Zenginler 16 Nisan’dan sonra kaçtı!

16 Nisan anayasa değişiklik referandumu sonrası sermaye sahipleri ülkeyi terk ediyor. Yılın ilk 3 ayında binin üzerinde zengin, mevcut siyaseti göz önüne alarak İspanya’da mülk satın aldı.

16 Nisan’da “şaibe” ile sonuçlanan “partili cumhurbaşkanlığı” oylaması sermaye sahiplerinde gelecek kaygısı yarattı. Dünya gazetesinde Kerim Ülker’in kaleme aldığı bugünkü köşesinde, kaçışı veriler ve sebepleriyle kaydetti.

BERCELONA’DA BİN EV ALINDI

“Türk yatırımcıların yurtdışında yaptığı satın almalar ve yatırımları küreselleşmenin bir gereği olarak düşünenler de var, daha güvenli ülkelere gittiklerini düşünenler de” diyen Ülker, Şubat ayında paylaşılan “6 bin Türk milyoner göç etti” başlıklı yazısını hatırlatarak, “2015’te 1.000 olan bu sayıya 2016’da 5.000 kişinin daha eklendiğini, bu anlamda Türkiye’nin dünyada 4’üncü sırada yer aldığını ifade etmiştik” diye belirtti.

“Çoğu milyoner Türklerin göçü sadece yatırım veya şirket alımıyla olmuyor” diye not eden yazar, şöyle devam etti: “Konut almak bu anlamda en fazla dikkat çeken yöntem. Sunduğu fırsatlarla bu konuda en dikkat çeken ülke Yunanistan. Hatırlarsanız bununla ilgili Dünya Gazetesi Emlak Editörü Leyla İlhan’ın hazırladığı ocak ayındaki haberin bir benzerini geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü The Times Gazetesi yazdı. DÜNYA’dakinin bir benzeri olan haberde terör saldırıları ve 15 Temmuz süreciyle Türklerin, Yunanistan’da emlak aradığı belirtildi. Haberde yeni olan ise talebin 16 Nisan referandumundan sonra bu zirveye çıkmış olmasıydı.”

‘YÜZDE 12’SİNİ TÜRKLER ALDI’

İspanya’da yayımlanan Lucas Fox International ve İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne (INE) ait raporlardaki verileri paylaşan Ülker, “Raporlara göre, 2017’nin ilk çeyreğinde İspanya’da gayrimenkul satışları yüzde 26 oranında artmış durumda. En fazla artış ise yüzde 58 ile Barcelona ve yüzde 50 ile Valencia’ya ait. Değer anlamında ilk sırada olan Madrid’de artış oranı yüzde 109 civarında. Lucas Fox’ın internet sitesinde rapor hakkında şehir şehir detaylara ulaşmak mümkün. Şirketin Operasyon Başkanı Rod Jamieson yaşanan artışın kolay finansman ve düşük faiz oranlarının yanı sıra siyasi sebeplerin de olduğunu belirtiyor. Çünkü gayrimenkulleri alan yabancılar dikkat çekici. En fazla satış İngilizler ve Türklere yapılmış.

Raporda ilk çeyrekte Barcelona’da 8 bin 800 ev satılmış. Barcelona’dan ev alanların yüzde 29’u İspanyol vatandaşı. Yüzde 25’i İngiltere’den, yüzde 12’si ise Türkiye’den (…) Yani Türkler Barcelona’da 1.000’den fazla ev sahibi olmuş.”

İngilizlerin ev satın almasının nedeni Brexit olarak görülürken, Türklerin sebebi ise siyasi belirsizlik olarak görülüyor. Türkiye’nin ev alma sebeplerine dikkat çekilen yazıda, “Türkler, mevcut siyasi kargaşa göz önüne alındığında, İspanya’yı yatırım için güvenli bir cennet olarak görüyorlar…

Siyasetin nereye yöneleceğini kestirmek zor.

Ancak Körfez’den Türk gayrimenkulüne gelen ilginin benzerini, Yunanistan ve İspanya yaşıyor. Türkler Akdeniz’in batısına açılıyor” denildi.

EN SON EKLENENLER