Kayyumlar kadın kazanımlarını nasıl etkiliyor?

HDP Kadın Meclisi tarafından hazırlanan raporda, kadın iradesine darbe olarak değerlendirilen kayyumların kadın kazanımlarını nasıl etkilediğine dair bilgilere yer verildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerinden aldığı bilgilere dayanarak “Kayyumlar kadın kazanımlarını nasıl etkiliyor” raporu hazırladı. Raporda, DBP’nin kazandığı belediyelerde uygulanan kadın politikalarının, bu alanda 1999 yılından beri birçok kadın aktivistin de katılımıyla geliştirildiği, 1999’da 3 olan kadın belediye başkanı sayısının 2004 yılında 9’a, 2009’da 14’e çıktığı kaydedildi. 2014 yılında ise bütün belediyelerde eşbaşkanlık uygulaması hayata geçirildiği vurgulanarak, eşit temsiliyetin yaşam bulduğu belirtildi.

kadin-belediye-3

Birçok kadın aktivistin emeğiyle kadınlar lehine önemli uygulamaların yaşama geçirildiğinin ifade edildiği raporda şu gelişmelere dikkat çekildi:

*43 yerde Kadın Merkezi açıldı. Bu merkezlerde psikolog, sosyolog, doktor gibi kadınların ihtiyaçlarına cevap verecek uzmanlar ile çalışmalarda aktif yer alan 200 kadın istihdam edildi.

*Kentte yaşayan kadınların durumlarını tespit etmek için saha araştırmaları yapıldı. Farkındalık, güçlendirme ve meslek eğitimleri yapıldı. Yöreye göre değişmek üzere meslek edinme kurslarına binlerce kadın katılarak iş buldu ya da kendi işini kurdu.

*Kadına yönelik şiddet konusunda danışmanlık hizmeti verildi.

*Kadın ekonomisini geliştirmek için mesleki kursların yanı sıra birçok yerde kadın pazarları kuruldu, var olan pazarlarda kadınlar için stantlar/tezgahlar açıldı. Mor Satış Kabinleri hazırlandı ve mahallelerde işlek yerlere konuldu. Halı-kilim, çini-seramik atölyeleri açıldı.

*Kadın kooperatiflerinin kurulması ve çalışması desteklendi. Sayısı 15’i bulan bu kooperatifler çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü.

*Bölgede savaş ve göçler nedeniyle sadece kadın ve çocukların yaşadığı birçok ev var. Bu evler ziyaret edilerek ihtiyaçlar doğrultusunda yardımlar yapıldı.

*Kadın ve çocuk sağlığı önemli çalışmalar arasında yer aldı. Hem eğitim çalışmaları hem de sağlık problemlerinin çözülmesi konusunda sadece kentlerde değil bağlı köylerde de faaliyet yürütüldü. Sağlık merkezleri açıldı, sağlık taramaları yapıldı.

*4 yerde kadın sığınağı açıldı. Sığınaklardan çıkan kadınların yaşamını sürdürmesi için destek verildi.

*Kadınların spor etkinliklerine imkân sağlamak üzere basketbol, voleybol takımları kuruldu. Bazı yerlerde kadın spor salonu açıldı. Parklara kadınların daha çok faydalandığı spor malzemeleri yerleştirildi.

*Ekolojik tarımın geliştirilmesine yönelik de birçok faaliyet yürütüldü.

*Kadın festivalleri, kadın günleri, resim, müzik, fotoğrafçılık kursları gibi çalışmalar sürekli olarak gerçekleştiriliyor.

*Toplu sözleşmelerde kadınlar lehine maddeler ilk kez yer aldı. 8 Mart kadın çalışanlara idari tatil ilan edildi. Belediye personelinden eşine şiddet uygulayan ve kız çocuklarını okutmayanlara müeyyideler getirildi.

*Avrupa Yerel Yönetimler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı belediyeler tarafından imzalandı; gereklerini yerine getirmek için çalışmalar yapıldı.

*Özgür kadın parkları, çamaşırhaneler ve kreşler kuruldu.

*Çeşitli konferans, panel, sempozyum gibi çalışmalar düzenlendi.

kadin-belediye-4

‘Kadın eşbaşkanlar tutuklandı’

Tüm bu çalışmalara rağmen 19 belediye kadın eşbaşkanının çeşitli tarihlerde gözaltına alınıp tutuklandığı, 14 kadın eşbaşkanın halen tutuklu olduğu, 2 eşbaşkanın da arandığı belirtilen raporda, “Yani 96 kadın eşbaşkandan 35’i ya gözaltına alındı, ya tutuklandı ya da aranmaktadır. Ve hepsi de görevden alınmıştır. 26 belediyeye kayyum atandı. Kayyum atanan belediyelerden 15’inde resmi eşbaşkan da kadındır” diye kaydedildi.

