‘Jinwar ile özgür yaşamı da inşa ediyoruz’

Rojava’da kadınların ‘başka bir dünya mümkün’ diyerek, yapımına başladığı ve Ortadoğu’da bir ilk olma özelliği taşıyan Jinwar Kadın Köyü’nün inşa çalışmaları sürüyor. Kerpiçten evlerle köylerini inşa eden kadınlar, ‘Jinwar ile birlikte özgür yaşamı da inşa ediyoruz’ diyor

Kadın Devrimi olarak adlandırılan Rojava Devrimi’nin ardından inşa edilen sistem, Ortadoğu’da birçok ilki içinde barındırdığı gibi, dünya kadınlarına da umut oluyor. DAİŞ’e karşı verdiği mücadelede kadın ordusu ile yankı uyandıran devrim, komünler, halk meclisleri, özsavunma birlikleri ve toplumsal sözleşmesi ile de ‘başka bir dünya mümkün’ dedirtiyor. Demokratik modernite kapsamında kadın özgürlükçü bir perspektifi esas alan devrimin ilklerinden biri de ‘Jinwar Kadın Köyü’. Paranın değil, takasın geçerli olduğu, ekolojik ve kadınlara özgü köyün yapımına 10 Mart tarihinde başlanmıştı. İnşa çalışmalarını sürdüren kadınlar, köy hakkında bilgi verirken, bu köyün kendileri için önemini de anlattı.

Mühendisler kadın

Rojava’nın Cizîr Kantonu’na bağlı Dirbesiyê kentine inşası süren köyde evler, taş ve kerpiçten yapılıyor ve tüm halklardan kadınların kendini bulabileceği bu köyün yapımını da yine kadınlar üstleniyor. Projesi kadın mühendisler tarafından hazırlanan köyde, 21 evin yapımı tamamlandı. Toplamda 50 evin yapılması planlanan köy, 300 dönümlük bir arazi üzerine kuruluyor.

Kadınlar kendini tanıyacak

6 kadından oluşan köy kurum komitesi sözcüsü Emînê Hêliz, Rojava’da ilk kez böyle bir proje yürütüldüğünü, köyün kurulmasının kendileri için önemli olduğunu belirtti. Kadınların hem düşünsel hem de özsavunma ve askeri alanda ilerlemesinin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Emine Hêliz, “Jinwar’da kadın kendini daha çok tanıyacak” diyor.

Okul inşasına da başlandı

50 evin yanı sıra ekim için de toprak ayıracaklarını ve köyde kadınların tarım da yapabileceğini söyleyen Emine Hêliz, yine eğitim için okul da inşa edeceklerini anlatıyor. Emine Hêliz, sözlerini şöyle noktalıyor: “Okul çalışmaları başlamış durumda. Çocuklar 15-16 yaşına kadar köyde kalabilir. Köyün tamamı hazırlandığında köy komünü kurulacak. O zaman çocukların kaç yaşına kadar köyde kalabileceği tartışılacak ve karar verilecek.”

Düzenden kurtulmanın yolu

Çocukları ile birlikte köyün inşa çalışmalarında yer alan Sureya Elmîhel ise, ‘köyün inşası ile birlikte özgür bir yaşamı da inşaa ettiklerini’ söylüyor: “İleriki dönemlerde daha büyük adımlar atarak, çalışmalarımızı derinleştireceğiz. Çürümüş düzenden kurtulmanın tek yolu, bu köyü inşa etmekten geçiyor.”

Köy çalışmalarında yer alan bir diğer isim Fatma Elhebût da, “Köyün inşası, her anlamda yeni ve özgür yaşamın inşasıdır. Bundan dolayı da çok mutluyuz” diyor.

DIRBESIYÊ/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER