‘Kadınlar karanlığın üstüne tarihi adımlarla yürüyor’

Rakka’nın DAİŞ çetelerinden temizlenmesi amacıyla başlatılan ‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonunun kentin özgürleştirilmesinin dışında bir anlamı daha var; Ortadoğu gibi erkek egemen kültürün yoğun olarak yaşandığı bir yerde böylesi bir operasyona bir kadının sözcülük ediyor olması…

Kendisi de bir Rakkalı olan Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Sözcüsü Cîhan Şêx Ehmed, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kurucularından. Savaştan önce öğretmenlik yapan Cîhan Şêx Ehmed, savaşın başlaması ve ardından Rojava’da Devrim’in baş göstermesi ile birlikte YPG saflarına katılır. Bir çok operasyonda yer alan, yaralanan, hatta SUK çeteleri tarafından esir alınan Cihan, en son 5 Kasım’da ilan edilen Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Resmi Sözcüsü olarak görev alır.

Tarihi bir hamle

Fırat’ın Gazabı hamlesi ile ilgili Fırat Haber Ajansı’na (ANF) değerlendirmelerde bulunan Cîhan Şêx Ehmed, Rakka’nın kadınlar öncülüğünde özgürleştirileceğini söylüyor.

Mahir Yılmazkaya’nın sorularını yanıtlayan Cihan, DAİŞ’e karşı yürütülen böylesi bir operasyona bir kadının öncülük etmesinin anlamını şu sözlerle açıklıyor: “DAİŞ çetelerinin kalbi olarak, karanlığın sembolü olarak tanınan Rakka’ya yönelik bir kadının iki dudağı arasından çıkan bir açıklama ile böylesi tarihi bir hamlenin başlatılması çok önemli ve çok anlamlı bir mesajdır. Kadınlar karanlığın üstüne tarihi adımlar ile yürüyor. Bu durumu böyle değerlendirmek ve okumak gerekiyor.”

‘DAİŞ zihniyetini de yok edeceğiz’

Kadınların böylesi bir hamleye katılmasındaki temel amacın ‘tarihin kadınlara yüklediği misyon’ olduğunu vurgulayan Cihan, bu hamle ile sadece DAİŞ çetelerini değil, yarattığı zihniyeti de Rakka şahsında yok etmek olduğunu söylüyor. Cihan, ‘Fırat’ın Gazabı Hamlesi de esas olarak bu amaçla başlatılmış, kadınlar için tarihi bir hamle’ olduğuna dikkat çekiyor. Kadınların Rojava Devrimi’nden aldığı pratikle bu hamleye de öncülük ettiğini ifade den Cihan, “Çok önemli, anlamlı ve altı çizilmesi gereken bir nokta da kadınların bu hamleye öncülükten ziyade komuta ediyor oluşudur” vurgusu yapıyor.

Kadınlar çok öfkeli

Rakka’nın kadın savunma güçleri öncülüğü ve komutasında özgürleştirileceğini belirten Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Resmi Sözcüsü Cihan, “Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ne bir başka ad verecek olursak da ‘Dünya kadınlarının intikam hamlesi’ diyebiliriz” diyor. Cihan, hamle kapmasında özgürleştirilen köylerden de birçok kadının Eylem Odası Savaşçıları’na katıldığını söylüyor: “İnsanlar QSD (Demokratik Suriye Güçleri) güçlerinin genişlemesi ve derinleşmesi halinde demokrasi ve özgürlüğü getirebileceğini görüyor ve buna yürekten inanıyor… Herkesin DAİŞ çetelerinden intikam alma gerekçesi var. Özellikle de Rakkalı kadınların. Güçlerimize katılan kadınlar özgür ve yeni yaşamın ancak ve ancak kadınlar tarafından kurulabileceğini düşünüyor. Gerçekten de kadınlar çok öfkeli. Ancak bir o kadar da umutlu. Çünkü kadın savunma güçleri var. Savaşan kadın gerçekliği var.”

‘Bu duygu tarif edilemez’

Doğup büyüdüğü topraklarda böyle bir hamleye öncülük etmenin kendisinde ayrı heyecan yarattığını anlatan Cihan sözlerini, “Topraklarımı, kentimi adım adım özgürlüğe kavuşturduğum için mutlu oluyorum. Bu duygu tariflenemez, anlatılamaz sadece ve sadece yaşanır. Bize yaşatılanların intikamını almak istiyorum. Çünkü ailemden biri de DAİŞ çeteleri tarafından vahşice katledildi” ifadeleri ile sonlandırıyor.

RAKKA

EN SON EKLENENLER