‘Kadının adı yok ‘Hayır’ diyeceğiz’

Anayasa değişiklik paketi ile ilgili olası referandumda ‘Hayır’ı örgütleyecek olan kadınlar, ‘Kadınsız Anayasa’ya’ karşı çalışma başlatacak.

İkinci tur oylamaları hızla sürerken referandum için yeter sayı olan 330’un üzerinde kabul edilen Anayasa değişikliğinin, Cumhurbaşkanı’na sunulmasının ardından referanduma gitmesi bekleniyor. Toplumsal muhalefetin yanı sıra kadınlar da değişikliğe karşı ‘Hayır’ kampanyasını örgütlüyor.

Kadınsız Anayasa yapılıyor

Bölgede OHAL sürecinin 15 Temmuz öncesi “sokağa çıkma yasakları” ile başladığını söyleyen Avukat Gülşen Özbek, OHAL’in resmileşmesiyle Türkiye’de sistem tartışmasının yaşandığını dile getirdi. Özbek, böylesi bir ortamda Anayasa’dan bahsetmenin ‘sağlıklı olmayacağını’ söyledi. Sadece şekilsel olarak kadının seçme ve seçilme hakkını tanıyan bir Anayasa’dan ziyade aynı zamanda kadının siyasal olarak rol oynayabilecek düzeyde önünü açabilecek yasal değişiklikleri de içinde barındıran bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu belirten Özbek, “Kadınsız yeniden bir Anayasa yapılıyor. Konuşan, siyaset üretebilen kadınlar tutuklandı, kadın kurumları kapatıldı. Kadınlar susturulmaya çalışılıyor. Toplumsal sözleşme niteliği taşımıyor” diye konuştu.

Katliam meşrulaştırılacak

Kadınlar olarak Meclis’te görüşülen Anayasa’yı kabul etmediklerinin altını çizen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Semra Demir ise, tasarının topluma zorla dayatıldığını, ancak bu zora karşı direneceklerini vurguladı. Anayasa’nın kabul edilmesi halinde olabileceklere dikkat çeken Demir, “Hukuksuzluğun hukuk olduğu bir dönem, tek bir adamın yönettiği, her şeyin bir adama bağlandığı bir sürece gireceğiz. Yapılan katliamlar, siyasi soykırım operasyonları meşru bir zemine oturtulacak bu Anayasa’yla. Mevcut Anayasa açısından bile suç sayılacak uygulamalar meşrulaştırılıyor. OHAL koşullarında yapılan bir Anayasa kabul edilebilir değil” diye belirtti.

Yaşananlar ortada

Demir, OHAL sürecinde en çok kadına yönelim olduğuna işaret etti: “JINHA, tek kadın haber ajansıydı, kapandı. Kadın dernekleri kapatıldı. Kayyumlar atandığında ilk iş, Kadın Politikalar Müdürlüklerinde çalışan arkadaşlarımızı işten çıkarmak oldu ve belediye bünyesindeki kadın merkezlerimizi kapattı. Anayasa yürürlüğe girmeden bunlar yaşandıysa, yürürlüğe girdiğinde neler yaşayacağımızı çok iyi görebiliyoruz.”

26 Ocak’ta start verilecek

DBP olarak kadın cephesinden kampanya hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Demir, Ocak sonunda İstanbul, Amed, Êlih (Batman) ve Wan’da deklarasyonla kampanyaların startını vereceklerini açıkladı. 26 Ocak’ta Amed’de açıklama yapacaklarını belirten Demir, “Daha sonra etkinlik halk toplantılarıyla, bu Anayasa’nın neyi ifade ettiğini, bize ne getirisi olacağını, ne götüreceğini kadınlara ulaşarak anlatacağız. Diğer kadın kurum ve siyasi parti çalışanlarıyla ortak bir çalışma içine gireceğiz. Kadının adının dahi olmadığı bir Anayasa’nın referanduma gidildiğinde iyi düşünülüp tartılması gerekir” diye konuştu.

Ayşe Güney – Vedat Dağ / Amed

EN SON EKLENENLER