Kendi işini kurmak isteyen kadınların adresi: BizBizze Derneği

Kadınların girişimci, çalışan veya gönüllü olarak sosyoekonomik yaşama katılımını desteklemek amacıyla kurulan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği, yeni dönem çalışmalarına hız verdi. Dernek Başkanı Özden Anık Tekir, kendi işini kurmak isteyen tüm kadınlara çağrıda bulundu.
Kadınların girişimci, çalışan veya gönüllü olarak sosyoekonomik yaşama katılımını desteklemek amacıyla bir yıl önce kurulan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği, İstanbul’da kurduğu büronun ardından Türkiye’nin her yerindeki kadınlara ulaşmak amacıyla çalışmalarına hız verdi. Dernek her gelir seviyesinden kadının kendi gücünün farkında olarak onu kullanmasını, kadınların kendi işlerini kurmasını ve finansal bağımsızlıklarını elde etmesini, iş hayatına çalışan olarak katılmasını ve gönüllülük yaparak toplumsal fayda yaratmasını hedefliyor.
YENİ DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI
Girişimcilik programına katılan çok sayıda kadına iş bulma imkanı sağlayan derneğin kadınlara sunduğu hizmetler arasında da rehberlik, eğitim koçluk, mentörlük, danışmanlık, destek gruplarına katılma, işe yerleştirme ve yatırımcı bulma hizmetleri bulunuyor. 7 kadının yönetim kurulu üyesi olarak çalışma yürüttüğü derneğe ilgi ise bir hayli yoğun. Kamusal yaşamın her alanında yer alan ve tüm kesimden kadınların dahil olduğu dernek çalışmalarına destek olmak isteyenlerin tek yapması gereken şey ise kayıt yaptırmak. Kadın istihdamı konusunda kadınlarla çalışan kurumların da destek sunduğu BizBizze Derneği’nin yeni dönem kayıtları ise 5 Nisan itibariyle başladı. 24 Nisan’a kadar sürecek olan başvurulara kayıt olmak ve destek sunmak isteyenler www.bizbizze.com adresi üzerinden ulaşabilir.
BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Başkanı Özden Anık Tekir, dernek bünyesinde yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
‘AMACIMIZ TÜM TÜRKİYE’YE YAYMAK’
Sosyal girişim olarak yola çıktıklarını ve zamanla daha fazla kadına ulaştıkları için dernek çatısı altında büyüdüklerini belirten Tekir, “Amacımız projelerimizi tüm Türkiye’de gerçekleştiriyor olmak. Bizim temelde 3 ana başlığımız var. Girişimci olmak isteyen veya girişimini geliştirmek isteyen kadınlara destek olmak, istihdam alanında işe yeni başlayacak olan kadınlara CV’den tutun da iş görüşmesine giderken kendisini nasıl ifade etmesi gerektiğine kadar eğitimler vermek ve gönüllüğü esas almak. Bu ayağı özellikle çok kıymetli buluyoruz, çünkü kadınlar aldıktan sonra vermeyi gerçekten çok iyi becerebilen bir yapıya sahip. Bu kadınların kimi kanserle savaş derneğinde çalışmak istiyor, kimi çocuklarla ilgili kimi de sağlıksal sıkıntıları olan derneklerle çalışmak istiyor, ama bu sadece bir istek bunun kişinin karakterine yapısına uygunluğuyla ilgili bir analiz yapmak gerekiyor. Onun için de gönüllülük esasını temel alan eğitim programları yapmayı amaçlıyoruz” dedi.
‘MAYIS-HAZİRAN AYINDA EĞİTİM VERECEĞİZ’
Yeni dönemin açılış toplantısını Nisan ayında başlattıkları bilgisini de veren Tekir, şöyle devam etti: “Girişimci olmak isteyen kadınlar için bir eğitim açılış programımız var. Mayıs ve Haziran tarihlerinde eğitimler vereceğiz. Daha sonra bu eğitimlerin bir tekrarını Eylül-Ekim döneminde veriyor olacağız. Bu süre içerisinde de bu eğitimi tamamlayanların danışmanlıkları, mentörlükleri ve koçlukları başlıyor olacak. Eylül -Ekim döneminde iki programı birden açmayı planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi istihdam programı bir diğeri de girişimcilik programı olacak. Temel amacımız da derneğe gelen kadınları eğittikten ve geliştirdikten sonra onun da başka kadın girişimcilere ya da başka kadınlara konusunda uzman olanların el vermelerini sağlamak. Böylece gelişip büyümek istiyoruz. Ve bunu hemen hemen her ilde yapmak istiyoruz. Dolayısıyla da bütün çalışmalarımız bu yönde olacak.”
‘KADINLARLA ÇALIŞMAK KEYİFLİ VE ZEVKLİ’
Kadınlarla çalışmanın çok keyif verici ve zevkli olduğunu belirten Tekir, “Çünkü bir kadında bir şeyi değiştirdiğiniz zaman inanılmaz bir değişim oluyor. Yaşamı, bakış açısı değişiyor ve bunu aileye götürüyor büyük bir heyecanla. Kendi hayatındaki olumlu olabilecek her şeyi aktarıyor.  Kadını geliştirirseniz o kadar geleceğimizi de geliştirme şansımız var” dedi. Toplumun tüm kesiminden kadınların dernekleri ile irtibata geçtiğini de ifade eden Tekir, “Girişimci olmak cesaret isteyen bir nokta. Cesaret ettiğinde de nereden başlayacağıyla ilgili sorular başlıyor. O soruların cevabını bulabileceği yerleri araştırmaya başlıyor. Bu kadının hangi pozisyonda hangi ekonomik yapıda olduğuyla alakalı değil, sorunun cevabını bulma isteğiyle ilgili bir şey. Örneğin bizim geçen yılki katılımcılarımızın çoğu üniversite mezunu iş tecrübesi olan kadınlardı. Çünkü kadın girişimcilerinin şöyle bir özelliği var. Harekete geçmeden önce çok düşünüyoruz, zor karar alırız ama tam karar alırız. Bir iş için ne gerekiyorsa dişimizden tırnağımızdan 3-5 kuruş biriktiririz. ‘Tamam ben yapabilirim artık’ dedikten sonra yola çıkıyoruz. İster ev emekçisi kadın olsun ister çalışan kadın olsun arkada bir şekilde hazırlıkları var aslında. Geriye sadece yola çıkmak kalıyor. Nerede nasıl yola çıkacağı ile ilgili de araştırma yapınca bizim gibi eğitimler veren kurumlara başvuruda bulunuyor” dedi.
‘GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA YOLA ÇIKTIK’
Gönüllülük esasıyla yola çıkan bir dernek olduklarına ve eğitimlerini de aynı gönüllü ekiple gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tekir, “Kadın ve istihdam konusunda eğitim vermek isteyen arkadaşlara diyoruz ki ‘sen bu işten zaten profesyonel olarak paranı kazanıyorsun ve biz buna çok büyük saygı duyuyoruz. Peki ayda bir gününü 35-40 kadının bir arada olduğu, onların sana dokunacağı senin de onlara dokunacağın bir vakit geçirmek ister misin?’ dediğimizde gerçekten bu konuda bu soruya hayır diyen hiçbir eğitmen görmedim. O kadar güzel bir gönüllü ordumuz var ki kadın dayanışması burada başlıyor. Ama bu yanlış anlaşılmaya sebebiyet versin istemem, çok kıymetli erkek eğitmenlerimiz de var. Dolayısıyla eğitmen danışman ve mentörlerimizde karma bir gönüllü ordumuzun olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti.
‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE İNANIYORUZ’
Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan ve bu çerçevede kadının her yerde her şekilde var olabileceğini göstermek istediklerinin altını çizen Tekir, “Kadınların kendisinin ayaklarının üzerinde durabilen güçlü, her türlü işin başından kalkabilen bir insan olduğunun farkına varabilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Biz insan olmaktan söz ediyoruz aslında kadın veya erkek olmaktan değil ama kadınları güçlendirmenin çok önemli olduğu noktasındayız. Erkeklere de kadınların var olduğunu ve bu işleri iyi yapabildiğini göstermek için ortaya çıkmamız gerekiyor çünkü onlarında görmesi ve inanması gerekiyor” dedi.
‘HAREKETE GEÇMEK İSTEYENLERLE BERABERİZ’
Tekir, son olarak işlerini kurma konusunda kafalarında soru işaretleri olan kadınların kendileriyle irtibata geçmesi çağrısında bulunarak, “İçinden ve aklından ‘ben bir şeyler yapmak ve harekete geçmek istiyorum, ne yapsam acaba’ diyenler varsa seve seve biz onlarla beraberiz diyoruz” diye konuştu.
MA / Necla Demir

EN SON EKLENENLER