OHAL’in eril yüzü: Kadın çalışmaları engellenmek isteniyor

OHAL bahane edilerek Ordu ve çevresinde yürütülen kadın çalışmalarının engellenmek istendiğini belirten Ordu Kadını Güçlendirme Derneği Başkanı Mihriban Yuva, yerel yöneticilerin eril zihniyetine vurgu yaptı

Ordu Kadını Güçlendirme Derneği’nin Ordu ve çevresinde yaptığı araştırmaya göre, Ordu’daki kadınların maruz bırakıldığı en önemli sorun istihdam, erkek şiddeti ve evlilik içi cinsel şiddet. Bu sorunlar odağında projeler yürüten dernek, cezaevindeki kadınlara ilişkin de projeler hazırlıyor. Ordu Cezaevi’ndeki kadınlar için kitap kampanyası düzenlediklerini anlatan Dernek Başkanı Mihriban Yuva, 15 Temmuz sonrası cezaevindeki kadın sayısının artması ve OHAL nedeni ile bu projeye devam edemediklerini söyledi.

‘Zorlu dönemden geçiyoruz’

Yuva, cezaevindeki kadınlara cezaevinden çıktıktan sonra meslek edinmeleri için el işi kursları vermek istediklerini ifade ederek, bu projeye de OHAL nedeni ile ara verdiklerini söyledi ve en kısa zamanda projeye yeniden başlamak istediklerini belirtti. Doğu Karadeniz’deki kadınların maruz bırakıldığı en büyük sorunun istihdam, evlilik içi cinsel şiddet ve erkek şiddeti olduğunu belirten Yuva, “Uzun yıllardır devam ettiğimiz projelere devam edemez hale geldik. Kamu yöneticileri sürekli değişiyor. Birine derdimizi anlatıyoruz projeye onay alıyoruz, bu sefer bakıyoruz ki yönetici değişmiş tam ona da anlatıyoruz, o da değişmiş. Böyle zorlu bir dönemden geçiyoruz” dedi.

400 kadına girişimcilik eğitimi

Dernek olarak 400 kadına girişimcilik eğitimi verdiklerini, 300 kadına da nitelikli moda tasarımı eğitimi verdiklerini anlatan Yuva, “Yerel yöneticilere projeleri anlatınca projelerin ötelendiğini görüyoruz. Derneğin en önemli sorunu yerel yöneticilerin yaklaşımı” diye konuştu.

Dernek olarak yaptıkları araştırmalarda Ordu ve çevresindeki illerde 24 bin kadının okuma yazma bilmediğini tespit ettiklerini anlatan Yuva, kadınların en azından kendilerini ifade edebilecekleri kadar okuma yazma öğrenebilmeleri için proje yapmak istediklerini de söyledi. Derneğin, her kesimden kadının katıldığı bir koro kurduklarını ve koronun 2014’ten beri yoğun ilgi gördüğünü anlatan Yuva, “Koroya katılan kadınlar, ‘iyi ki derneğiniz var, en sağlam arkadaşlıklarımı burada kurdum’ diyor. Öğrenci kadınlar, genç kadınlar, ev kadınları her kesimden kadını bu koroda bir araya getirdik” diyor.

Sığınma evini dernek karşılıyor

Yöneticilerden destek görmediklerini ve aidatların ödenmediğini söyleyen Yuva, derneğin ve kendilerinin girişimi ile açılan Kadın Sığınma Evi’nin kirasını ceplerinden ödediklerini belirtti. “Artık derneği ayakta tutmak için mücadele ediyoruz, amacımız bu” diyen Yuva, yerel yöneticilerin zihniyetinin eril olduğunu vurguladı.

Dernek hakkında

Dernek, 2010’da kuruldu. Ordu’da bir ilke de imza atan dernek, İçişleri Bakanlığı’ndan kadın alanında fon alan ilk dernek. Alınan fonla, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Yaygınlaştırma Projesi hayata geçirildi. Derneğin başka bir projesi de Sabancı Vakfı ve Birleşmiş Milletler Ortak Fonu’yla yürütülecek olan ‘Ordu’da Kadın Sivil Toplum Kurumlarının (STK) Güçlendirilmesi Projesi.’ Bu projede kadın derneklerinde çalışan kadınlara kapasite geliştirici eğitimler verildi.

JINNEWS

EN SON EKLENENLER