Bir kişiyle başladı binleri buldu

Çinar’da 2009 yerel seçimlerinde bir kadın meclis üyesinin seçilmesiyle başlayan kadın çalışmaları Jinwar Kadın Merkezi’nin kurulması ile binleri buldu. 2011 yılından bu yana çalışma yürüten Merkez, kadınların her koşulda çalabileceği bir kapı haline geldi

Eylül ayından bu yana DBP’li belediyelere yönelik başlatılan operasyonlarda belediyelere ait kadın kurumları kapatıldı, yüzlerce kadın çalışan görevinden uzaklaştırıldı. Amed’in Çinar ilçesinde kurulduğu günden bu yana kadınlar için eğitimden sağlığa, ekonomiden bilinç yükseltme çalışmalarına ve sosyal aktivitelere kadar Jinwar Kadın Merkezi aracılığıyla çalışma yürüten kadınlar da bu operasyonlar kapsamından görevden uzaklaştırıldı.

İlk adım atıldı

Görevine son verilenlerden biri de Çinar Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü’nde görev yapan Halide Türkoğlu. Gazete Şûjin’a konuşan Halide Türkoğlu, Jinwar Kadın Merkezi’nin bir kadınla başlayan mücadelesinin bugün binlere ulaşma yolculuğunu anlattı. Türkoğlu, 2009 yerel seçimlerinde Çinar Belediyesi’ne bir kadın meclis üyesinin seçilmesiyle ilçedeki kadın çalışmalarının hızlandığını söylüyor: “Bugüne kadar kadın çalışanın olmadığı yerde, 7 kadın çeşitli birimlerde istihdam edilerek çalışmalara başlanıldı. 2011 yılında kültür ve sosyal işler müdürlüğüne bağlı Jinwar Kadın Merkezi kuruldu ve sistemli bir kadın çalışması yapılmasının ilk adımları atılmış oldu.”

Yüzlerce kadına ulaştı

Jinwar’ın kadınların sosyal ve toplumsal sorunlarının yanı sıra psikolojik ve hukuki sorunlarını da tespit ettiğini ve çözüm ürettiğini belirten Türkoğlu, bu çalışma ile yüzlerce kadına ulaştıklarını vurguladı. Türkoğlu yaptıkları çalışmaları şu sözlerle özetledi: “2014 yılında halkın yerel seçimlerde eşbaşkanlık sistemini onaylamasıyla Çinar Belediyesi kadın sisteminin inşasına başladı. Kadın meclis üyesi sayısı 1 iken 7’ye yükseldi. Belediyede çalışan kadın sayısı 21’e ulaşırken, ilk defa 2015 yılında Kadın Politikalar Müdürlüğü ve bütçesi kurularak, kadın merkezi de müdürlüğe bağlanmış oldu. Yine ilk defa belediye içinde kadın çalışanlar ve meclis üyelerinden oluşan Belediye Kadın Meclisi ve Belediye Kadın Kurulu kuruldu.”

Erkeklere de eğitim verildi

Kadın merkezinin yüzlerce kadından şiddete karşı başvuru aldığını ve kadınların başvurabileceği en önemli merkez haline geldiğinin altını çizen Türkoğlu, en önemli çalışmalarının ise eğitim programları olduğunu aktardı. İlk defa 2013 yılında 50 erkeğe 5 ayrı grup şeklinde “erkeklik sorgulamaları” ve “toplumsal cinsiyet” eğitimi verildiğini, kadın çalışanlara her yıl “toplumsal cinsiyet rolleri” ve “kadın sistemi” konularında eğitimler verildiğini hatırlatan Türkoğlu, “Bine yakın kadın yalnızca eğitimler üzerinden ulaşmıştır” sözlerini ifade etti.

Ekonomiden farkındalığa…

Yine ekonomi ve üretim alanında da kadınlara yönelik birçok çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Türkoğlu, oluşturdukları “kadın bostanı” projesi ile 20’den fazla kadının istihdam edildiğini söyledi. Çocuk yaşta evilikler, kadına yönelik şiddet gibi konularda da farkındalık çalışmaları yürttüklerini hatırlatan Türkoğlu, “Kadınların Çınar’da yalnız olmadığını bilmeleri bile erkek egemen zihniyetle mücadelede radikal bir çıkışın ilk adımıdır” diye konuştu.

AMED

EN SON EKLENENLER