Kayyumlar belediyeleri ‘erkekleştirdi’

DBP’li belediyelere atanan kayyumların ilk icraatları, kadın kurumlarını kapatmak oldu. 43 kadın merkezinden 36’sı, 4 kadın sığınma evinden 3’ü kayyumlar tarafından kapatıldı

Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) ait belediyelerin neredeyse tamamına kayyum atandı. Eşbaşkanlık sistemi ve yürüttüğü kadın politikaları ile eşitlikçi bir yerel yönetimi benimseyen belediyelere, kayyumların atanması ile kadın kazanımları da gasp edildi. Kayyumlar, kadına yönelik şiddetle mücadele eden, farkındalık ve ekonomi çalışmaları yürüten kadın merkezlerini bir bir kapattı.

103 belediyeden 86’sına kayyum

DBP’li belediyeler, büyükşehir belediyelerinde Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, ilçe belediyelerinde ise kadın müdürlükleri kurup, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele”, “Kadın Ekonomisini Geliştirme” ve “Eğitim ve Araştırma” şeklinde üç birim oluşturarak çalışmalarını yürütüyordu. Ayrıca, belediye meclislerinde “Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonları” kurularak meclis üyesi ve çalışan kadınların yer aldığı kadın kurulları oluşturuldu. Cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçe uygulamasını hayata geçirmek üzere çalışmalar yapan DBP’li belediyeler, kadınların yönetim mekanizmasında aktif hale gelmesi, cinsiyetçi işbölümünün dışında görevlendirilmesi gibi uygulamalarla birlikte belediyelerin erkek egemen yapısının değiştirilmesi için çalışmalar yürüttü. DBP’nin elindeki 103 belediyeden 86’sına atanan kayyumlar, belediyeleri bir bir “erkekleştirdi.” Eşbaşkanlık sisteminin uygulandığı belediyelere atanan kayyumların tamamı erkek olurken, belediyede istihdam edilen yüzlerce kadın da ihraç edildi.

DBP’li belediyelerin icraatları:

* DBP’li belediyelerin olduğu 43 yerde Kadın Merkezi açıldı. Bu merkezlerde psikolog, sosyolog, doktor gibi kadınların ihtiyaçlarına cevap verecek uzmanlar ile çalışmalarda aktif yer alan 200 kadın istihdam edildi. Kadın Politikaları müdürlüklerinde istihdam edilen kadınların sayısı ise yaklaşık 500’dü.

* Kadın ekonomisini geliştirmek için mesleki kursların yanı sıra pek çok yerde kadın pazarları kuruldu, Mor Satış Kabinleri hazırlandı.

* Kadın kooperatiflerinin kurulması ve çalışması desteklendi. Sayısı 15’i bulan bu kooperatifler çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü.

* Kadın ve çocuk sağlığı konusunda sağlık merkezleri açıldı ve sağlık taramaları yapıldı.

* 4 yerde kadın sığınmaevleri açıldı.

* Kadınların spor etkinliklerine katılımını sağlamak üzere basketbol, voleybol takımları kuruldu.

* Kadın kültür çalışmaları doğrultusunda kadın festivalleri, resim, müzik, fotoğrafçılık kursları gibi çalışmalar gerçekleştirildi.

* Belediye ile sendikalar arasında yapılan Toplu Sözleşmeler’de kadınlar lehine maddeler ilk kez yer aldı. 8 Mart, kadın çalışanlara idari tatil ilan edildi.

* Avrupa Yerel Yönetimler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı, belediyeler tarafından imzalandı, gereklerini yerine getirmek için çalışmalar yapıldı.

* Özgür kadın parkları, çamaşırhaneler ve kreşler kuruldu.

Kayyumun icraatları:

* DBP’nin verilerine göre; belediyelere atanan kayyumlar, 43 kadın kurumundan 36’sına kilit vurdu.

* Amed Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi ve Wan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kadın sığınmaevleri kapatıldı, Akdeniz Belediyesi’ndeki kadın sığınmaevi piknik alanına çevrildi.

* Êlih’te (Batman) kadınlar için inşa edilen Kadın Spor Kompleksi’nden “kadın” ibaresini kaldırılarak, karma hale getirildi.

* Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kız Öğrenci Yurdu boşaltıldı. Yurdun, polis misafirhanesi olarak kullanılacağı iddia ediliyor.

* Wan Büyükşehir Belediyesi’nde kadınlara psikolojik ve sosyal destek veren “Alo Şiddet Hattı” kapatıldı.

* Kayyum atanmayan ancak tüm yetkilerin Çınar Kaymakamı’na devredildiği Çinar Belediyesi’nin Jinwar Kadın Merkezi’nde 1 sosyolog ve 4 saha çalışanın olduğu 5 kişi işten çıkarıldı. “Vizesi uygun görülmeyen” 37 kişinin içinde kadın merkezi çalışanlarıyla birlikte 8 kadın bulunuyordu. Belediyede şu an sadece 2 kadın çalışıyor.

* Êlih Belediyesi’ne atanan kayyum, Yılmaz Güney Parkı’nın girişindeki ‘gökkuşağı’ renklerini, LGBTİ’leri çağrıştırdığı için beyaza boyattı.

* Payîzava (Gürpınar) Belediyesi’ne atanan kayyum Kaymakam Osman Doğramacı, Kadın Yaşam Merkezi’ni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Başkan Yardımcılığını yürüttüğü Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM) devretti.

EN SON EKLENENLER