Alevi kadınlar ‘Biz varız’ diyor: Meclisini kuruyor

Alevi Bektaşi Kadın Meclisi İstanbul’da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’na bağlı Okmeydanı Cemevi’nde ilk toplantısını gerçekleştirdi.  Alevi kadınlar, ABF, HBVAKV ve çağrıya kulak veren diğer Alevi örgütleriyle birlikte Alevi Bektaşi Kadın Meclisi’ni kurmayı amaçlıyorlar. Meclisin ilk toplantısı yoğun bir katılımla Okmeydanı Cemevi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya ABF bileşeni olan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Kadın Kolları temsilcileri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kadın Kolları temsilcileri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri ve İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim ve çok sayıda Alevi kadın katıldı.

MECLİS KURMA FİKRİ NASIL DOĞDU?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez Demokratik Kitle Örgütleri Sekreteri Gülizar Taşbilek önceden PSAKD olarak böyle bir şey düşündüklerini ve ABF Kadın Örgütlenme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu’nun da ABF olarak böyle bir çalışma yapacaklarını söylemesi üzerine beraber karar verdiklerini ve bu çalışmayı başlattıklarını kaydetti.

“KERVANIMIZ YOLDA DİZİLECEK”

Alevi Bektaşi Kadın Meclisi kurucularından Sevim Yalıncakoğlu, çalışmayı şu an için yalnızca ABF ve HBVAKV’ndaki  örgütlü kadınlar arasında başlattıklarını,  Türkiye ve dünya genelindeki Alevi kadınlara kadar büyütmeyi amaçladıklarını vurguladı. Alevi kadınların yaşadıkları hak ihlallerine ait söyleyecek tümceleri olduğunu belirten Yalıncakoğlu, Türkiye’nin diğer şehirlerinde ve bölgelerindeki Alevi kadınların da ne dediklerinin çok ehemmiyetli olduğunu ve onları da dinleyerek kadınların ortak aklıyla bir meclis oluşturacaklarını dile getirdi. Yalıncakoğlu, “Bugün yalnızca ufak bir tohum attık. Fakat bu kervan yolda dizilecek” diye konuştu. Genel hatlarıyla kadına karşı şiddetin, 8 Mart’ın ve referandumun konuşulduğu toplantıda kadınlar yakıntılarını ve yaşadıkları meseleleri ifade ettiler.

“KADINLAR HAYATTA ETKİN ROL ALACAKLAR”

Alevi Bektaşi Kadın Meclisi, müesseselerle hudutlu kalmadan Alevi kadınların eşit, özgür, daha adil, daha kendi yetki ve karar haklarını kullanabilen kadınlar olarak hayatta etkin rol almalarını sağlamayı amaçlıyor. Alevi kadınların meselelerini meclise taşıyıp, ne gibi analiz eder üretilebileceğini tartışıp konuşmayı ve bu çalışmayı Türkiye genelinde büyütmeyi amaçlayan Meclis kurucuları, Alevi kadınları her yerde her şartta görmek istediklerini dile getirdiler. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ankara Şube İdare Heyeti Azası Özlem Yalçın da, kadınlardan gelen teklifler doğrultusunda hareket edeceklerine, birlikte omuz omuza çalışmak istediklerine vurgu yaptı. HBVAKV Adana Şube Yöneticisi Gökçe Pişkin kadınların sesini ve gücünü yükseltmek için burada olduklarını belirtti. Bunun yalnızca bir adım olduğunu ve devamının geleceğini söyleyen Pişkin “Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve hem de dünyadaki mücadeleye katkı sunmak yerine üzerimize düşen her şeyi yapmaya başlayacağız” dedi. HBVAKV Ankara Şube İdare Heyeti Azası Özlem Yalçın ise “Kadına yönelik şiddet, Alevi kadınları da çok kötü etkiliyor. Bununla alakalı neler yapabileceğimize, nasıl hareket edeceğimize hep birlikte karar vereceğiz” dedi.

ALEVİ MÜESSESELERİNDEKİ KADIN TEMSİLİYETİ

HBVAKV Ankara Şube Başkanı Birsen Kulu Alevilikte kadın meselesinin olmadığını, ancak Alevilerin kadın meselesi olduğunu dile getirdi. Alevi örgütlerinde kadın sayısının az olmasının ciddi bir problem olduğunu kaydeden Kulu, “İlk olarak erkek egemen anlayışını yıkmaktan ve kadın temsiliyetini artırmaktan başlayacağız” şeklinde konuştu. Kulu son olarak “Bir örgütte kadın yoksa o örgütün yüreği yok, gençlik yoksa heyecanı yoktur” diye konuştu. Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Şubesi temsilcisi Dilek Odabaş, Alevi inancında kadınların ve erkeklerin eşit olduğunu ancak toplumsal cinsiyet eşitliğinin Alevi müesseselerinde da sağlanamadığını, buna karşı çözüm aramalarının neticeninde bir araya geldiklerini dile getirdi. Odabaş, “Kadınlar kendi şarkılarını söylemediği sürece başkalarının şarkılarını dinlemeye mecburdur. Biz kendi şarkılarımızı kendimiz söyleyeceğiz ve dünyayı emeğimizle güzelleştireceğiz“ dedi.

“8 MART’TA KENDİ PANKARTIYLA ALANLARDA”

Kuruluş mertebesinde olan Alevi Bektaşi Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün İstanbul’daki ayağında başka bir deyişle 5 Mart’ta kendi pankartıyla alanlarda olacak. Şu an için yalnızca İstanbul’da olan bu toplantının ikincisi İzmir’de geçekleşecek. Daha sonra Türkiye genelinde bütün bölgelerde bu örgütlenmenin diğer ayakları da oluşacak. Toplantılar neticeninde 40 kişilik bir meclis oluşturulacak ve bunun hemen peşinden da Büyük Alevi Kadın Kongresi yapılması tasarılanıyor.

Suay Abak/İSTANBUL

EN SON EKLENENLER