Rojava’da ambargoya karşı alternatif üretim

Rojava’da kadınlar, ekonomi ve üretim alanında geliştirdikleri projeler ile hem ambargoya karşı kendi özerk ekonomilerini oluşturuyor hem de devrimin inşasında önemli roller üstleniyor

‘Bir kadın devrimi’ olarak nitelendirilen Rojava Devrimi’nde DAİŞ çetelerine karşı mücadele devam ederken, bir yandan da toplumsal yaşamın yeniden inşası için projeler geliştiriliyor. Devrime öncülük eden kadınlar, inşada da öncü konumda. Özellikle kadının kendi ekonomik bağımsızlığını kazanması ve üretimde aktif rol alması için geliştirilen projeler kadınların da ilgi odağı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, Rojava’nın Cizîrê Kantonu’na bağlı Tirbêspiyê kentinde başlayan ve Kadın Ekonomi Meclisi’nin öncülük ettiği sera porjesi ilk sonuçlarını verdi. Ürettikleri ürünler ile halkın ihtiyacını karşılayan kadınlar, aynı zamanda Rojava’ya yönelik ambargolara karşı alternatif oluyor.

9 sera var

Projeleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Robîn Mirad, 2 dönüm arazi üzerine 9 sera inşa ettiklerini kaydederek, “Eylül ayında seranın temellerini attık. 23 Şubat’ta da salatalık tohumu ekerek fide elde ettik. Seralarda 7 kadın çalışıyor” dedi.

Amaç ihtiyaçlara cevap olmak

Kadınların, çalışmalarını örgütlü ve komün şeklinde yürüttüğünü ve seralardan her gün ortalama 6 yüz kilo salatalık topladıklarını söyleyen Robîn, “Projemizin amacı halkın ihtiyacına cevap olmak. Rojava’da uygulanan ambargoya karşı alternatif üretmek için çalışıyoruz. Ayrıca piyasada var olan yüksek fiyatı da ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bu projenin başarısı ile pazarlarda olumlu etki yaratacağız” dedi. Serada çalışan kadınlardan Hefîza El Rafî de, günde 6-7 saat çalıştıklarını ve üretmenin halkta olumlu etkiler yarattığını söyledi. Hefîza, yeni projeler için de kadınlara katılım çağrısı yaptı.

TIRBÊSPIYÊ/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER