KADUM: 5 yılda bin 285 kadın katledildi

KADUM, son 5 yılda bin 285 kadının katledildiğini belirterek, kadına yönelik şiddet ve kıyım dosyalarında katılma taleplerinin mahkemelerce ‘Suçtan doğrudan zarar görme ihtimali bulunmadığı’ gerekçesiyle reddedildiğini söyledi

Amed Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi (KADUM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla baro binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Baro Kadın Hakları Merkezi üye ve yöneticileri katıldı. Toplantı sırasında kadınlar, öldürülen 50 kadının hikayesini konu alan yaka kartlarını taktı. Açıklamanın Kürtçesini Amed Barosu Yöneticisi Nuşin Uysal, Türkçesini ise KADUM Yöneticisi Zeynep Işık yaptı.

Yasalar işlenmediği için şiddet artıyor

25 Kasım’ın tarihçesini anlatarak sözlerine başlayan Işık, bu günün toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günü olduğunu söyledi. Türkiye’de kadın haklarıyla ilgili yasa ve sözleşmelerin işletilmediğine dikkat çeken Işık, kadına yönelik şiddetin asayiş sorunu olarak ele alındığını, bu yaklaşım ve uygulamanın sorunları sürdürdüğünü kaydetti. Sözleşme ve yasalara rağmen, şiddettin hız kesmeden artıyor. Baba, koca, erkek, arkadaş, patron şiddetinden kaçan kadın yargıya sığınmak istemekte ancak yargının şiddetiyle de karşı karşıya kalmaktadır” diye belirtti.

2017’de 240 kadın katledildi

Sivil araştırmacıların verilerine göre 2017’nin ilk 10 ayında erkeklerin 240 kadın ve kız çocuğunu katledildiği, 77 kadına cinsel saldırıda, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ve 338 kadına şiddet uyguladığını aktaran Işık, son 5 yılın verilerini sıraladı. Işık, “2012’de 141, 2013’te 287, 2014’te 292, 2016 ‘da 278 kadın, 2017’in ilk 10 ayında 287 kadın öldürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Kadın katledildikten sonra da savunmasız bırakılıyor

Işık, ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ve belediyelere atanan kayyumlarla birlikte kadın hakları alanında gerileme yaşandı. OHAL’in toplumsal alanda kadınların günlük yaşamını, yıllarca verdikleri mücadeleyle kazandıkları hakları ellerinden aldı, sosyal, siyasal, kültürel, haklar ve şiddetle mücadelesini geriletti. KADUM olarak kadına yönelik şiddet ve kıyım dosyalarına katılma taleplerinin mahkemelerce Suçtan doğrudan zarar görme ihtimali bulunmadığı” gerekçesiyle reddediliyor. Bu şekilde de hayattayken savunmasız bırakılan kadın, katledildikten sonra da savunmasız bırakılmaktadır” dedi.

EN SON EKLENENLER