AİHM Türkiye’yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), görülen bir davada tecavüz ve cinsel saldırı davasının üstüne gerektiği gibi gitmeyen Türkiye’yi “vatandaşına kötü muamele yapmak” ve “özel yaşam hakkını ihlal etmekten” suçlu buldu.

AİHM’in bu sonuca varmasına neden olan davanın temelinde 9 Ekim 2002 tarihinde 17 yaşındaki G.U’nun “silah tehdidi altında 62 yaşındaki üvey babasının tecavüzüne uğradığı” gerekçesiyle polise yaptığı şikayet yatıyor. G.U’nun ifadesi temelinde aynı yıl üvey baba M.S., hakkında “cinsel taciz, tecavüz ve zorla alıkoyma” iddiasıyla dava açıldı. Dosya 2011 yılında Yargıtay’ın üvey babayı aklayan kararıyla kapatıldı.

2010’da AİHM’e taşındı 

2010 yılında AİHM’e başvuran G.U., “tecavüz iddialarına ilişkin etkin soruşturma yapılmamış” ve “işlenmiş bir suçun cezasız kalması nedeniyle devletin kendisini korumakla ilgili pozitif yükümlülüğünü yerine getirmemiş” olmasını belirtip, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamelenin önlenmesiyle ilgili 3’üncü ve özel yaşamın korunmasıyla ilgili 8’inci maddelerini ihlal edildiğini savundu. Türkiye AİHM önünde yaptığı savunmada, “iç hukuk yolları tüketilmediği” gerekçesiyle başvurunun reddedilmesini istedi, ancak bu talebi AİHM tarafından geri çevrildi.

 Türkiye tazminat ödeyecek 

Davayla ilgili gerekçeli kararını açıklayan AİHM, tecavüzün gerçekleşip gerçekleşmediği konusuna girmedi. Buna karşılık, elde somut kanıt olmaması nedeniyle hakimlerin “genç kızın ifadelerini çok daha büyük titizlikle değerlendirmiş olmaları gerektiğine” vurguda bulundu. AİHM, yargı süreci ve davaya bakan mahkemenin izlediği yöntemin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3 ve 8’inci maddelerine aykırı olduğuna hükmetti. Türkiye, karar gereği davacı G.U.’ya 15 bin euro manevi tazminat, 2 bin euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER