Kadınlar yarın sokaklarda

‘Eşit ve özgür bir hayat için, bu yasalar böyle geçmez’ diyen kadınlar sokaklara çıkıyor. KCDP’den bağımsız feminist Duygu Doğan, ‘Hayatlarımızın nasıl belirleneceğine dair söz hakkımız var’ diyerek, kadınları sesini yükseltmeye çağırdı

AKP’nin kadın kırımını teşvik eden yasalarına karşı kadınlar, “Eşit ve özgür bir hayat için, bu yasalar böyle geçmez” demek için yarın birçok kentte eylem düzenleyecek. Kadın katliamlarının cezasızlıkla ödüllendirilmesi, cinsel istismar ve kadına yönelik şiddete karşı aralarında TJA, DİSK, KESK kadın meclisleri ve KAOS GL gibi örgütlerin de olduğu yaklaşık 100 LGBT+ ve kadın örgütü, imzaladıkları deklarasyonun ardından sokaklara çıkıyor. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’ndan Bağımsız Feminist Duygu Doğan, temmuz ayında Meclise gelen iki yasa tasarısı olduğunu hatırlatarak, “Bunlardan bir tanesi tamamen yeni olan ‘Mağdur hakları yasa tasarısı’ diğeri ise hali hazırda var olan bir kanunun üzerinde ve başka bir takım kanunlar üzerinde değişiklik öngören yasa tasarısı. Bu ikisine baktığımız zaman biz kadınları doğrudan ilgilendiren bizim hayatlarımıza da doğrudan değen bir takım düzenlemeler olduğunu gördük” dedi.

‘Kadınların lehine olması için’

Doğan, AKP tarafından yapılan değişikliklerin ve yeni yasanın kadınların lehine olması için sokakta olacaklarını belirterek, bunun için de bir diyalog zemini olarak bu kampanyayı örgütlediklerini söyledi. Yasalardaki düzenlemelerle kadınların aleyhine olan değişikliklere değinen Doğan, ilk değişikliğin Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı olduğunu dile getirdi. “Burada bizi doğrudan ilgilendirdiğini düşündüğümüz birkaç madde var” diyen Doğan, şöyle devam etti: “Birincisi il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilmesi. Bu aslında onlarda normal personel, dolayısıyla ‘Nolacak kıysın’ diyebileceğin bir şey ama Türkiye bağlamında düşündüğümüzde çok da akla yatacak bir şey olmadığını fark ettik. Çünkü müftülükler Diyanet’e bağlı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın genel çalışmalarına ya da kamuoyunu şekillendirecek bir takım sözlerine ve söylemlerine baktığınız zaman kadın ve erkek eşitliğine inanmayan bir kurum görüyoruz. Bu kurum başından aşağıya kadar böyle çalışıyor. Bu kurum medeni kanunda kadın-erkek eşitliğinin teminatı olan nikahı kıyacak.”

Süreyya Operası önünde

Toplumun hali hazırda bir kutuplaşma içerisinde olduğunu ifade eden Doğan, bu düzenleme ile var olan kutuplaşmanın da besleneceğini belirtti. Doğan, “Biz bu tasarıların öncelikle kadınların ve çocukların ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilmesini, yeniden tartışılması, değerlendirilmesini ve bunun konunun muhatapları ile yapılmasını istiyoruz” dedi. Bu yasa tasarısının doğrudan kadınların yaşamını değiştireceğini söyleyen Doğan son olarak, “Hayatlarımızın nasıl belirleneceğine dair söz hakkımız var. Biz de bu hakkımızı bu biçimde kullanmalıyız, bir araya gelip sözümüzü güçlü bir şekilde söylememiz gerekiyor. Bu değişikler meclise gelmeden bizim istediğimiz biçimde düzenlenmeli. Hepimizin hayatıyla ilgili biz kadınlar politikanın temel önderiyiz. Makro siyaset hayatlarımızı şekillendirmek üzerinden yapılıyor” diyerek, tüm kadınları İstanbul’da yarın Kadıköy Süreyya Operası önünde olmaya çağırdı.

İl il kadınların sokak takvimi

İstanbul: Kadıköy Süreyye Operası Önü/Saat 15.00

Ankara: Sakarya Caddesi/Saat 15.00

İzmir: Karşıyaka Çarşı/Saat: 15.00

Adana: Atatürk Parkı/Saat:16.00

Bursa: Heykel Meydanı/Saat: 17.00

Eskişehir: Kanatlı AVM Önü/Saat: 15.00

Trabzon: Meydan Park/Saat: 15.00

Antakya: Büyük Park/Saat: 15.00

Kocaeli: İnsan Hakları Parkı/Saat: 15.00

Hopa: Hopa Parkı/Saat:15.00

EN SON EKLENENLER