Dil eril olunca El Emeği Kadın Pazarı’nı kurdular

Semt pazarlarındaki eril dilden rahatsızlık duydukları için kurdukları El Emeği Kadın Pazarı’nda kendi ürünlerini pazarlayan kadınlar, bir yandan öğrendiklerini birbirleriyle paylaşıyor bir yandan da kazandıklarıyla mutlu oluyor.

Antalya merkez ilçesi Konyaaltı’nda kurulan El Emeği Kadın Pazarı’nda kadınlar, hem birbirinden bir şeyler öğreniyor hem de ekonomik özgürlüklerini kazanıyor. Pazarda satılan ürünlerin tamamı kadınların kendi üretimi olma özelliğini taşıyor. Doğal ürünlerin satıldığı pazarda, falez taşlarından yapılan hediyelik eşya, su kabaklarından yapılan abajur ve aydınlanma lambası, takı ve toka ile organik ürünlerden yapılan reçel, konserve, organik sabun ve el işi örgülerden oluşun ürünler satılıyor.

‘SEMT PAZARINDA KULLANILAN ERİL DİLDEN RAHATSIZ OLDUK’

Bir Kadın Hareketi Derneği Başkanı Buket Dağlı, semt pazarlarında erkekler tarafından kullanılan eril dilden kaynaklı rahatsızlık duyduklarını ve başka bir arayış içine girdiklerini ifade etti. Kadınların “sadece ev işi yapıp çocuk doğurur” algısını yıkmaya çalıştıklarını belirten Dağlı, önce derneği kurduklarını anlattı. Ardından kadın emeğini nasıl değerlendirebilecekleri temelinde tartışmalar yürüttüklerini aktaran Dağlı, Antalya Konyalatı Belediyesi’nin kendi projelerini kabul etmesiyle birlikte, ürünlerini sergileyecek bir alan tahsis edildiğini söyledi. Dağlı, daha sonra söz konusu alanda El Emeği Kadın Pazarı’nı açtıklarını ve stantlarda ürünleri yurttaşlarla buluşturduklarını kaydetti.

‘KADIN DAYANIŞMASI İLE TÜM ZORLUKLARI AŞTIK’

İlk aylarda ciddi zorluklar yaşadıklarını ifade eden Dağlı, ancak kadın dayanışması ile bu zorlukları aştıklarını belirtti. Pazarda kolektif bir ruhla çalıştıklarını aktaran Dağlı, “Kadınlar bazen bir birilerine yaptıkları işi öğretiyor. Bazı kadınlar oya işleme öğrenirken; bazı kadınlar da su kabağından abajur yapmayı öğrenmeye başladı. Yani bu pazarda kadınlar hem üretip kazanırken, hem de öğreniyor” diye konuştu. Pazarda satılan her ürünün çok ucuz fiyatlara sattıklarını sözlerine ekleyen Dağlı, “Burada amaç çok fazla para kazanmak değil, asıl amaç kadınlar arasında kolektif çalışma biçimini oturtmak. Bunu başarırsak hayatın her alanında çok daha büyük ve güzel işler başarabiliriz” ifadesinde bulundu.

‘KRİZ BİZİ DE ETKİLEDİ’

Pazara ilginin beklentilerin altında olduğunu söyleyen Dağlı, “Pazarın daha yeni açıldığından kaynaklı duyurulmasında problemler yaşanıyor. Onun dışında son bir yıldır ülkede devam eden ekonomik krizin de etkisi var. Sonuçta Antalya turizm bölgesi ve turist gelmezse hiç kimse iş yapamaz. Bu atmosferde bizim de iş yapamamamız çok doğal” dedi. Pazara ilginin artması için her hafta sonu çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade eden Dağlı, kimi hafta sonları lokma dağıttıklarını, kimi hafta sonu ise ücretsiz pasta ve börek dağıtıp ardından müzik dinletisi yaptıklarını anlattı. Bu hafta Anneler Günü dolayısı ile etkinlik yapacaklarını söyleyen Dağlı, herkesi beklediklerini söyledi.

‘ÜRÜNLERİMİ SATINCA MUTLU OLUYORUM’

Pazarda tasarladığı takı ve tokaları satan Meral Akagündüz, pazarın daha çok yeni olduğunu söyledi. Türkiye’de kadınların işlettiği pazarların çok az olduğunu ifade eden Akagündüz, “Bu pazarı kendimiz kurduk belediyeden de destek aldık” diye konuştu. Pazarda üretmenin çok güzel olduğunu söyleyen Akgündüz, “Ürettiğim ürünleri satınca daha çok mutlu oluyorum” diye konuştu.

Ördüğü yelek, patik ve bez bebekleri standında satan Neşe Şen, insanların yaptığı ürünlere ilgi ile baktığını söyledi. Şen, özellikle turistlerin yaptığı örgü bebeklere hayran kaldığını ifade etti.

EN SON EKLENENLER