İran’da ‘renk yasağı’ sürüyor

İran’da İslami kurallardan en çok kadınlar etkileniyor. 1979’dan bu yana İran hükümeti, kıyafet düzenlemesiyle kadınların saçlarının örtülmesini, koyu renk, uzun, bol pantolon giyilmesini ve pardesülerle vücudun tamamının gizlenmesini öngörüyor. Ülkede 38 yıldan bu yana devam eden baskılar, kadınların direncini kıramadı. Çoğu İranlı kadın pardesü ve başörtüsünü taksa da kıyafet düzenlemesini kendine göre yorumluyor. Renkli kıyafetlerin yasak olduğu ülkede, her yaz ahlak polisinin sayısı arttırılarak, kıyafet kurallarının ihlal edilip edilmediği daha sıkı takibe alınıyor. Kurallara uymayanlar durduruluyor, çoğu zaman bu çevirmeler kıyafetin gerçekten uygun olup olmadığı konusunda uzun tartışmaları da beraberinde getiriyor. Kadınlar ahlak polisi tarafında para cezasına, hatta hapis cezasına çarptırılıyor. Gözaltına alınan kadınların, gelecekte kıyafet düzenlemesine uyacağına dair yazılı garanti vermesi isteniyor. Çoğu zaman kadınlar gözaltındayken, kıyafetleri lime lime ediliyor ve kirli siyah bir çarşafla eve gönderiliyor.

7 bin ‘ahlak polisi’

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2012’deki seçimden önce sokaktaki kontrollerin kaldırılacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak sokakta kıyafet denetimi yapan 20’den fazla kurumun sadece birkaçı Ruhani’nin kontrolünde. Bunun yanı sıra Ruhani rejimi, Nisan 2016’da kontrollerin kapsamını da genişletti. Tahran Emniyet Müdürü, yaklaşık 7 bin kadın ve erkeğin sivil ahlak polisi kadrosuna dahil edildiğini duyurdu.
İranlı erkekler de kıyafet baskısı altındaki kadınlarla dayanışma adına #meninhijab etiketi ile başörtülü fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşmıştı.

TAHRAN

EN SON EKLENENLER