O zılgıt hiç durmaz…

25 Ekim 1992’de yaşamını yitiren Gülnaz Karataş’ın
(Bêrîtan Hêvî) 26 yıl önce ihanete karşı başlattığı direniş zılgıtı, hala yankılanıyor…

1971’de Çewlîg’in (Bingöl) Bongilan (Solhan) ilçesinde dünyaya gelen ve aslen Dersimli olan Gülnaz Karataş (Bêrîtan Hevî), 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisadi Bilimler Fakültesi’ne kaydoldu. Aynı yıl katıldığı Newroz etkinliğinde Kürt kimliği ile buluşan Karataş, çevresinde çok kitap okuyan ve haksızlıklara karşı mücadele eden kişiliği ile tanındı. Uzun süre İstanbul’da aktif bir mücadele yürtten ve tanıştığı her kişide iz bırakan Karataş, özellikle verdiği kadın mücadelesi ile o dönem kadınlara ilham kaynağı oldu. Bir süre sonra İstanbul’da gözaltına alınan ve ağır işkencelerden geçen Karataş, cezaevinden çıktıktan sonra dağların yolunu tuttu.

1992 yılında Güney Kürdistan’da peşmerge ile çıkan çatışmada Karataş, son kurşununa kadar savaşmış ve kurşunu bittiğinde, 25 Ekim günü kendisini kayalıklardan atarak, teslimiyeti reddetmişti. Bağlı olduğu takımın komutanlığını yapan Karataş, takımının geri çekilebilmesi için gerçekleştirdiği bu eylem ile adını tarihe yazdı.
Karataş’ın uçurumdan düşerken çektiği zılgıt ise, Kürt kadın direnişinin simgesi haline geldi. Karataş’ın zılgıtı ile memleketi Dersim’de işgalcilerin eline geçmemek için kendisini uçurumlardan atan Zarîfelerin, Besêlerin çığlığı 54 sene sonra, bu kez Xakurke kayalıklarında yeniden yankılandı. O günden sonra adına şiirler, şarkılar, öyküler yazılan, filmler çekilen Karataş’ın Xakurke’de çektiği zılgıt, 26 yıldır tüm dünya kadınlarında yankılanmaya devam ediyor.

Devrim fırtınalı kişilik ister!

Karataş’ın, ‘Turuncu destan çiçeğim özgürlük’ adıyla yayınlanan güncesinden:
“…İşte gördüğün gibi
Savaştıkça güzelleşiyor kadın.
Yok yok,
Sen demesen de ben bilirim.
Anlatmadı kalemim daha kavgamı.
Ben diyemedim denilmezi
Gelsin de Abidin çizsin
Bu kavganın resmini
Can bir, dava bir
Yol bir, yoldaş bir
Ve çizdiğin yolda ölümüne yürüyeceğime söz verirken,
Şiarını haykırıyorum: Devrim
fırtınalı kişilik ister! Devrim fırtınalı kişilik ister!”

‘Sürece Bêrîtanca katılmak’

Karataş’ın yaşamını yitirişinin yıldönümü vesilesi ile YJA-STAR Merkez Karargah Komutanlığı ve Partiya Azadiya Jinên Kürdistan (PAJK) da birer açıklama yayınladı. YJA-STAR açıklamasında, Karataş’ın ölüm yıldönümü olan 25 Ekim’in ‘Kadın ordulaşma ve komutanlaşma çizgisinin ivmesini temsil ettiğini’ belirtti. YJA-STAR açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kuzey Kürdistan’dan Rojavaya, Şengal’den Güney Kürdistan’a ve Rojhılat’a kadar dört parça Kürdistan’da sürmekte olan meşru savunma direnişinde Kürt kadının ortaya koyduğu Bêrîtanlaşma çizgisi bölge ve dünyayı etkileyen bir düzeye ulaşmıştır.” PAJK ise, açıklamasında ‘Günümüzde yaşananların 92 süreciyle aynı karakter özelliklerine sahip olduğunu’ belirtti. Açıklamada, “Bu anlamda içinde bulunduğumuz an’ın Özgür Kadın ve Özgür Kürt kimliğine dayalı halkların özgürlük sistemini yapılandıracağımız ve iktidarcı, devletçi, ilkel milliyetçi, işbirlikçi güç ve eğilimleri yenilgiye uğratacağımız bir nitelik kazanması açısından, Bêrîtanca sürece katılmak, bu anlamda özgürlük onurumuzu doğru temsil etmek, her şeyden daha fazla önemlidir” denildi.

JinNews

EN SON EKLENENLER