Kadına şiddet Meclis gündeminde: Siyasi sorumluları ortaya çıkartılsın

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Türkiye’de kadın katliamlarına zemin hazırlayan politik söylem ve eylemlerin tespiti ve siyasi sorumluların ortaya çıkarılması için Meclis araştırması istedi 
Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” vesilesiyle Türkiye’de kadın katliamlarına zemin hazırlayan politik söylem ve eylemlerin tespiti ve siyasi sorumluların açığa çıkarılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Cins kırımı yaşanıyor

Taşdemir, önergenin gerekçesinde şunları ifade etti: “Kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülmesi, kadınların karar ve itirazlarına yönelik bir tahammülsüzlüğü açıkça ortaya koymaktadır. Öyle ki; kadınlar için ‘söylenileni yapmamak’ bir cinayet gerekçesi halini almıştır. Bu durum, kadınların kendi kararları ve istekleri olan bireyler olarak tanınmadığını göstermektedir. Kadın cinayetlerinin, cinsiyet eşitlikçi bir perspektiften uzak bir biçimde, adli vaka yaklaşımı ile ele alınması cinayetleri önlemek bir yana, kadın cinayetlerinin ardındaki politik sorun ve sorumluların üzerini örten bir etki yaratmaktadır. Cinayetler erkeklerin fiilleriyle, ancak onun ötesinde çeşitli kamusal kurum ve kişilerin açık ve örtük onayı ile işlenmektedir. Erkeklere verilen bu ‘öldürme ehliyeti’, kadın cinayetlerinin önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de özellikle kadınların giyimine, boşanmaya, anneliğe dair politik söylemler, kadınların erkeklerce denetlenmesine dair meşruiyet alanı yaratmakta, kadınlar bir şiddet döngüsü içinde sıkıştırılmaktadır. Bazı erkekler evdeki reis, baba, abi rolünü sokağa taşıyarak tanımadığı kadınlar üzerinde tahakküm kurmakta, sokakları bir anlamda bu evlerin uzantısı olan açık şiddet alanları haline getirmektedir. Erkekler sokaklarda da bir anlamda, kadınları baskılayan siyasi otoritenin denetçisi rolünü üstlenmekte bir beis görmemektedir. Türkiye’de siyasetin kadın cinayetlerine zemin hazırlayan politika ve eylemlerinin tespiti ve buna yönelik önlemlerin cinsiyet eşitlikçi bir yaklaşımla ele alınması hedefiyle Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

EN SON EKLENENLER