Ortak Mutabakat Metni tartışmaların odağında: Aile bakanlığına değil eşitlik bakanlığına ihtiyaç var

EŞİK üyesi yazar Berrin Sönmez Altılı Masa’nın Ortak Mutabakat Metni’ni değerlendirdi; Bizden görüş alınmadı, metni hazırlayan ekipler arasında kadınlar yok

Türkiye seçime giderken Altılı Masa’nın açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni tartışmaların odak noktasını oluşturuyor.

Toplumsal muhalefet İstanbul Sözleşmesi’nin isminin geçmemesi, Kürt sorunu ve Alevi sorunu gibi Türkiye’nin başat sorunlarına dâhil herhangi bir çözüm önerisi sunmaması nedeniyle meini eleştiriyor.

MA’dan Zemo Ağgöz’e konuşan ve metni eleştirenler arasında bulunan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) üyesi yazar Berrin Sönmez, metni hazırlayan ekipler arasında kadınların olmadığını gösteren bazı maddeler var diyerek metnin kadın odaklı siyasetten uzak olduğunu vurguladı.

Saadet Partisi engeli

İstanbul Sözleşmesi’ne yer verilmemesi konusunda ısrarlı bir kararlılık görüldüğünü ifade eden Sönmez, “İttifakı oluşturan partilerden, özellikle Saadet Partisi’nin ve kimilerinin net bir şekilde karşı olduğu, diğer partilerin desteklediği ancak bir şekilde İstanbul Sözleşmesi konusunda uzlaşamadıkları için üstünden atladıkları bir mesele oldu” ifadelerini kullandı.

Kadının adı yine ailenin yanında

Açıklanan metinde, “Kadın, çocuk ve aile bakanlığının” önerilmesini “facia” olarak nitelendiren Sönmez, Altılı Masa’ya “Yerine gelmek istediğiniz iktidarın kadın politikalarıyla bu kadar benzeşmek zorunda mısınız?” diye sordu. Sönmez, şunları söyledi: “Kadınların ‘kadın ve eşitlik bakanlığının’ kurulmasına ihtiyacı var. Kadın ve eşitlik bakanlığı kurulmadan mevcut kadın haklarına yönelik saldırıların yarattığı tahribat ortadan kaldırılamaz” dedi.

Kadını kocaya zimmetlemeyin

Altılı Masa’ya seslenen Sönmez, “Kadını aileye, çocuğa, kocaya ya da babaya zimmetlemekten vazgeçin. Kadın hakları konusunda mevcut iktidarın politikalarıyla bu kadar örtüşmesinler” ifadelerini kullandı.

Kadın bilincine uzak

EŞİK Platformu olarak siyasi partilerle görüştüklerini, taleplerini, fikirlerini ve önerilerini ilettiklerini aktaran Sönmez, “Metinde görüşmeler sırasında belirttiğimiz ilkelerden bazılarından yararlanmışlar. Ama bu metni yazarken, asla ama asla EŞİK Platformu’na bir şey sormadılar, görüş almadılar. Gördüğümüz; Altı siyasi partinin liderlerinin onayladığı bir metin olmaktan ibaret. Bu gerçekten de kadın bilincine yakın değil” diye kaydetti.

Affedilmez bir hata

Metinde Kürt sorununa değinilmemesini de eleştiren Sönmez, şöyle devam etti:

“Altı parti içinde Kürt meselesine dair parti kararları olanların, yaklaşımlarının eşit yurttaşlık yönünde olanların var olduğunu biliyoruz. Ama Kürt siyasi hareketiyle, Kürt siyasetinin bugünkü temsilcisi olan HDP ile ilişkilenmekten kaçınmaları nedeniyle kesinlikle affedilmez bir hata yaptıklarını söylemek gerekiyor.”

İSTANBUL

#Ortak #Mutabakat #Metni #tartışmaların #odağında #Aile #bakanlığına #değil #eşitlik #bakanlığına #ihtiyaç #var

EN SON EKLENENLER