Kadınlar, barışın yollarını tartıştı

“OHAL’de ne haldeyiz” sloganıyla bir araya gelen kadınlar, barış için harekete geçmenin yollarını tartışarak, barışın yolunu kadınlar ile birlikte aramak gerektiğini belirtti.

“OHAL’de ne haldeyiz” diyerek barış için harekete geçmenin yollarını tartışan Barış için Kadın Girişimi (BİKG), İstanbul Beyoğlu Cezayir Restoran’da kadınlarla bir araya geldi. Burada düzenlenen foruma çok sayıda feminist ve kadın örgütü temsilcisi katıldı. Formun giriş konuşmasında KHK ile işlerinden atılan kamu emekçilerinin eylemsellikleri anlatıldı.

Yaşanan her şeyin bölge illerinde yaşatılan savaş politikalarıyla bağlantılı olduğunu söyleyen BİKG üyesi Burcu Eren, “2015 Temmuz’undan sonra yıkımlardan başlayacak olursak, görünürlük kazanması açısından hazırlanan raporlara göre yarım milyon insan yerinden edildi ve binlerce insan hayatını kaybetti. Sadece bu süreçle kalmadı, daha sonra da saldırılar ve baskınlar devam ediyor. Birkaç gün önce iki çocuk Silopi’de panzerin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybetti” dedi.

‘SİLAHLANMA ÇAĞRILARI DA GELECEK’

Darbe girişiminin ardından intiharların sıklaştığını ve cezaevine konulan yurttaşların şüpheli ölümleri ile ihbar mekanizmalarının çok sık yaşandığını anlatan Eren, sözlerine şöyle devam etti: “İşini, evini, hayatını kaybetme korkusundan insanlar itiraz etmeyi bile bir kenara bırakıyor. İnsanlar doğru bildiklerinin yanında bile olmaktan uzak durmak istiyor. Belirsizlik hali içinde yaşamak zorunda bırakılıyoruz. KHK’lerle işinden edilenlerin yerine nerede ve nasıl eğitim alındığı belli olmayan kişilerin getirildiği noktasından bilgiler var. Mahalle bekçiliği diye yeni bir kavram giriyor hayatımıza. Bu da denetleme gibi. Silahlanma çağrıları da bir zaman sonra geleceği konuşuluyor.”

‘YAŞANANLAR SAVAŞIN SONUCUDUR’

BİKG üyesi Işıl Su Erdoğan da, OHAL sürecinde ekonominin geldiği noktaları anlattı. Erdoğan, yaptığı sunumda “Savaşla başlayan bir süreçle ekonomik yönde ciddi sorun var. Son 5-10 yılın rekorları yaşanıyor. Bir yandan yeniden yapılanma süreci aslında ekonomide de yansımasını görüyoruz. Bunlar olurken biz emekçilerinin hayatında neler oluyor? Gittikçe güvencesiz bir hal almaya başladı. Bu işsizlikten biz nasibimizi alıyoruz. 1 yılda 700 bin insanın işsiz olduğu resmi rakamlara göre açıklandı. Güvencesiz yaşam bir noktadan sonra ekonomi alanında da yaşanmaz hale geldi. OHAL’den bugüne bin 500’den fazla işçi iş cinayetine uğradı. 22 Mart’tan beri verileri de ulaşılmıyor. Kürdistan’da savaşla birlikte işsizliğin en tavan yaptığı şehirlerde ablukalar yaşandı. Yaşanan tüm şeyler savaşın sonucudur” şeklinde konuştu.

Yapılan sunumların seyrinde OHAL’in sekteye uğrattığı eğitim, ekoloji, kadın, çocuk, hukuk ve diğer alanlarda kısa kısa bilgiler aktarıldı.

Sunumların ardından form basına kapalı devam etti.

EN SON EKLENENLER