Bu köyde para ‘nadiren’ var

Rojava’nın Cizîrê Kantonu’nun Dêrik kentine bağlı Koçerata köyündeki kadınlar, emek ve doğal üretimi esas alarak yüzyıllardır sürdürdükleri geleneklerine devam ediyor. Doğal üretimi esas alan kadınlar, ‘kapitalist üretim ilişkilerinden uzak durduklarını’ söylüyor.

Koçerata’nın en büyük özelliklerinden biri de, paranın nadiren kullanılması. Köyde kadınlar, ihtiyaçlarını takas usulü ile karşılamayı esas alıyor.

Yaptıklarım satmak için değil

Tarım, hayvancılık ve kilim dokuma işini yapan köylülerden Nazê Mihemed, bütün ihtiyaçlarını doğadan karşıladıklarını belirtiyor. Yaptıklarını “eskiye dönüş” olarak değerlendiren Nazê, “Yaptığım ürünler satmak için değiller. Kültürün korunması içindir. Bir yandan çorap, kilim ve lifimi kendim yapıyorum bir yandan çocuklarıma öğrenmeleri için gösteriyorum. Kadınlar güç ve iradeleri ile tarihi kültürümüzü yaşatıp gelecek nesillere aktarabilirler” diyor.

Rebîa Şawîşê de, geçmişte kadın icadı olan aletlerin bugün de kullanılması gerektiğine inanıyor. Şawîşê, “Bizler buğdayı el değirmenimiz ile öğütüyoruz. Hayvanlarımız için arpa öğütüyoruz. Bütün ihtiyaçlarımızı doğadan ve emeğimiz ile elde ediyoruz. Kültürümüzü kapitalizme karşı korumamız gerekiyor” sözlerini ifade ediyor.

DÊRIK/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER