IŞİD mağduru kadınlar için enstitü

Almanya, IŞİD’in şiddet, cinsel istismar ve tacizine maruz kalan Êzidî, Hristiyan ve Şii kadınların Irak’ın Dohuk kentinde tedavi olabilmesi için bir proje başlatıyor. 

Projenin ilk ayağında Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti, 2015 yılında çoğu Şengal Bölgesi’nden çok sayıda Êzidî ve Hristiyan kadını Almanya’ya getirerek travma tedavisi sunmuştu. 1100 kadın Almanya’ya gelerek travma tedavisi görürken, projenin ikinci ayağı başlıyor. 

Kadınlara yerinde tedavi hizmeti sunulması amacıyla Dohuk’ta bir enstitü kuruluyor. Baden Württemberg eyaletinin başlattığı, dört yıl sürecek projenin sorumlusu Villingen-Schwenningen Yüksek Okulu’ndan psikolog Jan İlhan Kızılhan DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Almanya’ya tedavi amacıyla getirilen kadınların yaşadıkları travmanın yanı sıra bir de uyum sorunu yaşadığını, bu nedenle amaçlarının travma yaşayan kadınları yerinde tedavi etmek olduğunu vurguladı.

600 TERAPİST YETİŞTİRİLECEK

Kızılhan, “Dohuk’taki üniversiteye bağlı olacak bu enstitüde savaş ve kriz bölgesinden kaçan Êzidî, Hristiyan ve Şii kadınlara travma tedavisi sunabilecek psikoterapistler yetiştirilmesi hedefleniyor” dedi. 
Amaçlarının orta vadede Dohuk ve çevresindeki mülteci kampları ve hastanelerinde savaş mağduru kadınlara travma tedavisi sunulması olduğunu söyleyen İlhan Kızılhan, “Bu terapistler şiddet ve cinsel istismar mağdurlarına ana dillerinde, kültürlerinde eğitim verecek. Hedef on yıl içinde bin 600 terapist yetiştirmek” dedi. (DIŞ HABERLER)

EN SON EKLENENLER