Zeytinliklerin ‘idam fermanı’ Meclisten geçti

Zeytinciliğin “İdam fermanı” olarak tanımlanan tasarı Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen tasarı ile birlikte zeytinlik sahalarında “Alternatif alan bulunmaması durumunda” maden ocağı ve sanayi tesisi yapılabilecek.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Meclise sunulan 76 maddelik, “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın kabul edilen bölümleri ile zeytinlik alanlarının madencilik sektörüne açılmasının önündeki engeller kaldırıldı. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda üç gün süren görüşmelerin ardından Meclise sunulan tasarı kabul edildi.

Tasarıyla birlikte sanayi işletmelerinin, her yıl hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılırken, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak. Düzenleme kapsamında yatırımları yapanlar, bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevre ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek, oluşabilecek zararı telafi edecek, kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getireceğine yer verildi.

KURULDA ÇOĞUNLUK BÜROKRATLARDA OLACAK

2002’den bu yana 6 defa Meclise getirilen ve her defasında reddedilen tasarının kabul edilmesi ile birlikte Zeytinlik sahası bulunan her ilde Valilerin başkanlığında çoğunluğu bürokratlardan oluşan bir kurul oluşturulacak. Kurulda il valisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri, sanayi, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri yer alacak. Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak.

EN SON EKLENENLER