‘Kadın kazanımları tehdit altında’

Kayyumlarla kadın kazanımlarının tehdit altında olduğuna dikkat çekilerek, şu bilgiler aktarıldı:

“Batman Belediyesi’nde Kadın Politikaları Müdürlüğü kaldırıldı. Çok dilli tiyatro eğitimi veren ve oyunlar sergileyen kültür merkezi kapatıldı. Sur, Erciş, Edremit, İpekyolu, Özalp, Cizre, Silopi, Mazıdağı, Derik ve Suruç’ta, kadın müdürlükleri kapatıldı, çalışmalar durduruldu, kadın çalışanlar pasif pozisyonlara getirildi. Cizre Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü’ne bağlı Sitiya Zîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde kadınların başvuru belgelerine el konuldu. Mazıdağı, Derik, Dargeçit ve Silvan Belediyesi Kadın Merkezleri kapatıldı. Diğer kadın merkezlerinin çalışmaları da durduruldu. Cizre ve Silvan belediyelerinde kadın çalışmalarında yer alan kadınların bir kısmının iş akitleri feshedildi. Kadın çalışmalarında yer alıp iş akitleri feshedilmeyen kadınlar ise görev yerleri değiştirilmek suretiyle alandan uzaklaştırıldı. Diyarbakır Büyükşehir Kadın Politikaları Daire Başkanı gözaltına alındı ve 20 gün sonra serbest bırakıldı. Bağlar çocuk merkezi ve anadilde eğitim veren okul kapatıldı.”

kadin-belediye-5

15 belediyenin resmi başkanları da kadın

Kent adı Belediye başkanın adı İlçe Nüfusu Aldığı oy oranı

Hakkari Dilek HATİPOĞLU 275 bin %66,83
Diyadin Hazal ARAS 43 bin %48,43
Silvan Yüksel BODAKÇI 86 bin %69,55
Dargeçit Zeynep SİPŞİK 27 bin %60,16
Derik Sabahat ÇETİNKAYA 62 bin %64,4
Mazıdağı Necla YILDIRIM 33 bin %61,71
Nusaybin Sara KAYA 116 bin %78,78
Bulanık Figen YAŞAR 83 bin %45,84
Eruh Eda KİLİS 20 bin %52,37
Cizre Leyla İMRET 133 bin %81,61
Silopi Emine ESMER 115 bin %78,19
Edremit(Van) Sevil Rojbin ÇETİN 114 bin %50,91
Erciş Diba KESKİN 172 bin %49,43
İpekyolu Aygül BİDAV 275 bin %48,32
Özalp Handan BAĞCI 71 bin %71,

Tutuklanıp tahliye olanlar

Yüksel Bodakçı Silvan
Fatma Şık Barut Sur
Sara Kaya Nusaybin
Gülistan Akel Batman
Hidayet Tiryaki Batman İkiköprü
Şaziye Önder Iğdır il
Şengül Erkmen Kars Digor
Emine Esmer Silopi
Evin Keve Van Çatak
Leyla İmret Şırnak Cizre
Ülkü Baytaş Diyarbakır Yenişehir
Safure Güneş Van Muradiye
Eda Kilis Siirt Eruh
Leyla Salman Nusaybin
Necla Yıldırım Mardin Mazıdağı
Zülfiye Kaşmir Diyarbakır Dicle
Sadiye Sürer Diyarbakır Kulp
Sevil Rojbin Çetin Van Edremit
Fatma Yıldız Hakkari Başkan vekili
Adile Kozay Hakkari Yüksekova Başkan vekili

Tutuklu eşbaşkanlar

Dilek Hatipoğlu Hakkari
Handan Bağcı Van Özalp
Diba Keskin Van Erciş
Cennet Ayik Elazığ Karakoçan
Zeynep Sipçik Mardin Dargeçit
Seyran Arğan Şırnak Beytüşşebap
Sebahat Çetinkaya Mardin Derik
Hazal Aras Ağrı Diyadin
Aygün Taşkın Diyarbakır Ergani
Figen Yaşar Muş Bulanık
Nevin Oyman Girasun Şırnak İdil
Tülay Karaca Erzurum Tekman
Zilan Aldatmaz Van Saray

Kaynak: JINHA

EN SON EKLENENLER