Kadınlardan pembe trambüslere tepki: Ayrımcılığı daha da derinleştiriyor…

Malatya uygulamaya konan pembe trambüslere tepki gösteren kadın öğrenciler, toplumdan soyutlanarak fanus içinde yaşamaya zorlandıklarını söyledi. Kadınlar, uygulamanın kadınlara yönelik ayrımcılığı daha da derinleştirdiği için derhal kaldırılmasını talep ettiler

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği haberde, Malatya’da sadece kadınların bindiği toplu taşıma aracı olan “Pembe Trambüs” kadın öğrencilerin tepkisini çekiyor. İlk etapta papatyalarla süslenmiş 2 pembe trambüsle uygulamayı başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri’ni (MOTAŞ) eleştiren İnönü Üniversitesi öğrencileri, “pembe trambüs” uygulamasının toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde büyük bir engel olduğunu belirtti. İnönü Üniversitesi’ndeki kadın öğrencilerin talepleri doğrultusunda pembe trambüslerin hizmete girdiği iddia edilse de uygulama kadın öğrenciler tarafından erkek egemen zihniyetin kadınlara dayatmaya çalıştığı yaşamın aşamalarından biri olarak görülüyor.

Kadınlar uygulamanın kaldırılmasını istiyor

Pembe trambüs uygulamasıyla kadınların yaşam alanlarının daraltılarak toplumdan soyutlamaya çalışıldığını belirten Okul Öncesi Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencisi Dilan Uzun (21), kadınlara yönelik istismar yaklaşımlarının zihniyet sorunu olduğunu, kadın ve erkekleri ayrıştırarak bu sorunun önüne geçilemeyeceğini kaydetti. Uygulamaya karşı olduklarını ve kınadıklarını sözlerine ekleyen Uzun, “Örneğin pembeye değil de kırmızı ya da gri renkli trambüslere binildiği zaman neden pembeye binmemişsin gibi bir yaklaşımla karşı karşıya kalabiliriz. Sadece biz öğrenciler değil, Malatyalı kadınlar da bu uygulamaya tepki gösteriyor” diyerek, uygulamanın bir an önce kaldırılmasını istedi.

Bu uygulama kadınlara yönelik ayrımcılığı derinleştiriyor

Pembe trambüs uygulamasına tepki gösteren Hemşirelik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Tuğçe Aktaş ise, kadınlara yönelik şiddet girişimleri önlenmek isteniyorsa, hukuki açıdan caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini söyledi. Toplumsal yaşamda kadına yönelik şiddet girişimlerinin sadece toplu taşıma araçlarında gerçekleşmediğini belirten Aktaş, “Yapılan uygulama yanlış bir uygulamadır. Aynı zamanda ben ikinci öğretim öğrencisiyim. Kendi özel aracım olmadığı için toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Erkeklerin de olduğu karma araçlarla gidip geliyoruz. 4 yıldır öğrenciyim. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Bu uygulama kadın erkek ayrımcılığını derinleştiriyor. Toplum olarak erkek, kadın beraber okula gidiyoruz. Aynı hastanede tedavi görüyoruz. Yarın da kadınlar ayrı hastanede tedavi görsün, ayrı okullarda okusun diyerek toplumu tümden ayrıştırılacaklar kaygısı taşımaya başladık. Yani biz kadınlar bu uygulamayı başka uygulamaların başlangıcı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Başka trambüslere kadınların binmesi zorlaşacak…

Uygulamayı yanlış bulan kadın öğrencileri destekleyen İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Muvaffak Kazar (23) ise, şunları vurguladı: “Pembe trambüsler gelirken içinde 3 ya da 4 kadın oluyor. Üniversite duraklarında bulunan güvenlik görevlisi pembe trambüs geliyor diyerek erkekleri itiyor. Sanki erkekler trambüse saldıracakmış gibi bir izlenim yaratılıyor. Bu durumda tüm erkekler aynı kefeye konuluyor. Aynı zamanda uygulama ile birlikte pembe trambüsün dışında başka trambüse binen bir kadına farklı gözle bakılacak. Kadınların yüzüne söylemeseler de bakışları bile kadınların rahatsız olmasına yetecektir.”

EN SON EKLENENLER