Kadın haklarında bir adım daha geriye: Hedef bu kez boşanmalar

Müftülüklere nikah yetkisi veren tasarının Meclis’ten geçmesine itiraz eden kadınlar, sokakları terk etmiyor. Hızını alamayan hükümet ise, kadın hakları konusunda geriye doğru bir adıma daha hazırlanıyor: Boşanmalara karşı aile arabulucuları

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın il ve ilçelere nikah yetkisi veren altıncı maddesinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından, kadınların tepkileri devam ederken, hızını alamayan hükümet bu kez de boşanmalara el attı. Adalet Bakanı Gül, boşanmaların da artık mahkeme ile değil, “aile arabuluculuğu”yla yapılması için çalıştıklarını açıkladı. Tasarıya karşı günlerdir sokakları terk etmeyerek itirazlarını dile getiren kadınlar ise, önceki akşam yine Ankara, İzmir ve İstanbul’da eylemdeydi.

Bizi duymayan Meclis’e rağmen

İstanbul Beşiktaş’da kadınlar, Kartal Heykeli’ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan (KCDP) Fidan Ata Selim, basın açıklamasını okudu. Müftülüklere resmi nikâh yetkisi verilmesiyle oluşacak toplumsal ikilik halinin kadınlara baskı olarak döneceğinin altını çizen Selim, yasada seçenek olsa dahi kadınların aileleri ve toplum tarafından seçeneksiz bırakılacağını ifade etti. Selim, “Kadın-erkek eşitsizliğini doğal addeden, bunu ‘milli ve dini aile yapısı’ diyerek, açıkça normalleştiren bir kuruma Meclis tarafından resmi nikâh yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz; bizi duymayan Meclis’e rağmen kadınları da bunu kabul etmemeye çağırıyoruz” dedi.

Bu yasa bizden geçmeyecek

İzmir’de ise kadınlar İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Ankara’da da kadınlar müftülük yasasına karşı tencere tavalarıyla, Konur Sokak’ta ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar yaptıkları açıklamada ise, “Eşitsiz yasanızı tanımıyoruz. Kadınların itirazlarına rağmen, Meclis’ten geçirilen bu kanunu uygulatmayacağız. Bu yasa bizden geçmeyecek” dedi.

‘Genel ahlak’ kriteri çıkarıldı

Öte yandan, tasarı görüşmeleri sırasında ‘Türk vatandaşı ile evlenenlerin Türk vatandaşlığına kabul edilebilmesi’ için öngörülen “Genel Ahlak” kriteri de, tartışma konusu oldu. Söz konusu madde, iktidar ve muhalefet partililerin ortak önergesiyle, tasarı metninden çıkarıldı. Tasarının tamamı Genel Kurul’da kabul edildi. Tasarının kabul edilen diğer maddeleriyle de ikamet izni verilmeyen yabancılara, İçişleri Bakanlığı’nca kimlik numarası verilmesinin önü açıldı. Türkiye’de bulunan yabancılara ikamet izni şartı aranmaksızın, kimlik numarası vermeye Bakanlık yetkili olacak.
Kadınlar boşanmak istediği için öldürülüyor

AKP, gece yarısı Meclis’ten geçirdiği müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisi veren düzenlemenin ardından, şimdi de boşanmalara el attı. Müftülüklere nikah yetkisi veren tasarıyı “Bu sosyal Türkiye’nin geleneklerinde olan bir hadisenin, hukuki hale getirilmesidir” sözleri ile savunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, boşanmaların da artık mahkemeye gitmeden, “aile arabuluculuğu” kurumunda uzlaştırmacı veya hakem yoluyla yapılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Her yıl onlarca kadının boşanmak istediği için katlediliği Türkiye’de, kadın cinayetlerini engellemek yerine boşanmaları engelleyecek bu düzeleme ile aile içine hapsedilen kadın, aile içi şiddet karşısında da ‘çaresiz’ bırakılacak. Dava açılmadan ‘aile kurumunun ayakta durabilmesi için’ arabulucuya, hakeme gitme ve düşünme için süre verebilmeye yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Gül, arabulucuyu yaygınlaştırmaya ilişkin çalışmaların da sürdüğünü aktardı.

EN SON EKLENENLER