Danıştay’da İstanbul Sözleşmesi duruşması savunmalarla devam ediyor

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin açılan davanın duruşması savunmalarla devam ediyor. Savunma yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadınları katletmeye yeltenen erkekler adliyenin bir kapısından girmiş, diğer kapısından çıkmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılması bu ülke için bir utançtır” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan 200’ü aşkın davanın 15’i bugün Danıştay’da görülüyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin başvurularının yanı sıra çok sayıda baro ve sendikanın da aralarında bulunduğu 15 davanın duruşması esastan ele alınıyor.

Duruşmaya, kadın örgütleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Duruşmaya katılmak için çok sayıda avukat yetki belgesi aldı.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN AİLELLERİ DE KATILDI

Duruşmaya öldürülen kadınların aileleri de katıldı. Avukat Müjde Tozbey Erden, öldürülen kadınların ailelerini tanıtırken, aileler de ‘Burada’ diye seslendi. Salonda aynı zamanda öldürülen kadınların aileleri, çocuklarının fotoğraflarının yer aldığı afişleri Tozbey’in savunması boyunca ayağa kalkarak mahkeme heyetine gösterdi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya başlarken her davacı için 3 kişiye söz hakkı verdi. İlk savunmayı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden yaptı. Erden savunmasında, “İzmir’de kızı Gizem Filiz öldürülen anne Bahriye Filiz bugün burada. Öldürülen ve çocukların Remziye Tüysüz’ün kardeşi Mutlu burada. Öldürülen Fatma Hülya Yıldız, kocasından kaçtı, çocukları ile yaşıyordu. Ama kocası koruma kararına rağmen evi bastı Fatma’yı öldürdü. Abisi Ekrem bey burada. Bu aileler ve bizim için o kadınlar önce insandı” ifadelerini kullandı. Tozbey’in savunması uzun süre alkış aldı.

“ÖYLE BİR İMZA ATIN Kİ, İLERİDE VİCDANLI YARGIÇLAR OLARAK HATIRLANIN”

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan savunma yaptı. İstanbul Sözleşmesi’ne giden sürecin Nahide Opuz davasıyla gerçekleştidiğini belirten Buldan, şunları dile getirdi:

“Bugün burada LGBTİ+’lar ile ülkedeki tüm kadınlar adına savunmaya yapacağım. İstanbul Sözleşmesi erkek şiddetine son vermek için muazzam bir yol haritasıdır. Bugün sözleşmenin tartışılıyor olması ülke adına bir utançtır. İstanbul Sözleşmesi, erkek şiddetine karşı mücadelenin yollarını adım adım örmüş temel bir sözleşmedir. Erkek şiddeti ile mücadele edenlerin zaferi olarak da tarihe geçmeyi başarmıştır. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülükler devlet görevlilerine yöneliktir. Sözleşme tüm devletlere şiddet mağduru kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak bütçeyi zorunlu kılar. Bugün ülkede ise kadınların nafaka hakkı dahil bir çok hakkı saldırı altındadır. Kadınları katletmeye yeltenen erkekler adliyenin bir kapısından girmiş, diğer kapısından çıkmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılması bu ülke için bir utançtır. Bugün belki de tarihi bir karar vereceksiniz. Vereceğiniz kararla Türkiye adaletine öyle bir imza atın ki,  ileride vicdanlı yargıçlar olarak hatırlanın. Vicdanlı olmanızı talep ediyorum.”

“KADINLAR OLARAK SON 20 YILI SEVMİYORUZ”

Duruşmada söz alan Avukat Şenal Sarıhan da, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaparak, “70 yıllık kadın hakları mücadelesine tanıklık ediyorum. Kadınlar hep direndi, seslerini yükseltmeye çalıştılar. Ancak biz bu 20 yılı sevmiyoruz. Kadınların haklarını savunmadığı, hatta giderek elimizden aldığı için son 20 yılı sevmiyoruz. Ben vicdanınıza sorarken; çok sevdiğiniz kızınızı, eşinizi, annenizi anımsayarak karar vermenizi talep ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“SÖZLEŞMEDEN ÇIKILDIĞINDAN BU YANA 80 KADIN DAHA ÖLDÜRÜLDÜ”

Duruşmada CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in de başvurusu görüşüldü. Savunmasını kendisi yapan Özel, şunları kaydetti:

“Burada bulunmamın sebebi dava açmış olmam. Bu mesele sadece bir kadın meselesi değil. Git derdini Marko Paşa’ya anlat deniyor. Nasıl anlatalım? Bugün tarihi sorumluluğunuzu sizden talep etmek için karşınızdayım. Anayasanın 90. maddesinin 1. fıkrası; uluslararası sözleşmelerin, Meclis tarafından yürürlüğe koyulan anlaşmaların yine Meclis kararıyla kaldırılacağını söyler. Cumhurbaşkanının ‘Ben bu kanunu yürürlükten kaldırdım’ demesi akılla, mantıkla çelişmektedir. Bazı uluslararası anlaşmaların tartışmaya açılması beka sorununa işaret eder. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı günden bu yana kadın cinayetleri arttı. Sözleşmeden çıkılmadan önceki 11 ayda 413 kadın öldürüldü. Sözleşmeden çıkıldıktan sonraki 11 ayda ise 495 kadın cinayeti yaşanmış. Yani 80 kadın cinayeti daha fazla yaşanmış. Daha doğmamış kız çocukları, torunları düşünme vaktidir. Bir kız babası olarak, cumhuriyeti kurmuş bir siyasi partinin sözcüsü olarak, yaşanan her şiddetten utanç duyan bir erkek olarak elinizdeki yetkiyi kadınlar ve kamu adına karara bağlayacağını ümit ediyorum.”

Avukatların savunmalarının ardından duruşmaya 14.00’a kadar ara verildi. İkinci oturumu başlayan duruşmada 5 dava daha görülmeye devam ediyor.

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER