Çözüm üreten kadın merkezleri hedefte

Yaşamın her yerine dokunan ve kadınları bilinçlendirerek devletin ve erkeklerin yarattıkları sorunlara karşı çözüm üreten Kürdistan’daki kadın merkezlerini kayyumlar hedef almaya devam ediyor. Wan’ın Rêya Armûşê, Artemêtan, Qelqelî ve Erdîş ilçe belediyelerine atanan kayyumlar, kadın çalışmalarını durdurdu. Belediyelerde özgün birimler olarak faaliyet gösteren Kadın Politikaları Müdürlükleri kayyum tarafından kapatıldı. Qelqelî Belediyesi’nin kadın çalışmaları ise kayyum Serdar Karal’ın “keyfi iznine” bağlandı.

Çalışmalar durduruldu

İlçede 2014 yılından bu yana Kadın Yaşam Merkezi (Maya) ve Kadın Emeği Pazarı açan aynı zamanda kadınlar için sağlık ve eğitim ile ilgili seminerler düzenleyen Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediyesi Kadın Müdürlüğü’nün çalışmaları, belediyeye kayyum olarak atanan Önder Can tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden durduruldu. Çalışmalar ile ilgili, “Kadın Müdürlüğü nedir, ne işe yarar?” tepkisini veren Can, Kadın Müdürlüğü ile ilgili çalışmalarda yetki imzasını Fen İşleri Müdürlüğü’ndeki erkek memura bağladı.

İnsan haklarına aykırı

Yine keyfi olarak Fen İşleri Müdürlüğü’ne atanan 2 kadın mimar da bu nedenle istifa etti. Can’ın seçilmiş belediye eşbaşkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser’in odalarında asılı olarak bulunan “Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi”ni de kaldırttığı öğrenildi.

Çalışmalar izne bağlandı

Görevinden uzaklaştırılan Qelqelî (Özalp) Belediyesi’nin seçilmiş Eşbaşkanı Handan Bağcı’nın odasını işgal eden kayyum Serdar Karal da, Kadın Politikaları Birimi’nin bütün çalışmalarını “izne” bağladı. Karal, 2015 yılında açılan ve Kürtçe eğitim veren Alan Kurdî Kreşi’nin kapısına da kilit vurdu. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü temelde çalışma yürüten belediyenin Kadın Politikaları Müdürlüğü ise kadınların kayyumdan izin almayacağını belirterek, çalışmalarını askıya aldı.

VAN / ANF

EN SON EKLENENLER