Kadın örgütleri: Erkek şiddetine karşı eyleme geçmeliyiz

Özgürlük Araştırmaları Derneği ile İsveç Jarl Hjalmarson Vakfı ortaklaşa olarak, ‘Türkiye’de Kadına Karşı Şiddetle Mücadele’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda ‘Eyleme geçmeliyiz’ çağrısı yapıldı

Özgürlük Araştırmaları Derneği ile İsveç Jarl Hjalmarson Vakfı ortaklaşa olarak, ‘Türkiye’de Kadına Karşı Şiddetle Mücadele’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya İsveç Parlamentosu, Fredrik Bremen Vakfı ve Avrupa Parlamentosu’ndan isimler ile Türkiye’de kadına karşı şiddet mücadelesi yürüten kadın örgütleri de katıldı. Türkiye’de kadınların ataerki merkezli yaşadığı sorunların konuşulduğu toplantıda, “Eyleme geçmeliyiz” çağrısı yapıldı. Toplantıya, çok sayıda kurum ve örgüt temsilcisi ile akademisyenler katıldı.

‘Bir şeyleri değiştirmeliyiz’

İsveç’ten Birgitta Wistrand yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliği düzeyleri ile şiddetin arasında doğru bir orantı olduğunu vurgulayarak, kadının toplumsal yaşama katkısının yüksek olduğu ülkelerde, şiddetin daha az olduğuna dikkat çekti. Kadına şiddet olaylarının sadece yüzde 20’sinin bilindiğini ifade eden Wistrand, şiddet olaylarının genellikle “namus” adı altında gerçekleştiğini dile getirdi. Wistrand, dünyada her 5 kadından birinin cinsel şiddete maruz kaldığını ve yılda 2 milyon kız çocuğunun cinsel istismara maruz kaldığını söyleyerek, “Böyle bir dünya mı istiyoruz çocuklarımız için? Eyleme geçmeye ihtiyacımız var. Bir şeyleri değiştirmeye ihtiyacımız var” dedi.

‘Şiddeti doğuran ülkenin içidir’

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan da, AKP’nin 2000’li yıllarda kadınları ilgilendiren birçok yasada, kadınları hiçe sayan değişikliklere gittiğine dikkat çekerek, “Şiddeti doğuran ülkenin içidir. Yönetenler insan haklarına duyarlı bir biçimde yönetemezse aile içi şiddeti de önleyemez” diye konuştu. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, yaptıkları çalışmalara değinerek, “Bir tek şey istiyoruz, iktidar söyleminin de bizimle aynı havada olmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu. Toplantıda trans kadınlarla ilgili bilgi veren Kırmızı Şemsiye’den Bihter Karal, “2015 Ocak ayından bugüne dek, 728 hak ihlali yaşadık, 10 trans cinayeti gerçekleşti, 5 arkadaşımız intihar etti, 24 cinsel saldırı vakası yaşandı” sözleriyle tabloyu ortaya koydu.

KADER’den hükümete: Otur, 0!

KADER Başkanı Nuray Karaoğlu, OHAL’den en çok etkilenen kesimin kadınlar olduğuna dikkat çekerek, “Biz her yıl hükümete karne verirdik. Son yıllarda artık vermiyoruz, bu yıl da verilecek karnemiz yok. Otur, 0 diyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Alev Özkazanç ise, yeni saldırganlık biçimlerinin ortaya çıktığını belirterek, kadın cinayetlerinin bazılarının faili meçhul olduğunu ifade etti. Toplantıda engelli ve göçmen kadınların durumu da konuşuldu. Anadolu Kadın Dernekleri Bakanı Zübeyde Ozanözü, “Aileden sorumlu bakanımız tacize uğrayan kız çocukları için ‘çığlık atmalarını’ tavsiye etti. Engelli kadınlar, duyma ve konuşma engelli kadınlar ne yapsınlar?” diye sordu. Araştırmacı Serap Merve Sungur da, Antep ve Hatay bölgesinde Suriyeli mülteci kadınlara yönelik çalışmalarını hatırlatarak, göçmen kadınların ikinci eş olmaya zorlandıklarını, haklarını bilmediklerini ve kendilerine bilgilendirme yapılmadığın söyledi.

ANKARA/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER