kültür merkezini gezdirip, bilgilendirmede bulunmaları da anlamlıydı.

Ayşe Göçmen açılış konuşmasında Alevi kadınlarının sorunlarından ve aynı zamanda tüm kadınlar için ortadan kaldırılması gerekli erkek şiddetinden bahsetti.

Geçtiğimiz pazar günü, 17 Aralık’ta Heidenheim Alevi Kültür Merkezinde “Yol Kadındır” panelin açılış konuşmasının ardından kadına yönelik erkek şiddetini anlatan video izlendi. Ardından panelist yazar Gülfer Akkaya ile söyleşi başladı. Söyleşiye Almanya Alevi Kadınlar Birliği (AAKB) GYK üyesi ve AAKB-BW Başkanı Beyhan İpek de katkı sağladı. Kadınlar Kolu Başkanı Zahide Güzel de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

„Alevilik, kadim ve kadıncıl bir inanç…“

Akkaya konuşmasını üç bölüm halinde yaptı. İlk bölümde Alevi toplumunun teorik olarak da olsa neden kadın erkek eşitliğini kabul ettiğinin izlerini araştırdığını, bu araştırma sonunda Alevilik inancının kadim ve kadıncıl bir inanç olduğunu belirtti. Alevilik teolojisinden temel Alevilik metinleri olan rızalık şehri, Kırklar Meclisi ve deyişlerden örneklerle, yanı sıra Alevilikteki Ana ve Dedelerin varlığı, Alevilik hukuku ve öne çıkan önemli sözler, Alevilik inancında can olmaktan kaynaklı toplumsal cinsiyetin olmaması gibi örnekler üzerinden fikrini açarak konuşmasını sürdürdü.

Alevilik inanç önderlerinden Hace Bektaş-ı Veli ile Kadıncık Ana, Bacıyan-ı Rum teşkilatı üzerinden Alevilik süreçlerinin oluşmasında ve Alevi yol önderleri arasında eşitlikçi ilişkilerin nasıl kurulduğuna dikkat çekti.

İkinci bölümde kadıncıl olan Aleviliğin nasıl değişerek erkekleştirildiğini, bu erkekleştirmenin nedenleri ve nasıl olduğu üzerinde durdu. Erkek egemen dünyada Aleviliğin erkekleştirilmesinin sürpriz olmadığını söyleyen Akkaya, Aleviliğin erkekleştirilmesine etki eden üç temel faktörü; erkek egemen diğer din ve inançlar, devletler ve Alevi erkekler olarak tanımladı.

Üçüncü bölümde erkekleştirilen Aleviliğin ve artık kadın erkek eşitliğinden uzaklaşan Alevi toplumunun yeniden kadın erkek eşitliğini sahiplenmesi ve o yöne doğru değişmesi için neler yapması gerektiğini aktaran Akkaya, iki temel alanda değişiklik yapması gerektiğini söyledi. Alevilerin evleri (aile) ve Alevi kurumları.

Her türlü cinsiyetçi işbölümlerinin yaşandığı, erkek şiddetinin yüksek oranda olduğu, miras, eğitim, çalışma, sosyal ve siyasal alanlarda Alevi kadınlarının önünde Alevi erkeklerinin durarak engel oluşturduğunu söyleyen Akkaya “Alevilik inancında hiçbir canlı için öldürme emri yoktur ama bugün Alevi erkekler kadın cinayetleri işleyebiliyor” dedi.

„Canlar arasında eşitlik yok“

Alevi kurumlarını, Ana ve Dedeleri cinsiyet eşitliği ve erkek şiddetine karşı açık mücadeleye çağıran, Alevi kadınların tıpkı inançlarında olduğu gibi eşitlikçi ve özgürlükçü ideolojik zeminde örgütlenmesi gerektiğine işaret eden Akkaya’nın ardından AAKB-BW Başkanı Beyhan İpek, Alevi kurumunda çalışan bir kadın olarak kendilerine çok sayıda şiddet başvurularının olduğunu aktardı.

Alevi kurumlarında çalışan kadınların giyimlerinin, sosyal paylaşım alanlarına dek erkekler tarafından denetlenmek istendiğini belirten İpek, ancak kadınların bu tarz erkek şiddetine direndiklerini de belirtti.

Alevi erkeklerin can olma fikrini kabul ettiklerini ama canlar arasında eşitlik olmadığını ifade eden İpek, güçlü ve dinamik bir kadın çalışması için daha çok kadını mücadeleye davet etti. Ardından önümüzdeki süreçte planladıkları çalışmalardan bahsetti.

Katılımın güçlü, ilginin yoğun olduğu söyleşi derin konuşma ve tartışmalarla devam etti.

Söyleşide yazar Gülfer Akkaya kitaplarını imzaladı, kadınlar birlikte fotoğraflar çekindi.

Etkinlikte, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) tarafından açılan enformasyon standında, Gülfer Akkaya’nın son kitabı “Yol kadındır”, SYKP Avrupa tarafından yeni çıkarılan “Erkek Şiddetine ve Heteroseksizme Karşı Mücadele Rehberi” kitapçığı, “HDK-A Program ve Tüzük” kitapçığı söyleşiye gelenlerce büyük ilgi örgü. Standa Meşale Tolu’nun da bir dövizi asıldı.

Avrupa Forum

EN SON EKLENENLER