Yolsuzluk tarihinden kesitler… Erdoğan yedi, doymadı!

Kürdistan’da yüzde 90’lara varan oy oranlarıyla seçilen DBP’li belediyelere el konulması talimatını veren Saray-AKP iktidarının, hakim olduğu belediyelerde yaptığı yolsuzlukları ve belediyeleri nasıl soyduklarını açıklıyoruz.
Saray-AKP, 14 yıllık iktidarı döneminde hakim olduğu belediyelerde Cumhuriyet tarihinin en büyük soygun düzenini kurdu. AKP’nin özellikle belediyelerde kurduğu soygun düzenini açıklayacağımız dosyamıza ilk olarak DBP’li belediyelere el konulması talimatını veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı yaptığı dönemde yaptığı yolsuzluklarla başlıyoruz.
Erdoğan, yaklaşık 7 yıl başkanlığını yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde birçok yolsuzluğa imza attı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğu gün, 20 Şubat 1994 tarihinde servetini, “Kasımpaşa’da bir daire, Maltepe’de bir kooperatif hissesi, Bolluca’da 346 metrekare arsa, Burak Gıda ve Ticaret Limited Şirketi’nde yüzde 10 hisse” olarak açıklayan Erdoğan, Kürt halkına ve kurumlarına savaş açmanın yanı sıra yolsuzluklarda da ‘en birinci’ oldu.
Yaptığı yolsuzluklar ve ihlalerde aldığı komisyonlarla dünyanın sayılı zenginleri arasına giren Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanılığı yaptığı dönemde imza attığı yolsuzlukların bazıları şöyle:

BILBOARD YOLSUZLUĞU

Erdoğan’ı belediye başkanlığı döneminde İstanbul’daki büyük reklam ajanslarının gözdesi olan reklam panolarının (bilboard) kiralanmasında büyük bir vurgun yapıldı. Yapılan yolsuzluk nedeniyle 2002’de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna ve 25 belediye yöneticisi (bunlardan bir kısmı da AKP miletvekili oldu) yargılandı. Sanıklardan belediyenin zararı 100 milyon doları karşılamaları da istendi.

AĞAÇ YOLSUZLUĞU

İstanbul’a dikilen ağaçların alımından dikimine kadar yapılan ihalelerde de birçok yolsuzluk yapıldı. “Çevrecinin daniskasıyım” diyerek yaşam alanları savunucularına hakaretler eden Erdoğan, ‘İstanbul’a İki Milyon Ağaç’ kampanyasında da İstanbul halkını soydu. Ağaç alım, dikim ve bakım işleri önce belediye şirketi İSTAÇ’a verildi; İSTAÇ bir başka belediye şirketi AĞAÇ AŞ’ye taşeron olarak devretti; AĞAÇ AŞ de siyasi yandaşı olan kişi ve firmaları taşeron olarak kullanıp milyonlarca lira vurgun yaptı. Yapılan soruşturmalar sonucunda Erdoğan’ın ‘görev yetkisini kötüye kullandığı’ tespit edildiyse de zaman aşımı nedeniyle yargılanıp ceza almaktan kurtuldu.

PERSONEL TAŞIMA YOLSUZLUĞU
Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde personel servisi ihalelerinde de yolsuzluk yapıldı. Belediye ve bağlı kuruluşların personelinin taşınma işleri, Erdoğan’ın dünürü Albayraklar şirketine verildi. Burada da akıl almaz yolsuzluk olayları yaşandı. İhalelerde sahte araba ruhsatlarının düzenlendiği, müfettiş raporlarına ve savcılık iddianamelerine konu oldu. Erdoğan bu yolsuzlukların önemli bölümünden yakasını beş yıllık zamanaşımı nedeniyle kurtardıysa da, 1998’de yapılan iki ihale nedeniyle İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘ihaleye fesat karıştırmak’tan yargılandı.

‘ERDOĞAN’I BAŞKAN YAPMA’ ÇETESİ
Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde aldığı ihalelerle adını duyuran Albayraklar, AKP’nin iktidara gelmesiyle de özelleştirmenin vazgeçilmez şirketi oldu. Albayraklar’ın işleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Erdoğan’ın kazanmasıyla açıldı. İlk önce belediyenin personel taşıma ihalesini alan Albayraklar’a daha sonra belediyenin çöp, inşaat ve metro ihaleleri de verilmeye başladı.
Albayraklar’a verilen bu ihalelerdeki usulsüzlük nedeniyle İstanbul DGM’nin talimatı ile Mustafa Albayrak, Erdoğan’ın danışmanları ve şu anda milletvekili olan bazı AKP’lilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.
Soruşturma devam ederken DGM Yasası’nda yapılan değişiklik sonrasında dava dosyası, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede Erdoğan’ı ‘geleceğin başbakanı’ yapmak amacıyla çete oluşturulduğu ifade edildi.
Yapılan ilk duruşmada ise tutuklu sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, sanıkların bir daha suç işlemeyeceklerine kanaat getirerek verdiği 2 aylık cezayı erteledi.

ÇÖP YOLSUZLUĞU
Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde toplanan çöplerin döküm alanlarına götürülmesi için açılan ihalelerde de yolsuzluk yapıldı.
Erdoğan, yine BİT’ler kullanılarak ihaleyi yandaş firmaya 7 trilyon lira bedelle vermişti. Müfettişler, denetimleri sırasında 7 tirlyon lira bedeli gerçekci bulmamıştı. Açılan soruşturma ise sonuçlandırılmadı.

AKBİL YOLSUZLUĞU
Erdoğan döneminde İstanbul’da ulaşımı kolaylaştırmak için uygulamaya koyulan elektronik entegre bilet sisteminde de yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. Elektronik ortamda veriler değiştirilerek veya silinerek trilyonlarca lira İstanbullunun cebinden hortumlandı. Bir numaralı sanığın Erdoğan olduğu AKBİL davası, Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı.

İGDAŞ YOLSUZLUĞU
İGDAŞ, Erdoğan döneminde büyük yolsuzlukların merkezi oldu. Şebeke inşaatları, fahiş fiyatlarla yandaş şirketlere verildi. El kitabı basımından hikaye ve boyama kitabı basımına, sayaç okumadan kolonyalı mendil alımına kadar kadar yapılan bütün ihalelerde yolsuzluk yapıldı. Maliye Hesap Uzmanları Kurulu, İGDAŞ’ta 22.5 trilyon liralık yolsuzluk yapıldığı sonucuna vardı.  Söz konusu yolsuzluklar nedeniyle Erdoğan hakkında Eyüp Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

İSKİ’DEKİ YOLSUZLUKLAR
Erdoğan döneminde İSKİ de yolsuzluk ve usulsüzlüklerle yandaş kişi ve kuruluşları zengin etmek amacıyla kullanıldı. 119 ihalede İstanbul’daki yandaş inşaat şirketleri ile Antep ve Kayseri gibi illerdeki yandaş şirketler, ihalelerin yıldızı oldu. İSKİ’deki yolsuzluklar nedeniyle İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılırken İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri de inceleme başlattı.

METRO YOLSUZLUĞU
Erdoğan hakkında İstanbul Metrosu’nun elektro-mekanik ihalesinde yaptığı yolsuzluk nedeniyle de dava açıldı. Metro ihalesindeki yolsuzlar nedeniyle İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görilen davada Erdoğan, ‘Rahşan affı’ olarak bilinen erteleme yasasından faydalanarak yargıdan yakasını kurtardı.

KİRALIK ARAÇ YOLSUZLUĞU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yolsuzluk yapma konusunda uzmanlaşan Erdoğan, belediyenin kullandığı binek araçlarını kiralama yöntemiyle temin ederek yeni bir uygulama başlattı. Kiralamaların yandaş şirketlerden yapılabilmesi için her türlü tedbir alındı.
Ayrıca kiralamalarda fahiş fiyatlar uygulandı. Örneğin sıfır kilometre Renault Spring’in fiyatı 330 milyon TL iken, araba için bir yılık kiralama bedeli olarak peşin para 312 milyon TL kira bedeli ödendi. Erdoğan bu konuda da yargıdan yakasını ‘Rahşan Affı’ sayesinde kurtardı.

SİNEK İLACI YOLSUZLUĞU

Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde karasinek ve sivrisinek ile mücadele için gerekli ilaç alımında da büyük yolsuzluklar yapıldı.
Erdoğan hakkında ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

ÇAMUR BARAJI YOLSUZLUĞU
Haliç’ten çıkarılan çamurun baraj sahasına taşınması sırasında da büyük bir vurgun yapıldı. Bayındırlık Bakanlığı fiyatlarının 50 misli fiyat ödenmesi, bu ödemenin yanlışlıkla yapılamayacak kadar büyük olması nedeniyle İstanbul Belediyesi ile yüklenici firma arasında gizli pazarlıklar olduğu gerekçesiyle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde yaptığı yolsuzlukları belgeleriyle birlikte açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük ise 13 Haziran 2007 tarihinde Ukrayna’da şüpheli bir trafik kazasında öldü. Bölük’ün ölümünün önce bombalı saldırı nedeniyle olduğu duyuldu. Sonra ‘şüpheli trafik kazası’ olduğu iddia edildi. Erdoğan, milletvekili, başbakan ve sonradan cumhurbaşkanı olması nedeniyle Erdoğan hakkındaki tüm davalar durduruldu.

Erdoğan’ın yolsuzluk ekibi bugün ne yapıyor?

Nurettin Canikli: Albayraklar Grubu Mali Koordinatörü olarak görev yapıyordu. Yargılanırken Giresun’dan milletvekili seçilerek Meclis’e girdi ve Albayraklar davasında sanık olmaktan kurtuldu. Bugün Başbakan Yardımcısı olarak SPK, BDDK, TMSF’den sorumlu.
Kemal Unakıtan: Hakkında 9 ayrı dava vardı. AKP hükümetinde 7 yıl Maliye Bakanlığı yaptı. Çocuklarının kurduğu şirketlerle adı sık sık gündeme geldi.
Hilmi Güler: İGDAŞ davası sanığıydı. 7 yıl boyunca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Siyasetten kopunca SPK kararıyla Turkcell’in Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
Mustafa Açıkalın: AKBİL, İGDAŞ ve Albayrak davaları sanığıyken kaçtı. AKP’den milletvekili oldu. TMSF tarafından satışa çıkarılan Çukurova Kimya şirketini satın aldı.
Hüseyin Besli: İGDAŞ davası sanığıydı. AKP’den milletvekili oldu. Erdoğan’ın hayatı ile ilgili kitap yazarak adeta Erdoğan’ı ilahlaştırdı.
İdris Naim Şahin: Akbil ve Albayrak davaları sanığıydı. İçişleri Bakanı oldu. 17-25 Aralık Operasyonu sonrasında AKP’den istifa etti.
Akif Gülle: Billboard davası sanığıydı. AKP’den milletvekili oldu. Şu an AKP Genel Başkan Danışmanı.
Mikail Arslan: Akbil davası sanığıydı. Halen AKP milletvekili.
Mustafa Ilıcalı: Albayrak davası sanığıydı. Uzun süre Kadir Topbaş’ın danışmanlığını yaptı. Şu an AKP milletvekili.
Zülfü Demirbağ: Albayrak davası sanığıydı. AKP’den milletvekili oldu.
Selami Uzun: Albayrak davası sanığıydı. AKP’den milletvekilliği oldu.
Nevzat Pakdil: Billboard davasının sanığıydı. AKP’den milletvekilli oldu ve TBMM Başkanvekilliği yaptı.
Adem Baştürk: İGDAŞ davası sanığıydı. AKP’den milletvekili oldu.
Ali Temur: Erbakan’la birlikte RP’ye ödenen Hazine yardımının usulsüz kullanılmasına ilişkin açılan davada bir yıl hapis cezası aldı. İkametgahını Hollanda gösterdi. Polis kendisini ararken o seçim kampanyasını sürdürüp Giresun’dan AKP milletvekili seçildi.
Binali Yıldırım: Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İDO genel müdürlüğü yaptı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan raporlarda yolsuzluk yaptığı belirtilince görevden alındı. AKP içinde çeşitli kademelerde çalışan Yıldırım’ın yükselişi Başbakanlığa kadar uzandı.
Mehmet Sekmen: Yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçlarından görevden alındı. Mahkeme kararıyla görevine döndü. Hakkındaki soruşturmalar devam ediyorken AKP’den milletvekili oldu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı.
Halil Ürün: Atatürk’e hakaret etmek suçundan mahkumdu; cezası Şartlı Salıverme Yasası gereği ertelendi. Hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları AKP’den milletvekili olmasıyla askıya alındı.
Yahya Baş: Güngören Belediye Başkanı’ydı; hakkında yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak iddialarıyla açılmış çok sayıda dava, AKP’den milletvekili olmasıyla askıya alındı.
Recep Koral: Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı’ydı; yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanıyordu. AKP’den milletvekili oldu.
Hamza Albayrak: Görevi kötüye kullanmak suçundan yargılanıyordu, AKP milletvekili oldu.
Kemalettin Göktaş da Albayrak Grubu’ndaydı; AKP milletvekili oldu.

BAYRAM BALCI

yeni özgür politika gazetesi

EN SON EKLENENLER